Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Η πτώση του «αυτοκράτορα» Πλατινί!!


Η πτώση του «αυτοκράτορα» Πλατινί

Πίστευε ότι τα κίνητρα του είναι αγνά και ο ίδιος υπεράνω των νόμων. Η επιτροπή δεοντολογίας της FIFA δεν είχε την ίδια άποψη.

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της ποινής τρίμηνου αποκλεισμού από το ποδόσφαιρο, ο Μισέλ Πλατινί συνέκρινε τον εαυτό του με τον Ίκαρο. Έλεγε χαρακτηριστικά ότι προσπαθούν να τον κάψουν επειδή έχει φτάσει πολύ κοντά στον ήλιο.

Όπου ήλιος, βάζουμε την προεδρία της FIFA.

Ο Πλατινί πίστευε ότι το καλοκαίρι που μας έρχεται θα βρεθεί στα γήπεδα της Γαλλίας όπου διοργανώνεται το Euro, ως πρόεδρος της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Θα ήταν το επιστέγασμα μίας πολιτικής καριέρας που φτιαχνόταν εδώ και πάνω από 15 χρόνια. Ήταν η εποχή που ο ίδιος ήταν το κεντρικό πρόσωπο στη διοργάνωση του Μουντιάλ της Γαλλίας το 1998. Τότε ήταν που τον φώναξε ο Μπλάτερ και του ζήτησε να δουλέψει γι αυτόν.

Το 1998 ο Πλατινί βοήθησε τον Μπλάτερ να κερδίσει τον Γιόχανσον στις εκλογές για την προεδρία της FIFA και στη συνέχεια έγινε σύμβουλος του επί πληρωμή. Αυτή η συνεργασία και η έλλειψη αποδεικτικών για την πληρωμή που έγινε πάνω από μία δεκαετία αργότερα, ήταν αυτή που οδήγησε στην «πτώση» των δύο ανδρών.

inner

Το 2002 ο Γάλλος έγινε μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA και η θέση του στην παγκόσμια ομοσπονδία όλα αυτά τα χρόνια τον κάνει μάρτυρα (αν όχι συνεργό) της παρακμής και της διαφθοράς που αποκαλύφθηκε στις έρευνες των τελευταίων μηνών.

Ο τρόπος με τον οποίο κινείται και μιλάει ο Πλάτινί δείχνει ότι πιθανότατα πίστευε ότι δεν έκανε τίποτα κακό, όταν ζήταγε τα λεφτά από τον Μπλάτερ λίγο πριν τις εκλογές της FIFA το 2011.

Όπως πιθανότατα πίστευε ότι δεν ήταν κακό ο γιος του, Λορέντ, να πιάσει δουλειά στην εταιρεία αθλητικών ειδών που ανήκε στο ίδιο fund του Κατάρ που έχει υπό την ιδιοκτησία του την Παρί Σεν Ζερμέν, 12 μήνες μετά την ψήφο του για να αναλάβει η χώρα το παγκόσμιο κύπελλο του 2022.

Όπως δεν είδε τίποτα κακό στην ανάθεση της δημιουργίας του ύμνου του Europa League στον πρώην γαμπρό του. Όπως γράφει και η Guardian, ο Πλατινί μοιάζει με άνθρωπος που πιστεύει ότι τα κίνητρα του είναι απολύτως αγνά και ο ίδιος αδιάφθορος που κάθε νύξη προς το αντίθετο θεωρείται από τον ίδιο προσβολή και ύβρις.

Με βάση τα παραπάνω δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη λοιπόν, ότι ο Μισέλ Πλατινί θεώρησε απόλυτα φυσιολογική τη συνάντηση του με τον σημερινό Εμίρη του Κατάρ και τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, εννιά ημέρες πριν την ψηφοφορία ανάθεσης του παγκοσμίου κυπέλλου του 2022.

Που φυσικά κατέληξε στο Κατάρ.

Εκείνη την εποχή υπήρχαν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τεράστιες οικονομικές συμφωνίες, όπως η πώληση αεροπλάνων στην Qatar Air αλλά και η προοπτική αγορά της Παρί από την QSI.

inner

Παρά το γεγονός ότι ο Πλατινί είχε πει δημόσια ότι σκόπευε να στηρίξει την υποψηφιότητα των Η.Π.Α. στη συνέχεια κατέληξε να ψηφίζει το Κατάρ.

Και επειδή, όπως είχε πει, ανακοίνωνε δημόσια την ψήφο του, τότε κανείς δεν πρέπει να τον κατηγορεί για διαφθορά.

«Ήξερα ότι ο Σαρκοζί ήθελε οι άνθρωποι του Κατάρ να αγοράσουν τη Παρί. Καταλάβαινα επίσης ότι υποστήριζε την υποψηφιότητα του Κατάρ για το παγκόσμιο κύπελλο. Αλλά δεν μου ζήτησε ποτέ να ψηφίσω. Ήξερε τι άνθρωπος είμαι και ήξερε ότι θα ψήφιζα για το καλό του ποδοσφαίρου. Όχι για το καλό το δικό μού ούτε της Γαλλίας. Αλλά για το καλό του ποδοσφαίρου».


Τον Ιανουάριο του 2011, λίγους μόνο μήνες μετά την ψηφοφορία και κατά τη διάρκεια μία ενημέρωση για το σύστημα του Financial Fair Play, o Πλατινί άρχισε να μιλάει στους δημοσιογράφους για την πιθανότητα το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ να διεξαχθεί Χειμώνα και μάλιστα σε ολόκληρη τη χώρα. Μία εντελώς διαφορετική διοργάνωση από αυτή που ο ίδιος είχε ψηφίσει.

«Ποιος θα θυμάται τα λόγια σε 12 χρόνια; Σε 12 χρόνια όλοι θα είναι ευχαριστημένοι με ένα πολύ καλά οργανωμένο Παγκόσμιο Κύπελλο και δεν θα θυμούνται τι συνέβη πριν. Όταν διοργάνωσα το Μουντιάλ της Γαλλίας κάναμε τα πράγματα πολύ διαφορετικά από ότι τα είχαμε προτείνει».


inner

Αυτοί πάντως που δεν ξέχασαν είναι σίγουρα οι Αμερικανοί, που έχασαν τη διοργάνωση του 2022. Θεωρείται βέβαιο ότι η απόφαση ανάθεσης στο Κατάρ, έκανε τις Η.Π.Α. να «σκυλιάσουν» και να ρίξουν τα βαριά τους χαρτιά στην έρευνα για διαφθορά στη FIFA. Το FBI έπαιξε κεντρικό ρόλο στην αποκάλυψη των σκανδάλων μέσα στο 2015 και έδειξε ότι όχι μόνο θυμούνται το πώς κατέληξε η ψηφοφορία, αλλά θα το κυνηγήσουν μέχρι τέλους.

Άνθρωποι που έζησαν την προεδρία του Πλατινί στη UEFA από το 2007 και μετά περιγράφουν μία μεταστροφή στο στυλ και τον χαρακτήρα του. Τον παρομοιάζουν με αυτοκράτορα, με τους υφισταμένους του να παλεύουν για να φτάσει κάτι στα αυτιά του προέδρου.

inner

Η συνεχής προσπάθεια του να διατηρήσει ικανοποιημένες τις μεγάλες ομάδες από τα έσοδα του Champions League για να μην υπάρξει ρήξη ερχόταν συχνά σε κόντρα με το προφίλ που ήθελε να περάσει ως ρομαντικός άνθρωπος του ποδοσφαίρου που είχε ως κύριο μέλημα την προώθηση του αθλήματος και την προστασία των αδυνάτων.

Με την απόφαση του αποκλεισμού για 8 χρόνια, έρχεται λογικά και το πολιτικό τέλος του Μισέλ Πλατινί στο ποδόσφαιρο. Ο Γάλλος βέβαια είναι 60 ετών και κάνεις δεν μπορεί να μαντέψει τις επόμενες κινήσεις. Η τιμωρία εκπνέει το 2023. Ένα χρόνο μετά το Μουντιάλ του Κατάρ, αν φυσικά αυτό γίνει τελικά εκεί.

Ποιος μπορεί να αποκλείσει μία επιστροφή τότε; Κανένας, μόνο που με τον ρυθμό που εξελίσσονται οι έρευνες και οι αποκαλύψεις στη FIFA, λογικά μέχρι τότε στο ποδόσφαιρο δεν θα υπάρχει χώρος για αυτοκράτορες τύπου Μπλάτερ και Πλατινί.
*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: