Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Λίγο καλύτερα από το ...Τότεναμ!!

Στην ταξιδιωτική οδηγία της Τότεναμ προς τους οπαδούς της, ανακαλύπτει κανείς με αρκετή δόση …υπερηφάνειας ότι τελικώς η Θεσσαλονίκη είναι ένας θαυμάσιος τουριστικός προορισμός.
Λίγο καλύτερα από το ...Τότεναμ
Γράφει ο Δημήτρης Δραγώγιας.
Υπάρχουν και υπερβολές, αλλά μετά τα όσα διαδραματίστηκαν πέριξ του «White Hart Lane» και όσα –απευκταία– προαναγγέλθηκαν ότι θα συμβούν στις κινητοποιήσεις του Λονδίνου για τα μέτρα λιτότητας που εξήγγειλε ο Κάμερον, τους υποχρέωσε να φυλάνε τα ρούχα τους υπό τον φόβο των… Ιουδαίων.
Αφού γράφει για τους φίλους της Τότεναμ ότι: «θα βρείτε ένα πλήθος πράγματα να κάνετε, συμπεριλαμβανομένων αγορών, επισκέψεις σε αξιοθέατα, μπαρ, εστιατόρια και εκμάθηση της τοπικής ιστορίας» για τα μπαρ της Πλατείας Αριστοτέλους και τη συναρπαστική ζωή της πόλης ημέρας και νύχτας και, αφού προτείνει να συγκεντρωθούν στον Λευκό Πύργο που είναι περίπου 20 λεπτά με τα πόδια από την Πλατεία Αριστοτέλους όπου θα τους μεταφέρουν με λεωφορεία στο γήπεδο, προσθέτει:«Στοιχεία που δεν επιτρέπονται είναι αναπτήρες, αλλά και μεγάλες ποσότητες νομισμάτων –προτείνουμε οι οπαδοί να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τα νομίσματά τους στο κέντρο της πόλης προτού αναχωρήσουν για το στάδιο, καθώς δεν μπορούμε να εγγυηθούμε το πώς ή εάν τα κέρματα θα επιστραφούν!
Είναι κοινή πολιτική και οι συνήθεις κανόνες σε ποδοσφαιρικά γήπεδα στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού στην Ευρώπη ότι οι σημαίες μιας απροκάλυπτα θρησκευτικής/πολιτικής φύσης δεν θα επιτρέπονται και μπορούν να δημευθούν – παρακαλούμε να τηρηθεί το εν λόγω αίτημα.
Τέλος, αν και είμαστε βέβαιοι ότι μπορείτε να απολαύσετε το ταξίδι σας στη Θεσσαλονίκη και όλα όσα έχει να προσφέρει, θα σας ζητήσουμε να σεβαστείτε τις αστυνομικές Αρχές, ανά πάσα στιγμή, και να ακολουθήσετε τις οδηγίες της αστυνομίας, μαζί με εκείνες των αντρών ασφαλείας του ΠΑΟΚ που θα βρίσκονται στο στάδιο μαζί με το προσωπικό της Τότεναμ. Η αντικοινωνική συμπεριφορά, ειδικά η μέθη στο κέντρο της πόλης ή στο ίδιο το γήπεδο, δεν θα γίνει ανεκτή, και για τους οπαδούς θα υπάρχει κίνδυνος να συλληφθούν, όπως και αν συμπεριφέρονται ανάρμοστα».
Αν και από τις συμμετοχές του αποψινού αγώνα ανακαλύπτει κανείς ότι ο Ρέντναπ δίνει μεγαλύτερη σημασία στον προσεχή αγώνα με τη Λίβερπουλ παρά σε αυτόν της Τούμπας με τον ΠΑΟΚ, εντούτοις δεν συμβαίνει το ίδιο με τους δεκάδες δημοσιογράφους που συνόδευσαν την ομάδα.
Οι οπαδοί της αγγλικής ομάδας γνωρίζουν πολύ καλά από διαδηλώσεις. Στη διάρκεια των πρόσφατων επεισοδίων που συντάραξαν τη Μεγάλη Βρετανία στο Τότεναμ, η δημοσιογραφική ομάδα του BBC δέχθηκε επίθεση από νεαρούς οι οποίοι απαίτησαν την παύση της μαγνητοσκόπησης και προκάλεσαν ζημιές στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν. Γράφει η «Guardian» τότε: «Ο οδηγός του αυτοκινήτου και παραγωγός του BBC Paraic O'Brien δήλωσε χαρακτηριστικά: “Δεν έχω ξαναδεί κάτι σαν και αυτό. Μια ομάδα νεαρών μαζεύτηκε γύρω από το αμάξι, άρχισαν να φωνάζουν και κάποιος έσπασε το παράθυρο χρησιμοποιώντας ένα τούβλο ή μια μεταλλική βέργα”».
Οι επιθέσεις που δεχόντουσαν οι δημοσιογράφοι ανάγκασαν το διεθνές Ινστιτούτο για την Ασφάλεια να εκδώσει έναν «οδηγό επιβίωσης» για τους ρεπόρτερ που κάλυπταν τις οδομαχίες. Ανάμεσα στις συμβουλές προς αυτούς, περιλαμβάνονταν ακόμη και παραινέσεις να μην έχουν τη δημοσιογραφική τους ταυτότητα σε εμφανές σημείο αλλά και να αποθηκεύσουν τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης στα κινητά τους! «Είδα τρεις δημοσιογράφους να ξυλοκοπούνται από ομάδες νεαρών διαδηλωτών, οι οποίοι, αφού τους πετούσαν κάτω, τους χτυπούσαν ομαδικά», δήλωσε ο δημοσιογράφος της «Guardian» Πολ Λιούις. Ενας νεαρός δημοσιογράφος του BBC περιγράφει στο blog του την εμπειρία που έζησε, καθώς, όπως λέει, όταν οι διαδηλωτές αντιλήφθηκαν πως φωτογράφιζε τον απείλησαν και του είπαν να τις διαγράψει όλες. «Με άρπαξαν, με γρονθοκόπησαν, με κλότσησαν και μου έκλεψαν το κινητό μου. Ξαφνικά σταμάτησαν για λίγο και μια γυναίκα από την Ινδία με βοήθησε να σηκωθώ και με προέτρεψε να φύγω. “Θα σε σκοτώσουν, δεν υπάρχει νόμος εδώ! Τρέχα!”».
Η ταξιδιωτική οδηγία της Τότεναμ για τους φίλους της ομάδας που τη συνόδευσαν στη Θεσσαλονίκη είναι τόσο ακριβής που αποτυπώνει την πραγματικότητα χωρίς ωραιοποιήσεις για οπαδούς που έζησαν πολύ πρόσφατα ακραίες καταστάσεις. Και που ήρθαν σε μια πόλη που μπορεί να τους φιλοξενήσει καλύτερα από ό,τι στη δική τους. Αλλωστε, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πού μπορεί να αισθάνεται ασφαλέστερος. Στην καταθλιπτική Ελλάδα ή σε ένα Λονδίνο που φλέγεται;
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: