Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν!!

Έξυπνο ρητό σήμερα, με αλληγορική σημασία. Το αντικρίσαμε, μάλιστα, και σε τηλεοπτικό κανάλι που δεν μας συνηθίζει σε πολιτιστικές αναλαμπές, αλλά σε... lifestyle αναζητήσεις.
Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν
Η ρήση «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» μας κληροδοτείται από τον συγγραφέα της ύστερης αρχαιότητας, τον Λουκιανό (120-180 μ.Χ.). Τη συναντάμε στο έργο του «Πώς δει ιστορίαν συγγραφείν» και κυριολεκτικά σημαίνει «κοιλοπονούσε το βουνό και γέννησε ποντίκι». μεταφορικά, αντιστοιχεί στη λαϊκή έκφραση «πολύ κακό για το τίποτα». Τη χρησιμοποιούμε στις περιπτώσεις όπου ενώ προσπαθούμε πολύ για κάτι και δημιουργούμε προσδοκίες, το αποτέλεσμα είναι δυσανάλογο της προσπάθειας, μηδαμινό.
Κάπως έτσι δεν φαίνεται ότι γίνεται με την υπόθεση των στημένων αγώνων; Πριν από τέσσερις μήνες... σειόταν ο τόπος, τώρα περιμένουμε ακόμα τιμωρίες και ποινές. Ώδινεν το όρος, και ενώ περιμέναμε κάθαρση, τελικά έτεκεν... Σούπερ Λίγκα με 14 ομάδες. Βέβαια έπρεπε να είμαστε υποψιασμένοι από την προηγούμενη ιστορία της παράγκας, όπου εκεί το βουνό γέννησε... ποντίκι ψόφιο!
Για να μην αναφερθούμε και στο θέμα Κεντέρη-Θάνου. Χρόνια τώρα κοιλοπόναγε το βουνό, και στο τέλος... όλα καμώθηκαν καλώς! Επειδή όμως ο αθλητισμός είναι μικρογραφία της κοινωνίας μας, δείτε στον πολιτικό στίβο τι διαδραματίζεται.
Εκεί, το όρος της κάθαρσης μια ζωή κοιλοπονά και όλο αποβάλλει. Από το 2004 ξεκίνησε το κυνήγι της διαπλοκής και των νταβατζήδων και τελικά η διαπλοκή ζει και βασιλεύει. Πριν από τέσσερις μήνες, για μία ολόκληρη ημέρα κινούμασταν σε ρυθμό οικουμενικής κυβέρνησης, εκλογών, αλλαγής πρωθυπουργού, και τελικά... ώδινεν όρος και έτεκεν μυν. Σαν να μη συνέβη τίποτα, ανακοινώθηκε ένας ανασχηματισμός και η ζωή συνεχίζεται.
Για αυτό, όταν διαβάζετε για μεγαλεπήβολα σχέδια και ακούτε στομφώδεις λόγους, θυμηθείτε ότι όταν κοιλοπονάει το βουνό, συνήθως... γεννητούρια τα ποντίκια!
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: