Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

"Εβαλε τα γυαλιά" σε όλους ο Γιάχος!!

Ο πρωτάρης σε ντέρμπι "αιωνίων" Χιώτης διαιτητής απέδειξε τις ικανότητές του και κυρίως δεν επηρεάστηκε από το θόρυβο που ξέσπασε για τη διαδικασία ορισμού του. Γράφει ο Κυριάκος Θωμαϊδης.
"Εβαλε τα γυαλιά" σε όλους ο Γιάχος
Οσο κι αν το όνομα του Θανάση Γιάχου ήταν στα χείλη αυτών που αμφισβητούσαν τις ικανότητες του, ο πρωτάρης σε ντέρμπι «αιωνίων» διαιτητής έδωσε την καλύτερη απάντηση μέσα στο γήπεδο. Δεν έδειξε την παραμικρή ψυχική επιβάρυνση, ήταν ιδιαιτέρως ψύχραιμος και κατάφερε να φέρει σε πέρας ένα ματς το οποίο συζητούνταν επί ένα δεκαπενθήμερο, ενώ κάποιοι καλοθελητές το περίμεναν από τον Φεβρουάριο, από τότε που καταγράφηκαν τα σοβαρά διαιτητικά λάθη των Καλόπουλου - Τρύφωνα.
Εκείνο που φοβόμασταν ήταν μήπως ο Γιάχος, από άγχος λόγω του θορύβου για τη διαδικασία ορισμού του, σφύριζε περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε. Αυτός ο φόβος ήταν απολύτως δικαιολογημένος, καθώς είναι ένας διαιτητής που σε ορισμένες περιπτώσεις στο παρελθόν έκανε κατάχρηση της σφυρίχτρας. Μας διέψευσε με ευχάριστο τρόπο, αφού άφηνε πάντα το πλεονέκτημα, ευνόησε τον εξαιρετικό ρυθμό του αγώνα και δεν ταλαιπώρησε τους παίκτες. Εδωσε παράδειγμα πως πρέπει να σφυρίζουν οι συνάδελφοί του σε μεγάλα ματς για να αφήνουν τις ομάδες να αναπτύσσονται και τους θεατές να χαίρονται το παιχνίδι.
Αντιμετώπισε με σύνεση τις κροτίδες, τις φωτοβολίδες και τα καπνογόνα στα πρώτα λεπτά των δύο ημιχρόνων. Σε προσωρινή διακοπή δευτερολέπτων προχώρησε δικαίως μόνο στο 30’, αμέσως μετά το δοκάρι του Λέτο, όταν τα βεγγαλικά έκαναν έντονη την... παρουσία τους. Ισως έπρεπε να διατάξει άλλη μια προειδοποίηση διά μεγαφώνου στα πρώτα λεπτά, τότε που η ατμόσφαιρα ήταν ανυπόφορη και δύσκολα διέκρινε κανείς την άλλη άκρη του γηπέδου.
Η αλήθεια είναι ότι τον βοήθησε και το ματς, καθώς έλειπαν οι επίμαχες φάσεις. Τον βοήθησαν και οι παίκτες με την καλοπιστία τους, αν εξαιρέσουμε τους... συνήθεις ύποπτους. Σωστές οι κίτρινες που έδειξε σε 6 παίκτες του Παναθηναϊκού (Μαρίνος, Σπυρόπουλος, Λέτο, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Καπίνο) και οι 3 σε Ολυμπιακούς (Φουστέρ, Παπαδόπουλος, Τζιμπούρ). Μοναδική συζητήσιμη κάρτα ήταν αυτή που έδειξε στον Μιραλάς.
Θα μπορούσε να δείξει και άλλες κίτρινες (Σπυρόπουλος 2’, Παπαδόπουλος 24’, Κλέιτον 50’, Τζιμπούρ - Λέτο 69’ και Μέλμπεργκ 70’), αλλά ήταν φανερή η διάθεσή του να μην ανακόψει το ρυθμό του παιχνιδιού και να αποφύγει να τεντώσει τα νεύρα των ποδοσφαιριστών. Μοναδικό του σφάλμα το ανάποδο φάουλ που καταλόγισε σε μονομαχία Μαρίνου - Παπαδόπουλου.
Τρία λάθη έκαναν οι βοηθοί διαιτητές.
Στο 31’ αγνοήθηκε οφσάιντ του Τζιμπούρ και στο 46’ έγινε ακριβώς το αντίθετο: κακώς υποδείχτηκε σε θέση οφσάιντ ο Μιραλάς. Και στις δύο περιπτώσεις παρενέβη αποτελεσματικά ο Καπίνο. Στο τρίτο λάθος ο βοηθός παρέσυρε τον ρέφερι, καταλογίζοντας φάουλ σε βάρος του Σπυρόπουλου στο 96’. Ευτυχώς κανένα απ’ αυτά τα σφάλματα δεν επηρέασε την εξέλιξη του αγώνα.
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: