Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Γιατί "παίζει" και το Γουδή!!

Το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού αποτελεί αυτήν τη χρονική στιγμή το βασικό μέλημα του Βλάση Τσάκα και των εν Ελλάδι συνεργατών του, κατόπιν σχετικής εντολής του πρίγκιπα Σουλτάν Αλ Σαούντ.
Γιατί "παίζει" και το Γουδή
Με δεδομένο ότι το οικονομικό επιτελείο του Σαουδάραβα επενδυτή έχει ήδη (από χθες) ξεκινήσει τον πλήρη έλεγχο του οικονομικού και νομικού ελέγχου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ο Τσάκας περνάει όλες τις ώρες του αναλύοντας τα δεδομένα για τον Βοτανικό και τις εναλλακτικές επιλογές που μπορεί να υπάρχουν για την επόμενη μέρα του «τριφυλλιού» στο μείζον θέμα του γηπέδου της ομάδας.
Για πρώτη φορά, μάλιστα, κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής «Δίκη» του ΣΚΑΪ ο Ελληνας μάνατζερ αναφέρθηκε στο Γουδή ως εναλλακτική λύση! Γιατί, όμως, αναφέρθηκε στο Γουδή; Τι προβληματίζει τον Τσάκα στη λύση του Βοτανικού; Τι πιστεύει για την πρόταση Βγενόπουλου περί «Παναθηναϊκής Πολιτείας» στο ΟΑΚΑ; Ποια είναι η γνώμη του για το Ελληνικό; Σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα αναζητήσαμε τις απαντήσεις, τις βρήκαμε και σας τις παρουσιάζουμε...
Α) Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΤΑΝΙΚΟ
Ο εκπρόσωπος του Σαουδάραβα επενδυτή, με βάση τα όσα του έχουν επισημάνει οι νομικοί και οικονομικοί συνεργάτες του, δεν θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα με τη ΓΗΠΕΛ ή τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από την πλευρά της ΠΑΕ Παναθηναϊκός ή των θυγατρικών της για τον Βοτανικό.
Αντιμετωπίζει, ωστόσο, με μεγάλο σκεπτικισμό το θέμα των εμπορικών χρήσεων και δη του «Μall» που έχει αναλάβει να «ανεβάσει» ο επιχειρηματίας Μπάμπης Βωβός πέριξ του γηπέδου, υπό την εξής έννοια: στις προθέσεις του πρίγκιπα Σουλτάν Αλ Σαούντ ήταν να αγοραστεί από τον ίδιο το εμπορικό και να εκμεταλλεύεται τις χρήσεις του η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, αυξάνοντας τα κέρδη της, εντούτοις ο Βωβός έχει μεγάλες οικονομικές εκκρεμότητες με τράπεζες. Οι δανειακές συμβάσεις που έχει υπογράψει χαρακτηρίζονται ως υπέρογκες και προφανώς δυσανάλογες με την αξία που μπορεί να έχει στην παρούσα οικονομική κατάσταση της χώρας το όλο εγχείρημα!
Πιο απλά, ακόμη κι αν ο Βωβός παραχωρήσει δωρεάν την ανέγερση του «Mall», οι τράπεζες που τον έχουν δανείσει για να προβεί στην ανέγερσή του (ήδη μάλιστα έχει «ανεβάσει» ένα σημαντικό μέρος του έργου, που φυσικά έχει σταματήσει μέχρι να προκύψει η οριστική διευθέτηση του θέματος που αφορά το εμπορικό) είναι ξεκάθαρο ότι, εφόσον ολοκληρωθεί το έργο, θα απαιτήσουν την αποπληρωμή των δανείων τους! Τα οποία δάνεια (λέγεται ότι μόνο η δανειακή προκαταβολή είναι 140 εκατ. ευρώ!) δεν συνάδουν με την παρούσα οικονομική κατάσταση και τα αντικειμενικά δεδομένα της περιοχής.
Ο Βοτανικός, από την άλλη πλευρά, έχει το πλεονέκτημα ότι έχει... περάσει όλη την «μπόρα» με το ΣτΕ, τις αντιδράσεις, την ελληνική γραφειοκρατία και τα καθέκαστά της και απαιτεί απλώς χρήματα. Εάν, ωστόσο, δεν βρεθεί άκρη με τον Βωβό και τις τράπεζες, ο Τσάκας θα στραφεί στις εναπομείνασες εναλλακτικές λύσεις.
Β) ΤΟ ΓΟΥΔΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΓΙΑ «FAST TRACK»
Το Γουδή είναι σύμφωνα με τον Τσάκα η ιδανική εναλλακτική επιλογή. Οι συνεργάτες του έχουν εντοπίσει έναν χώρο 110 στρεμμάτων (για γήπεδο χρειάζονται 65 στρέμματα) στο παλιό στρατόπεδο της περιοχής, το οποίο ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Η παραχώρησή του δεν θεωρείται δεδομένη, αλλά υπάρχει παραπλήσιο καθεστώς με άλλη έκταση του υπουργείου που είναι προς πώληση και ταυτόχρονα οι εποχές έχουν αλλάξει και τα χρήματα είναι πλέον απαραίτητα για το κράτος.
«Αγκάθι» αποτελεί σίγουρα το νομοσχέδιο της Μπιρμπίλη που έχει συμπεριλάβει το Γουδή στη «ζώνη Β», αποτρέποντας ανέγερση γηπέδου, αλλά με τις κυβερνητικές εξελίξεις όλα είναι ρευστά. Οσον αφορά τη χρονική καθυστέρηση, τις πιθανές προσφυγές στο ΣτΕ κ.λπ., υπολογίζεται ότι με το νομοθετικό διάταγμα «Fast Track» μπορεί να «τρέξει» το θέμα πολύ γρήγορα και μέχρι το καλοκαίρι να έχουν βγει οι σχετικές άδειες! Ολα τα παραπάνω εξετάζονται από τους αρμοδίους και θα προχωρήσουν μόνο εάν δεν βρεθεί άκρη σε περίπτωση διαπραγμάτευσης με τον Βωβό και τις τράπεζες που τον έχουν δανείσει.
Γ) ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ Η «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΤΟ ΟΑΚΑ»
Για την περιοχή του Ελληνικού ο Τσάκας εκτιμά ότι είναι πράγματι η πιο εφικτή εναλλακτική επιλογή, διότι υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Πλην, όμως, εμφανίζεται κάθετος ότι αποτελεί την έσχατη λύση. Και αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι δεν πιστεύει πως ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να φτιάξει γήπεδο στη συγκεκριμένη περιοχή, από τη στιγμή που η πλειονότητα του κόσμου της ομάδας δεν το επιθυμεί. Οσον αφορά το ΟΑΚΑ, θεωρεί ενδιαφέρουσα την άποψη του «Βγενό», αλλά εκτιμά ότι με δύο κοντινά «Mall» περιορίζονται οι προοπτικές εκμετάλλευσης εμπορικών χρήσεων για τον σύλλογο...
«Πλέον υπάρχουν πολλές ευκαιρίες»
Το γήπεδο στο Γουδή δεν είναι η πρώτη φορά που υφίσταται ως προοπτική του Παναθηναϊκού για το νέο του «σπίτι». Πριν από επτά χρόνια, άλλωστε, αρκετοί φίλοι της ομάδας είχαν βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ως προς τα εμπόδια που είχαν τεθεί μπροστά στη συγκεκριμένη προοπτική.
Ο Βλάσης Τσάκας έκανε την έκπληξη στην παρέμβασή του στην τηλεοπτική εκπομπή «Δίκη» του ΣΚΑΪ. «Οπως είναι πλέον τα πράγματα, ακόμη κι αν δεν προχωρήσει το θέμα με τον Βοτανικό, μπορούμε να αγοράσουμε την έκταση στο Γουδή. Πλέον, υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για αγορά έκτασης και μπορούμε να κάνουμε εκεί την πράσινη πολιτεία που θα στεγάσει όλα τα τμήματα του συλλόγου», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τσάκας.
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: