Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

«Πονοκέφαλος κι όχι… ευχάριστος»

Ευτυχής που θα έχει όσους παίκτες ζήτησε, αλλά προβληματισμένος για την επιλογή που θα κληθεί να κάνει δήλωσε εν όψει Ευρωμπάσκετ ο Φώτης Κατσικάρης. Τι είπε για τις επιστροφές Σπανούλη και Κουφού.

«Πονοκέφαλος κι όχι… ευχάριστος»
Τα είπε… όλα ο Φώτης Κατσικάρης στη συνέντευξη Τύπου για τις κλήσεις της Εθνικής. Δήλωσε ευτυχής που θα έχει όσους παίκτες ζήτησε, έστω και καθυστερημένα, αν και σημείωσε πως πονοκέφαλος ευχάριστος δεν υφίσταται, αφού η επιλογή του θα είναι δύσκολη. Στάθηκε στην αρετή της ανιδιοτέλειας που πρέπει να διέπει την ελληνική ομάδα, ενώ εμφανίστηκε μετανιωμένος για όσα είπε για τον Κουφό και έτοιμος να αξιοποιήσει τον Σπανούλη.

«Καμία απουσία φέτος…»

Ο Φώτης Κατσικάρης στάθηκε, αρχικά, στο γεγονός ότι φέτος είχε όλους τους παίκτες που ήθελε, έστω κι αν λόγω ΝΒΑ έπρεπε να αργήσει λίγο η προετοιμασία.

«Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σεβαστήκαμε τη συμφωνία μεταξύ ΝΒΑ και FIBA, σύμφωνα με την οποία οι παίκτες που παίζουν εκεί δεν μπορούν να προετοιμαστούν πάνω από πέντε εβδομάδες. Επιλέξαμε να μαζευτούμε όλοι μαζί κι όχι ξεχωριστά και πιστεύω πως το πλάνο αυτό θα δουλέψει για να φτάσουμε όσο καλύτερα μπορούμε στη διοργάνωση. Το σημαντικό είναι πως δεν έχουμε καμία απουσία φέτος. Η επιλογή έγινε βάσει κριτηρίων και αγωνιστικής κατάστασης, ενώ και η χημεία είναι πολύ σημαντική. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί είχα τη δυνατότητα να ταξιδέψω και να έχω συχνή επαφή με τους παίκτες, κάτι που εκτιμούν και οι παίκτες. Η Εθνική είναι ένα τελείως ξεχωριστό κομμάτι για καθέναν, είτε είναι προπονητής είτε παίκτης».

Το τρίπτυχο της Εθνικής

Αγωνιστικό κομμάτι, διαχείριση των συναισθημάτων και ανιδιοτέλεια είναι το τρίπτυχο που θα οδηγήσει ψηλά την Εθνική, όπως είπε ο Φώτης Κατσικάρης.

«Αγωνιστικά θέλουμε να συνεχίσουμε στην περσινή βάση, ένα μπάσκετ όμορφο και αποτελεσματικό, αν και αυτό παρεξηγείται από κάποιους. Στο Μουντομπάσκετ είχαμε ένα πάρα πολύ άσχημο παιχνίδι με τη Σερβία κι αυτό μας πίκρανε. Θέλω να είμαστε φέτος πιο έξυπνοι από πέρσι και πιστεύω πως μπορούμε, γιατί το μπασκετικό IQ του Έλληνα είναι πολύ ψηλό. Πρέπει να ελέγξουμε το συναισθηματικό κομμάτι, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο. Σε έναν αγώνα μπάσκετ από λεπτό σε λεπτό υπάρχει εναλλαγή συναισθημάτων, που πρέπει να ελέγξεις. Το ένα κομμάτι είναι ο όμιλος με συνεχή παιχνίδια και μετά τα νοκ άουτ, όπου πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ματς. Στο Μουντομπάσκετ δεν ήμασταν 100% έτοιμοι συναισθηματικά για το ματς με τη Σερβία. Το τρίτο κομμάτι είναι η ανιδιοτέλεια. Έχουμε παίκτες που είναι πρωταγωνιστές στις ομάδες τους. Μπορεί να έχετε βγάλει τα εύκολα κοψίματα, αλλά θα μπούμε στη διαδικασία να δούμε ποια είναι η καλύτερη δωδεκάδα για το τουρνουά. Δεν πρέπει να σκεφτεί κανείς περισσότερο τον εαυτό του από την ομάδα. Υπάρχουν παιδιά που μπορεί να έχουν διαφορετικό ρόλο από τις ομάδες τους. Αυτό είναι ένα από τα κλειδιά, γιατί ταλέντο, εμπειρία και κορμιά υπάρχουν. Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για το ομαδικό συμφέρον. Η λέξη ανιδιοτέλεια θα πρέπει να μας καρφωθεί στο μυαλό και στην καρδιά. Όλοι οι παίκτες έδειξαν διάθεση να έρθουν και θα πρέπει από τις 31 Ιουλίου που θα αρχίσει η προετοιμασία να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη χαρά που χρειάζεται όχι μόνο το ελληνικό μπάσκετ, αλλά όλη η Ελλάδα».

«Υπάρχει ευελιξία»

Ο Φώτης Κατσικάρης απέφυγε να απαντήσει για παίκτες που δεν κλήθηκαν, ενώ τόνισε πως το υπάρχον ρόστερ δίνει στην ομάδα ευελιξία σχημάτων και επιλογών. Παράλληλα αναφέρθηκε και στα προβλήματα τραυματισμών που είχαν Παπανικολάου και Σπανούλης, δείχνοντας καθησυχαστικός.

«Η επιλογή ήταν πολύ δύσκολη. Θα μπορούσα να επιλέξω 17-18 παικτών, αλλά η προετοιμασία είναι σύντομη. Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τη μη κλήση κάποιου παίκτη, αλλά να μιλήσω μόνο για όσους είναι εδώ. Για τους τραυματισμούς, έχει τελειώσει η αποθεραπεία του Παπανικολάου, ενώ και ο Σπανούλης κάνει ένα ατομικό πρόγραμμα που θα πρέπει να το τελειώσει. Οι υπόλοιποι είναι υγιέστατοι. Μπορούμε να κάνουμε οποιονδήποτε συνδυασμό στη δωδεκάδα. Έχουμε κάνει κάποιες σκέψεις με το τεχνικό τιμ για τις θέσεις των παικτών και τους πιθανούς συνδυασμούς, ώστε να μπορούμε να απαντήσουμε ή να έχουμε το πλεονέκτημα απέναντι σε κάποιον αντίπαλο. Αυτά που έχουμε σκεφτεί θα τα δούμε και στο γήπεδο μέσα από τα φιλικά και τις προπονήσεις. Υπάρχουν τέσσερις καινούριοι παίκτες, αλλά για παράδειγμα ο Περπέρογλου που πέρσι είχε έναν τραυματισμό, είναι διαφορετικός από τον Παπανικολάου και τον Αντετοκούνμπο. Υπάρχει ευελιξία», τόνισε.

«Έκανα λάθος με Κουφό…»

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός παραδέχτηκε πως υπερέβαλε πέρσι όταν κατακεραύνωσε τον Κουφό για την απουσία του, ενώ μίλησε για την επαφή που είχε μαζί του και το πώς πείστηκε ότι έχει διάθεση να βοηθήσει.

«Έχω παραδεχτεί πως έκανα λάθος πέρσι όσον αφορά στην αντίδρασή μου για την απουσία του Κουφού. Ήταν ένα σπασμένο τηλέφωνο. Δεν είχαμε μια τέτοια επαφή. Είχε κάποια προσωπικά ζητήματα, λύθηκε η παρεξήγηση και το πιο σημαντικό είναι αυτό. Η Εθνική είναι κάτι τελείως διαφορετικό από έναν σύλλογο. Είχαμε δύο δρόμους, να κόψουμε τους δεσμούς ή να σκεφτούμε το συμφέρον της ελληνικής ομάδας. Επέλεξα να σκεφτώ το καλό της ελληνικής ομάδας. Δεν πήγαμε να κατεβάσουμε τα παντελόνια και να πούμε ‘Κάνε ό,τι θέλεις’. Πιστεύω πως και ο ίδιος καταλαβαίνει τη σοβαρότητα της Εθνικής. Δεν παρακαλάμε κανέναν, ούτε πήγε στις ΗΠΑ με αυτό το στόχο. Ήθελα να τον γνωρίσω και να δω κατά πόσο ήθελε να είναι στην Εθνική», δήλωσε.

Σπανούλης… η επιστροφή

Όσο για την μεγάλη επιστροφή του Σπανούλη και το ρόλο του, καθώς και το πάντρεμα της νέας γενιάς με την παλιά; «Η επιστροφή του Σπανούλη από μόνη της λέει πάρα πολλά. Είναι ένας παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ήδη έχω μιλήσει με τον Βασίλη γι’ αυτό το πράγμα. Ο καθένας έχει το ρόλο του και ξέρουμε τι μπορεί να κάνει. Το προπονητικό τιμ πρέπει να καταλάβει τον παίκτη για να τον αξιοποιήσει. Έχουμε τη γενιά των Ζήση, Σπανούλη, Μπουρούση, Καϊμακόγλου και Περπέρογλου, ενώ έχουμε και τη γενιά του 1990. Αυτό που θέλουμε είναι να είμαστε ακόμη καλύτεροι από πέρσι στην άμυνα. Θα γίνουν μικρές αλλαγές στο κομμάτι της επίθεσης και της άμυνας, ενώ θεωρώ πως θα είμαστε καλύτεροι και στα ριμπάουντ. Πέρσι πληγωθήκαμε από την απουσία του Κουφού, γιατί ο Μπουρούσης έκανε καταπληκτικό τουρνουά, αλλά έμεινε από δυνάμεις. Με τον Κουφό έχουμε έναν διαφορετικού τύπου ψηλό. Πρέπει η επόμενη γενιά της Εθνικής να είναι έτοιμη να αναλάβει, γιατί ίσως κάποια παιδιά τα επόμενα χρόνια να αποσυρθούν».

«Ολυμπιακοί Αγώνες και μετάλλιο»

Για τους στόχους της Εθνικής απέφυγε τα μεγάλα λόγια. Πρώτο μέλημα είναι μια θέση στην εξάδα (οι δύο πρώτοι πάνε απευθείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες και οι άλλοι τέσσερις παίζουν στο Προολυμπιακό), αλλά μεγάλο όνειρο είναι το μετάλλιο.

«Δεν είναι ουτοπική η επιθυμία. Με αυτό το όνειρο ζούμε και με αυτή τη διάθεση θα αρχίσουμε την προετοιμασία. Σαν πρώτο στόχο θα θέλαμε να είμαστε στους έξι για να διεκδικήσει η ομάδα την παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όμως πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Για παράδειγμα η Γεωργία έχει παίκτες που παίζουν στο ΝΒΑ. Κάθε χώρα έχει 2-3 παίκτες που παίζουν εκεί. Δεν έχει να κάνει με την προϊστορία μιας ομάδας. Επίσης υπάρχουν οι νατουραλιζέ. Η Γαλλία περίμενε τόσα χρόνια, με έναν απίστευτο προγραμματισμό, για να φτάσει πρόπερσι να πάρει το χρυσό. Εμείς αυτά που έχουμε πετύχει τόσα χρόνια είναι αξιοθαύμαστα. Θέλουμε να πάμε όσο ψηλά μπορούμε, κι αν είναι στα μετάλλια… μακάρι».

«Κάθε μέρα παραγωγική»

Το διάστημα της προετοιμασίας είναι μικρότερο από άλλες φορές, γι’ αυτό δεν πρέπει να χαθεί χρόνος. «Έχουμε αρκετή δουλειά μπροστά μας. Το καλό είναι ότι τη χρονιά που μας πέρασε είχα αρκετές επαφές με όλα τα παιδιά. Έχουμε σύντομο χρονικό διάστημα προετοιμασίας και θα πρέπει κάθε μέρα να είναι παραγωγική, ώστε ο καθένας να καταλάβει το ρόλο του. Είμαι αισιόδοξος. Στο τέλος σίγουρα θα στενοχωρήσω κάποιους, θα θεωρηθούν αδικημένοι και αυτό είναι φυσιολογικό. Όλοι μου λένε πως θα έχεις ευχάριστο πονοκέφαλο. Δεν ξέρω κανέναν ευχάριστο πονοκέφαλο, δεν υπάρχει ασπιρίνη γι’ αυτόν. Πας και βαράς το κεφάλι σου στον τοίχο. Δυστυχώς θα στενοχωρήσω κάποιον, όχι επειδή είναι κακοί παίκτες, αλλά γιατί πρέπει να πάρω κάποιες αποφάσεις», είπε ο Φώτης Κατσικάρης.

Βασιλακόπουλος: «Το καλύτερο με πενιχρά μέσα»

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος στάθηκε στις προσπάθειες που κάνει η Εθνική να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. «Έχουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο πάνω στο οποίο βαδίζουμε κι έχει τελειώσει από το 2014. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές με τον Φώτη Κατσικάρη κι όλα όσα κάνουμε δεν είναι επ’ ευκαιρία, αλλά προγραμματισμένα στην προσπάθεια που καταβάλλεται για να πάρει η Εθνική την καλύτερη θέση, πράγμα που έχει ανάγκη ο ελληνικός αθλητισμός. Θέλουμε να φτάσουμε στο υψηλότερο σκαλοπάτι, οι κινήσεις μας έχουν αρχίσει εδώ και μήνες. Ο Φώτης και οι συνεργάτες του κοντεύουν να γίνουν πολίτες των ΗΠΑ, μιας και η μισή Εθνική κατοικοεδρεύει εκεί, ενώ άλλοι είναι στην Ευρώπη. Δυστυχώς η οικονομική κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς, κάτι που αναγνωρίζεται και μέσα στο ίδιο το μνημόνιο. Εμείς αντιστεκόμαστε όσο είναι δυνατό σε αυτή την κρίση και προσπαθούμε να προσφέρουμε το καλύτερο και να δημιουργήσουμε το καλύτερο περιβάλλον για την Εθνική. «Η οικονομική επιχορήγηση από την πολιτεία είναι ανεπίτρεπτη και απαράδεκτη, αλλά δεν το κάνουμε πρώτο θέμα γιατί δοκιμάζεται όλος ο ελληνικός λαός. Τα μέσα μας είναι πενιχρά».

Ερωτηθείς για την ασφάλιση των παικτών και το αν προέκυψε πρόβλημα, όπως πέρσι, απάντησε: «Αυτό το θέμα νομίζω ότι έχει λυθεί. Οι παίκτες είναι ασφαλισμένοι από τη διεθνή ομοσπονδία. Δεν έχει ανακύψει κανένα τέτοιο θέμα, μην το δημιουργήσουμε εμείς». *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: