Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Από το "σχολείο" της ΑΕΚ στην προεδρία της Τότεναμ

Η πορεία του προέδρου της Τότεναμ, Ντάνιελ Λίβι. Έπαθε και... έμαθε στην ΑΕΚ, εκτοξεύθηκε στα "σπιρούνια"!
Από το "σχολείο" της ΑΕΚ στην προεδρία της Τότεναμ
Ο γεννημένος στο Έσεξ, Ντάνιελ Λίβι συμπλήρωσε μία δεκαετία στον προεδρικό θώκο της Τότεναμ. Στο πρόσφατο παρελθόν, ως γενικός διευθυντής της ENIC είχε (αναπόφευκτα) ασχοληθεί και με τα κοινά της ΑΕΚ.
Άλλωστε, o εν λόγω επενδυτικός όμιλος πέρα από την "Ένωση" είχε ανάμιξη και σε άλλους συλλόγους, όπως οι Σλάβια Πράγας, Ρέιντζερς και Βιτσέντζα. Το γεγονός πως στην "Ένωση" έκανε ουσιαστικά το "αγροτικό" του, είχε ως συνέπεια να υποπέσει σε μοιραία λάθη από κοινού με τους συνεργάτες του.
Η αγγλική εταιρεία προέβη σε σωρεία λανθασμένων ενεργειών δαπανώντας αλόγιστα χρήματα σε υπερτιμημένους ποδοσφαιριστές, ενώ και η διαχείριση του συλλόγου μόνο άρτια δεν αποδείχθηκε. Όλα αυτά μέχρι το 2004, όπου ανέλαβε δράση ο Ντέμης Νικολαίδης.
Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Ντάνιελ Λίβι κατάφερε σταδιακά να εδραιώσει την Τότεναμ στις κορυφαίες δυνάμεις της Πρέμιερ Λιγκ. Το καλοκαίρι, σε μία επίδειξη ισχύος αρνήθηκε πεισματικά να ανάψει το πράσινο φως για την παραχώρηση του Λούκα Μόντριτς στην Τσέλσι.
Το "όχι" στον Μόντριτς
Το οικονομικό δέλεαρ ήταν τεράστιο, όμως ο 49χρονος παράγοντας έχοντας πλέον μάθει από τα λάθη του παρελθόντος απέφυγε την λογιστική λογική του εύκολου κέρδους και των μετρητών, προτιμώντας με αυτή την κίνηση του να κερδίσει την εμπιστοσύνη των οπαδών των "σπιρουνιών".
Η αποτυχημένη θητεία στην ΑΕΚ
"Εάν χρειαστεί θα κάνω αίτημα μεταγραφής. Είμαι απογοητευμένος με τον τρόπο που μου μίλησε ο Λίβι, ήταν εριστικός και δεν με άφησε καν να μιλήσω και να πω την άποψη μου! Δεν γνωρίζω γιατί μου συμπεριφέρθηκε έτσι, πλέον όμως είμαι σίγουρος ότι η απόφαση μου να φύγω είναι η σωστή" δήλωσε ο Κροάτης διεθνής άσος εμφανώς απογοητευμένος.
Αντίθετα στην ΑΕΚ όταν χρειάζονταν να λάβει αποφάσεις, τα πάντα στο μυαλό του ήταν αριθμοί. Δεν υπήρχε κανένας συναισθηματισμός και δέσιμο με τους φίλους της "Ένωσης". Εξ ου και η αποτυχία του εγχειρήματος.
Οι διαμαρτυρίες των οπαδών
Στο ξεκίνημα της σεζόν 2007-2008 αμφισβητήθηκε έντονα από τους σκληροπυρηνικούς φανς της Τότεναμ λόγω των τραγικών αποτελεσμάτων με τον Χουάντε Ράμος στον πάγκο.
Οι οπαδοί της λονδρέζικης ομάδας διαμαρτυρήθηκαν, πετώντας φέιγ βολάν πριν από την εντός έδρας αναμέτρηση με την Μπόλτον κατηγορώντας τον Λίβι πως κωλυσιεργούσε και δεν απέλυε τον Γάλλο αθλητικό διευθυντή, Νταμιάν Κομολί που ήταν υπεύθυνος για τις μετεγγραφές του συλλόγου.
Η αντίδραση της Σεβίλλης
Για να φέρει τον Χουάντε Ράμος στο Λονδίνο κίνησε γη και ουρανό. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Σεβίλλης Χοσέ Μαρία ντελ Νίδο έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει την Τότεναμ για προδοσία.
"Το μόνο που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι πως θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τιμωρηθεί η Τότεναμ, διότι ενήργησε εντελώς αντιδεολογικά. Εδώ στην Ισπανία οι ομάδες δεν συνηθίζουν να συμπεριφέρονται μ' αυτό τον τρόπο. Να προδίδουν η μία την άλλη. Δεν θυμάμαι πουθενά στην Ευρώπη να έχει γίνει παρόμοιο περιστατικό, την ώρα που τα πρωταθλήματα βρίσκονται σε εξέλιξη. Το αφήνω στην κρίση της Τότεναμ και των οπαδών της να προσδιορίσουν τις θέσεις τους και να κάνουν την αυτοκριτική τους" ήταν τα λόγια του.
Η σοφή κίνηση με την πρόσληψη Ρέντναπ
Μία από τις πιο σοφές κινήσεις του Ντάνιελ Λίβι ήταν να απολύσει τον Οκτώβριο του 2008 τον Ράμος και να προσλάβει στον πάγκο του συλλόγου τον Χάρι Ρέντναπ. "Πάντα γνώριζα πως ο Χάρι είναι σπουδαίος μάνατζερ. Ήταν σπουδαία η συνεισφορά του στις επιτυχίες μας" δήλωνε μετά την πρόκριση της Τότεναμ στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ στην περυσινή διοργάνωση. Ήταν η πρώτη συμμετοχή της στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.
Οι ταραχές του Λονδίνου
Από την οργή του όχλου πριν από ένα μήνα στο Λονδίνο και των εκτεταμένων καταστροφών που προκάλεσαν στην αγγλική πρωτεύουσα δεν γλίτωσαν ούτε τα "σπιρούνια". Ένα γραφείο εισιτηρίων της ομάδας καταστράφηκε ολοσχερώς. Ο Λίβι μέσω ανακοίνωσης του στην επίσημη ιστοσελίδα της Τότεναμ, έκανε έκκληση για αποκατάσταση της τάξης εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τα πρωτοφανή γεγονότα που συγκλόνισαν τη χώρα.
Πηγή: sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: