Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

«Η UEFA έκανε πίσω»



Ο διευθυντής του αθλητικού τμήματος έγκριτης ελβετικής εφημερίδας Le Matin, Κριστιάν Ντεσπόντ, μίλησε στο gazzetta.gr για την απόφαση Πολιτικού Δικαστηρίου να δικαιώσει τη Σιόν στην προσφυγή της κατά της UEFA!
Η Σιόν έχει ήδη... ταράξει τα νερά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, καθώς είναι η πρώτη ομάδα που προσέφυγε στα πολιτικά δικαστήρια και δικαιώθηκε! Το gazzetta.gr επικοινώνησε με τον Κριστάν Ντεσπόντ, διευθυντή του αθλητικού τμήματος της έγκριτης ελβετικής εφημερίδας Le Matin, ο οποίος έριξε λίγο... φως στην υπόθεση, η οποία φυσικά θα έχει αντίκτυπο και στην χώρα μας με τις προσφυγές ομάδων στα πολιτικά δικαστήρια.

«Στις 27 Σεπτεμβρίου όλες οι πλευρές (Σιόν, UEFA και εκπρόσωποι του δικαστηρίου) θα συναντηθούν σε Διαιτητικό Δικαστήριο, προκειμένου να προσπαθήσουν να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση. Είναι σαφές ότι η UEFA έχει κάνει πίσω στο θέμα και θα προσπαθήσει να φτάσει σε συμβιβασμό με τη Σιόν, πριν το θέμα μπει στην τελική ευθεία δικαστικά», ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Ελβετού δημοσιογράφου.

«Η απόφαση του Πολιτικού Δικαστηρίου ήταν να σταματήσουν αμέσως οι διαδικασίες για την αντικατάσταση της Σιόν στο Europa League, κάτι που δεν τηρήθηκε, καθώς ήταν πρακτικά αδύνατον. Πρέπει να τονιστεί ότι το Δικαστήριο προς το παρόν δεν επιβάλλει την παρουσία της Σιόν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καθώς θέλει να εξετάσει πιο προσεκτικά την υπόθεση. Μετά κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει, καθώς η διοργάνωση θα έχει προχωρήσει αρκετά και η συμμετοχή της Σιόν θα είναι αδύνατη.

Το τονίζω ότι η εντολή του δικαστή ήταν να σταματήσει άμεσα η διαδικασία αντικατάστασης της Σιόν, κάτι που δεν συνέβη, με τη Σέλτικ να αγωνίζεται στη Μαδρίτη απέναντι στην Ατλέτικο. Έτσι, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα από ό,τι φαντάζονται οι περισσότεροι», συνέχισε.

Όσο για το αν τελικά η Σιόν θα αγωνιστεί στο Europa League, είπε: «ο Κονσταντάν (πρόεδρος της Σιόν) ακόμη ελπίζει ότι η ομάδα του θα αγωνιστεί στο Europa League, καθώς η 2η αγωνιστική διεξάγεται στις 29 Σεπτεμβρίου. Το ενδεχόμενο να υπάρξει όμιλος πέντε ομάδων είναι πιθανό, όμως δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Από την UEFA δεν μας έχουν δώσει απαντήσεις και έτσι κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα συμβεί στη συνέχεια...»

Ο πρόεδρος της ελβετικής ομάδας αμέσως μετά την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της UEFA να μην εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση, τόνισε ότι θα προσφύγει κατά του προέδρου της Ομοσπονδίας, Μισέλ Πλατινί! «Είναι αλήθεια ότι ο Κονσταντάν σκοπεύει να κινηθεί εναντίον του Μισέλ Πλατινί. Το έχει δηλώσει και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας σκοπεύει να κάνει την απειλή του πραγματικότητα άμεσα! Μην ξεχνάτε ότι η UEFA εδρεύει στη Γενεύη και υπάγεται στην ελβετική νομοθεσία. Έτσι, οποιαδήποτε απόφαση μη επιβολής δικαστικής απόφασης αποτελεί παράβαση του Ποινικού Κώδικα και επισύρει τις ανάλογες κυρώσεις», αποκάλυψε ο Ντεσπόντ.

Για το αίτημα που έχει καταθέσει ο πρόεδρος της Σιόν, προκειμένου να πάψουν να ισχύουν οι φοροαπαλλαγές και τα προνόμια της UEFA, η οποία έχει έδρα στην Ελβετία, σχολίασε: «είναι πολύ δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς η Βουλή αποφασίζει για αυτά τα θέματα κάθε δύο χρόνια. Ο Κονσταντάν ζήτησε αυτό να γίνει άμεσα και δεν βλέπω πώς μπορεί να ισχύσει κάτι τέτοιο».

Εκείνο που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι η στάση της Ομοσπονδίας, η οποία κινείται πολύ διαφορετικά από όσο έχουμε συνηθίσει στα μέρη μας... «Η στάση της Ομοσπονδίας είναι πραγματικά περίεργη, καθώς έχει βρεθεί στη μέση και μέχρι στιγμής δεν έχει διαλέξει... στρατόπεδο. Δεν κινείται προς καμία κατεύθυνση, κάτι πολύ παράξενο. Πάντως, δεν έχει ενοχλήσει σε καμία περίπτωση τη Σιόν!» είπε ο Ελβετός δημοσιογράφος.

Τέλος, για το ενδεχόμενο να υπάρξει τιμωρία των ελβετικών ομάδων και της Εθνικής, ο Ντεσόντ αποκάλυψε ότι η πιθανότητα υπάρχει, όμως είναι απίθανο να συμβεί... «Είναι πιθανή η τιμωρία. Το ενδεχόμενο να τιμωρηθούν όλες οι ελβετικές ομάδες είναι πιθανό, όμως είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί και δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Από την UEFA πάντως και την ελβετική ομοσπονδία αποφεύγουν επιμελώς να απαντούν σε τέτοιες ερωτήσεις, κάτι που έκαναν και σήμερα το πρωί στην ενημέρωση των εκπροσώπων Τύπου...» ολοκλήρωσε.

Στη συζήτηση που είχαμε με τον Ντεσπόντ τα συμπεράσματα ήταν τα εξής: 1) Μετά την πρωτόδικη δικαίωση της Σιόν στα πολιτικά δικαστήρια, κάθε ομάδα μπορεί να προσφύγει αν έχει «ισχυρή» υπόθεση. 2) Σε περίπτωση δικαίωσης και μη εφαρμογής της απόφασης από την εκάστοτε ομοσπονδία (για την UEFA μόνο στην Ελβετία, όπου έχει έδρα), μπορούν να κινηθούν εναντίον και φυσικών προσώπων (πχ των προέδρων των ομοσπονδιών) με βάση τον Ποινικό Κώδικα. 3) Σε περίπτωση μη δικαίωσης ο υποβιβασμός είναι το... σίγουρο σενάριο, με γενικότερη τιμωρία να αποτελεί σοβαρό ενδεχόμενο. 4) Το αυτοδιοίκητο της UEFA έχει πάψει να ισχύει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: