Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Πήδηξε ένα εμπόδιο…!

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει στο gazzetta.gr για την επιβλητική εμφάνιση και πρόκριση του ΠΑΟΚ εις βάρος της Λοκομοτίβα, αλλά και το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί το φετινό καλοκαίρι στην ομάδα.
Φυσικά και είχε ένα σημαντικό εμπόδιο μπροστά του ο ΠΑΟΚ και κατάφερε να το ξεπεράσει με εντυπωσιακό τρόπο.
 
Λίγο είναι να έχεις:
 
1) Μία ομάδα αθλητικών οργανισμών που ξεκουράστηκαν 18 μέρες και πρέπει να ξαναρχίσουν δουλειά;
 
2) Μία αποτυχημένη ομάδα που δεν μπορούσε να βάλει γκολ ούτε σε τέρμα του ράγκμπι
 
3) Ένα σύνολο το οποίο πρέπει να γνωρίσει γρήγορα ένας νέος και 37χρονος προπονητής
 
4) Μία ποδοσφαιρική ομάδα που πρέπει σε 14 μέρες να εμπεδώσει μία νέα φιλοσοφία-τακτική από τον έκτο προπονητή που αναλαμβάνει διαδοχικά στο ξεκίνημα των τελευταίων πέντε ετών (Σε διάστημα όπου άλλαξαν στο κοουτσάρισμα καμιά δεκαριά)
 
5) Ένα σύνολο που πρέπει να βάλει βάσεις (από φυσική κατάσταση και από τακτική) για όλη την χρονιά, αλλά ταυτόχρονα να δώσει και νοκ άουτ ματς πρόκρισης.
 
6) Τον αρχηγό και καλύτερο παίκτη εκτός ομάδας, με κάταγμα.
 
7) Ένα αποτυχημένο (πέρυσι) ρόστερ, το οποίο ακόμη δεν έχει ενισχυθεί επαρκώς.
 
8) Μία ομάδα με εντελώς ανέτοιμους διεθνείς παίκτες και τον δεύτερο σκόρερ της (όπως και τον πρώτο, Κλάους-Περέιρα) στην κερκίδα, ενώ έχει άλλες τέσσερις απουσίες.  
 
9) Ένα σύνολο που παίζει στον δεύτερο προκριματικό του Europa, απέναντι σε ομάδα της Κροατίας (με ότι αυτό σημαίνει) πολύ ανώτερη από το μέσο όρο των αδύναμων αυτής της φάσης.
 
10) Και όλα αυτά να συνδυάζονται με ένα πρώτο άτυχο αποτέλεσμα…
 
Όλα αυτά είχε να ξεπεράσει ο ΠΑΟΚ χθες και τα κατάφερε μια χαρά! Ο οιοσδήποτε (που λέει και ο ξανθός στο μπάσκετ) μπορεί να πει ότι το 6-0 μετά από όόόόλα τα παραπάνω, ήταν… αυτονόητο. Στο ποδόσφαιρο όμως ΤΙΠΟΤΑ δεν είναι αυτονόητο.
 
Η μπάλα κυκλοφορεί ικανοποιητικά, οι φάσεις βγαίνουν (σε Ζάγκρεμπ και Τούμπα) ορθολογικά και το ξεκίνημα είναι θετικό. Με τον κόσμο να πραγματοποιεί ένα βήμα επιστροφής στην Τούμπα.
 
Φυσικά και ΚΑΝΕΙΣ δεν ενθουσιάζεται. Ο ΠΑΟΚ έχει τρομερά δύσκολο καλοκαίρι μπροστά του και φυσικά θέλει σημαντική ενίσχυση, αλλά και υπομονή για να ΚΑΝΕΙ ΟΜΑΔΑ.
 
Αυτός είναι ο στόχος και επιτέλους τονίζεται από όλους.
 
Αλλά και η συνέχεια στην Ευρώπη (με όλα τα παραπάνω) εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Και αν η ομάδα του Τούντορ φθάσει στους ομίλους, εφόσον ξεπεράσει όλα τα παραπάνω εμπόδια, τότε ήδη θα έχει πετύχει κάτι πολύ σημαντικό.
 
Εδώ ακριβώς, επειδή είναι σύνθετο αυτό που παίζει ο ΠΑΟΚ (σε επίπεδο σχηματισμού)  επαναλαμβάνουμε (χωρίς να εκθειάζουμε, αλλά επιχειρώντας μία απλή καταγραφή) ότι:
 
Ο ΠΑΟΚ όταν αμύνεται είναι παρατεταγμένος σε 4-2-3-1, με ότι αυτό σημαίνει στις θέσεις.   
 
Όταν έχει κατοχή (και αυτός είναι ο μεγάλος στόχος στο παιχνίδι του) η ομάδα επιτίθεται ξεκάθαρα και μόνιμα σε σχηματισμό 3-4-2-1. (Άρα η ομάδα του Τούντορ, χρησιμοποιεί βασικές αρχές παιχνιδιού και με τετράδα αλλά και με τριάδα πίσω, ανάλογα με το αν έχει ή όχι την κατοχή).
 
Αυτή την περίοδο, ο έξτρα παίκτης που αλλάζει τις γραμμές, είναι ο δεξιός μπακ. Όταν ο ΠΑΟΚ επιτίθεται ο Κίτσιου (εξαιρετικό ξεκίνημα στη σεζόν) από δεξί μπακ, γίνεται ο δεξιός χαφ στην τετράδα του κέντρου, που αποτελείται και από τα δύο αμυντικά χαφ, αλλά και τον αριστερό πλάγιο μεσοεπιθετικό (Μακ χθες).
 
Σε φάση επίθεσης στο 3-4-2-1, οι δύο μεσοεπιθετικοί (Λούκας-Πέλκας χθές) παίζουν κλειστά πίσω από τον φορ, με τους τρεις αυτούς να έχουν μεγάλη ελευθερία κινήσεων. Κάπως έτσι δεξιά ανεβαίνει ο μπακ και αριστερά την πλευρά την έχει ο χαφ. (Πραγματικά –όπως λένε οι προπονητές- τα νούμερα στους σχηματισμούς μικρή σημασία έχουν, απλά βοηθούν όλους εμάς που δεν είμαστε ειδικοί, να κατανοούμε πόσοι και ποιοι περίπου αγωνίζονται, σε θέσεις και γραμμές).    
 
*Μέσα στα πολλά επιτυχημένα που ακούσαμε τελευταία στη χώρα, συγκαταλέγεται πλέον και το χθεσινό από την ΠΑΕ Ολυμπιακός! Η οποία κατηγορεί τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό για δυσφήμηση του ελληνικού ποδοσφαίρου!
 
Ποιος το σκέφτηκε άραγε αυτό, τώρα που έσπασε η ομερτά και το θέμα βγήκε ΚΑΙ προς την Ευρώπη;

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: