Ο ομοσπονδιακός τεχνικός σχολίασε την παρουσία της ομάδας στο Παγκόσμιο, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σημασία της παρουσίας των Χαραλαμπόπουλου και Παπαγιάννη, ενώ αναφέρθηκε και στους αντιπάλους στο Ευρωπαϊκό.
Αναλυτικά όσα είπε ο Κώστας Μίσσας στην εκπομπή «Μπαμ και κάτω» με τους Μπάμπη Χριστόγλου και Μιχάλη Λεάνη:
Για τους αντιπάλους της Εθνικής Εφήβων στο Ευρωπαϊκό: «Δεν είναι εύκολος ο όμιλος. Ιδιαίτερα η Κροατία. Είναι τα ίδια παιδιά που πήραν το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο. Η Λιθουανία είναι πάντα υπολογίσιμη δύναμη και το Μαυροβούνιο προέρχεται από μια καλή χρονιά. Από την άλλη κι εμείς έχουμε καλή ομάδα. Το δικό μας το πρόβλημα είναι η ενδεχόμενη απουσία του Χαραλαμπόπουλου, ο οποίος είχε τραυματιστεί και στο Παγκόσμιο. Έπαιξε για λίγο, όμως δεν μπόρεσε να παίξει στο τελευταίο παιχνίδι. Πριν λίγες μέρες μπήκε στην προπόνηση. Δεν ξέρω, όμως, πόσο έτοιμος θα είναι. Είναι ιδιαίτερα σημαντικός παίκτης, που μπορεί να κάνει τη διαφορά».
Για την κατάσταση της ομάδας: «Έχουμε δυνατή ομάδα. Φάνηκε στα φιλικά. Αυτή η σειρά των παιδιών που τραβάνε το μεγάλο ζόρι έχουν ξεκινήσει προετοιμασία εδώ και 1,5 μήνα για το Παγκόσμιο. Οι περισσότερες ομάδες δεν έχουν την δυνατότητα σε τέτοιες ηλικιακές κατηγορίες να έχουν πολλές επιλογές. Αν είναι ο Χαραλαμπόπουλος και ο Παπαγιάννης καλά και λειτουργήσει το χαρακτηριστικό κομμάτι της άμυνας, θα είμαστε καλά. Παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο σ’ αυτή την ομάδα, γιατί δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές».
Για το αν μπορεί κάποιος παίκτης να κάνει την έκπληξη: «Δεν υπάρχουν εκπλήξεις σ’ αυτές τις ηλικίες. Από 14 χρονών γνωρίζουμε τι κάνει ο καθένας. Ξέρουμε τι προοπτικές υπάρχουν».
Για την χρησιμότητα τέτοιων διοργανώσεων: «Αυτό που ξεχωρίζει είναι ότι το ομαδικό αποτέλεσμα δείχνει μια συγκεκριμένη λογική, σχετικά με τις υποδομές. Δίνουν σπουδαία εμπειρία στους παίκτες τα διεθνή παιχνίδια. Αν κάποια στιγμή εξετάσουμε το κάθε παιδί ξεχωριστά, οι διεθνείς εμπειρίες του είναι σχεδόν μηδενικές. Σιγά-σιγά γίνονται οι συγκρίσεις, ανάμεσα στους δικούς σου παίκτες και τους ξένους. Βλέπεις ακριβώς τι πρέπει να γίνει. Στην Ελλάδα υπάρχει η λογική πως αν ένα παιδί έχει ταλέντο, γίνεται αμέσως… ταλεντάρα. Αν παίξει κόντρα σε έναν Κροάτη, όμως, καταλαβαίνουμε ακριβώς ποια είναι η διαφορά».
Για την δουλειά που γίνεται στις μικρές Εθνική: «Αυτό που κάνει η Εθνική είναι να προμοτάρει τους παίκτες. Τους γνωρίζει όλος ο κόσμος. Είναι σημαντικό κομμάτι να υπάρχει παρουσία. Είναι διαφορετικό να παίξεις σε ένα εφηβικό πρωτάθλημα και διαφορετικά σε ένα ευρωπαϊκό.
Κάθε καλοκαίρι παίρνω δέκα τηλεφωνήματα από σκάουτερς της Αμερικής, που με ρωτούν για τα παιδιά. Με ρωτούν από τον χαρακτήρα και την οικογενειακή τους κατάσταση, μέχρι το πώς τα πάνε στο σχολείο. Όλοι αυτοί τους έχουν δει απ’ τις Εθνικές. Ο στόχος αυτών των πρωταθλημάτων είναι η παραγωγική διαδικασία».
Για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας παίκτης: «Το ταλέντο σε ένα παιδί έχει πολλές διαφορετικές παραμέτρους. Μπορεί να είναι σωματοδομή, μπασκετικές ικανότητες, μυαλό, καρδιά, διαχείριση καταστάσεων. Τα παιδιά που έχουν προοπτική, είναι αυτά που έχουν δυνατό χαρακτήρα. Αν έχουν και ένα οικογενειακό περιβάλλον που τους στηρίζει και δεν τους μπερδεύει, θα παίξουν αυτό που μπορούν να παίξουν».
Για τις εντυπώσεις του απ’ τον Τάιλερ Ντόρσει: «Είδαμε κάποια χαρακτηριστικά, γι’ αυτό τον ζητήσαμε. Θεωρώ ότι έχει ιδιαίτερα προσόντα. Στο σχολείο έπαιζε και άσος. Πέρα απ’ το κομμάτι της τεχνικής, είναι πάρα πολύ συγκροτημένο παιδί. Παίζει ομαδικά, δεν θέλει να δείξει ότι είναι καλύτερος απ’ τους συμπαίκτες του. Ελπίζω να μην τον… ψάχνουμε αργότερα. Έχει ιδιαίτερη προοπτική, θα παίξει μια ακόμη χρονιά στις μικρές Εθνικές».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου