Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Το νόημα του «είμαστε τραγικοί!»

Ο τζένεραλ μάνατζερ στις ΗΠΑ δεν έχει καμία σχέση με τους... συναδέλφους το οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη. O Γιώργος Γαβριλάκης εξηγεί...

Το νόημα του «είμαστε τραγικοί!»
Ο τζένεραλ μάνατζερ στις ΗΠΑ δεν έχει καμία σχέση με τους... συναδέλφους το οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη.
Ειδικά στο ΝΒΑ ο GM αποφασίζει και διατάζει, πλην εξαιρέσεων. Μία από αυτές βρίσκεται στο Λ.Α. εκεί που τον πιο ισχυρό λόγο έχει ο Κόμπε Μπράιαντ!
Eίναι ελάχιστοι οι παίκτες στο ΝΒΑ που η άποψή τους για την ομάδα, για τις αποφάσεις της διοίκησης ή οποιουδήποτε «μετράνε». Συνήθως, ο τζένεραλ μάνατζερ έχει τον πρώτο λόγο και στις περισσότερες των περιπτώσεων έχει και τον τελευταίο. Αν δηλαδή, ο Ντάνι Εϊντζ βάλει κάτι στο μυαλό του για το καλό των Σέλτικς θα το πράξει κι ας κάνουν... συλλαλητήριο στη Βοστώνη. Το αν θα δικαιωθεί ο GM ή όχι, αυτό δεν έχει σημασία!
Ο Εϊντζ ήταν απλώς ένα παράδειγμα και ίσως όχι το πιο αντιπροσωπευτικό, αφού ο συγκεκριμένος τα έχει... ακούσει αρκετές φορές στο παρελθόν. Ωσπου βέβαια, το μέτωπό του καθάρισε όταν πήρε τον Κέβιν Γκαρνέτ, τον Ρέι Αλεν, έβγαλε στην... πίστα τον Ρέιζον Ρόντο και λίγο αργότερα όλοι μαζί πήραν το πρωτάθλημα.
Άλλα χαρακτηριστικά παραδείγματα τζένεραλ μάνατζερ στο ΝΒΑ είναι ο Τζο Ντούμαρς, τον οποίο όλοι σέβονται στο Ντιτρόιτ, ο Λάρι Μπερντ φυσικά που κάνει ό,τι θέλει στην Ιντιάνα, ο σκληρός Μπίλι Κινγκ στο Νιου Τζέρσεϊ και ο Μπράιαν Κολάντζελο στο Τορόντο. Ειδικά ο τελευταίος, έχει φτιάξει τους Ράπτορς με ένα αγωνιστικό προφίλ που ο ίδιος προτιμά. Ασχετα, αν ο κόουτς έχει ανάγκες, αυτός κάνει του κεφαλιού του!
Και όλος αυτός ο πρόλογος για να φθάσουμε στον κύριο Μιτς Κιούπτσακ, τον GM των Λέικερς. Τον άνθρωπο που δουλεύει 11 χρόνια στην ομάδα του Λ.Α., οπότε έχει πανηγυρίσει 4 τίτλους και έχει να καμαρώνει για το γεγονός ότι την 1η Φεβρουαρίου του 2008 «κορόιδεψε» το Μέμφις που του έδωσε τον Κιουέιμ Μπράουν και τον Τζαβάρις Κρίτεντον για να πάρει τον Πάου Γκασόλ!
Τότε όλα ήταν ρόδινα, αλλά τώρα μετά την περσινή αποτυχία στα πλέι ο Κιούπτσακ πρέπει κάτι να κάνει. Παραλίγο να γίνει τοπικός ήρωας όταν συμφωνήθηκε η τριπλή ανταλλαγή που έστελνε τον Κρις Πολ στο Λ.Α. Μετά όμως, ακυρώθηκε από τον Ντέιβιντ Στερν και το... μαχαίρι μπήκε στον λαιμό του. Τώρα, που αναγκάστηκε λόγω φορτωμένου σάλαρι καπ να θυσιάσει τον Λαμάρ Οντομ, στέλνοντάς τον στο Ντάλας χωρίς να πάρει αντάλλαγμα, ο Κόμπε Μπράιαντ σκέφτεται να μην αφήσει το μαχαιρί απλώς στον λαιμό του Κιούμπτσακ, αλλά να το σπρώξει πιο βαθιά. Ο σούπερ σταρ των Λέικερς είναι εκνευρισμένος. Και κάνουμε μια παρένθεση για τους ελάχιστους παίκτες που έχουν λόγο στα ζητήματα που αφορούν τους διαχειριστές της ομάδας. Ο τελευταίος που έλεγε τη γνώμη του και μέτραγε (...σχεδόν αποφάσιζε) ήταν ο Γκάρι Πέιτον. Το Σιάτλ πριν κάνει οποιαδήποτε κίνηση, συζητούσε μαζί του. Ηταν σαν να του ζητούσε έγκριση. Ηταν το μεγάλο αφεντικό και στο γήπεδο και στην πόλη και σε ολόκληρη την ομάδα των Σόνικς.
Ο Κόμπε ίσως να είναι ο τελευταίος που έχει αυτή τη δυνατότητα να επηρεάζει τους πάντες γύρω του. Μόνο που οι Λέικερς κάνουν μερικές φορές πράγματα χωρίς να τον ρωτήσουν. Αυτό συνέβη με τον Οντομ και ο Κόμπε βγήκε και είπε «είμαστε τραγικοί»! Παραλίγο να γίνει χαμός και πριν μήνες όταν προσέλαβαν τον κόουτς Μάικ Μπράουν. Ο Μπράιαντ δεν είχε πρόβλημα μαζί του, αλλά παρεξηγήθηκε γιατί ο Κιούπτσακ πριν συμφωνήσει με τον τέως κόουτς των Καβαλίερς, δεν είχε ζητήσει την άποψή του.
Τώρα το «είμαστε τραγικοί» του Κόμπε αφορά το ρόστερ της ομάδας που προς το παρόν είναι αποδυναμωμένο σε σχέση με την περασμένη σεζόν. Εφυγε ο Οντομ, έφυγε και ο Σάνον Μπράουν (Σανς). Δεν έχει αποκτηθεί κανένας και ο σούπερ σταρ της ομάδας ουσιαστικά θέλει να κάνει τους Λέικερς να κινηθούν δείχνοντας δημόσια την απογοήτευσή του. Οι Καλιφορνέζοι έχουν τη δυνατότητα και τη διάθεση να πάρουν παίκτες. Κατ' αρχάς το γεγονός ότι απέτυχαν να αποκτήσουν τον Κρις Πολ (αν και όλα ήταν έτοιμα) δείχνει την κινητικότητά τους. Τις τελευταίες μέρες έχουν αδρανοποιηθεί και ο Κόμπε προσπαθεί να... ξυπνήσει τον Κιούπτσακ. Προφανώς θέλει να τον κάνει να πιέσει τους Μάτζικ για τον Ντουάιτ Χάουαρντ, να πάρει έναν πόιντ γκαρντ της προκοπής και μερικά κομμάτια που θα πλαισιώνουν την ομάδα από τον πάγκο.
Ο Πάου Γκασόλ θα είναι το κεντρικό πρόσωπο σε κάθε προσφορά των Λέικερς, ο Αντιου Μπάινουμ είναι στις συζητήσεις και ο Ρον Αρτέστ είναι το πρόσωπο που θέλουν οπωσδήποτε να ξεφορτωθούν. Ζητούν έναν σούπερ σταρ και δύο χρήσιμους παίκτες. Και ταυτόχρονα το συνολικό μπάτζετ να μειωθεί. Εχουν ακόμα και τώρα -μετά και τη φυγή του Οντομ- την ακριβότερη ομάδα. Το σάλαρι καπ πλέον ισορροπεί στα 65 εκατομμύρια δολάρια κι αυτοί ετησίως πληρώνουν 91 εκατομμύρια σε παίκτες και πολλά εκατομμύρια (για τη... διαφορά) στην εφορία. Δύσκολη δουλειά, αυτή του τζένεραλ μάνατζερ!
Πηγή: sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: