Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Αλλάζει χέρια ο φάκελος των στημένων αγώνων!!

Σε ειδικό εφέτη ανακριτή για λόγους δημοσίου συμφέροντος παραδίδεται η δικογραφία. Γράφει ο Κυριάκος Θωμαϊδης.
Αλλάζει χέρια ο φάκελος των στημένων αγώνων!
Μια εξέλιξη που αλλάζει τα δεδομένα στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων έρχεται να προστεθεί στον κύκλο κωλυσιεργίας της δικαστικής έρευνας. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, με έγγραφο που απέστειλε στον προϊστάμενο του Εφετείου Αθηνών Ιωάννη Χαμηλοθώρη, ζητάει τη σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών για να οριστεί ειδικός εφέτης ανακριτής, ο οποίος θα αναλάβει από εδώ και πέρα τη διερεύνηση της πολύκροτης υπόθεσης.
Η Ολομέλεια θα συγκληθεί στις 15 Δεκεμβρίου 2011, θεωρείται βέβαιο ότι θα αποφασίσει την παράδοση του φακέλου στον ειδικό εφέτη ανακριτή και θα επικαλεστεί λόγους δημοσίου συμφέροντος. Αυτή η διαδικασία τηρείται μόνο σε πολύ σοβαρές δικαστικές υποθέσεις και ευλόγως γεννάται το ερώτημα γιατί δεν ακολουθήθηκε από τον Ιούνιο, όταν σχηματίστηκε η σχετική δικογραφία. Εύστοχα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς: τότε δεν υπήρχε δημόσιο συμφέρον;
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το έγγραφο Τέντε συντάχθηκε αμέσως μετά την αποκάλυψη της τηλεοπτικής «Δίκης» ότι ο 9ος τακτικός ανακριτής Γιώργος Κασίμης πρόκειται να καλέσει ως μάρτυρες ποδοσφαιριστές (ένας από τους οποίους είναι διεθνής). Μετά την ουσιαστική ανάθεση της υπόθεσης σε ειδικό εφέτη ανακριτή, ο κύριος Κασίμης διακόπτει οποιεσδήποτε κινήσεις του για λόγους δεοντολογίας, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι του αφαιρείται η υπόθεση.
Αυτό σημαίνει ότι ούτε παίκτες πρόκειται να καλέσει ούτε τις απομαγνητοφωνήσεις των 39.000 κασετών να κάνει! Παράλληλα, διακόπτει και τις ενέργειές του προς την Europol (Ευρωπαϊκή Αστυνομία), την Eurojust (Ευρωπαϊκή Εισαγγελία), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Καταπολέμησης της Απάτης και το ΣΔΟΕ.
Η δικογραφία «παγώνει» μέχρι να αναλάβει ο αντικαταστάτης του κ. Κασίμη. Το «άδειασμα» του 9ου τακτικού ανακριτή συνδυάζεται με την ενόχληση της εισαγγελίας για πρωτοσέλιδο δημοσίευμα πολιτικής εφημερίδας, το οποίο διαπίστωνε σημαντικά κενά στη δικογραφία Παπανδρέου. Μάλιστα, στη διαμάχη που φαίνεται να υποβόσκει στην Ευελπίδων, προστέθηκε και η ΕΥΠ, η οποία με έγγραφό της εγκαλεί τον ανακριτή για τις μέχρι τώρα ενέργειές του.
Ο προβληματισμός της ανάκρισης είχε να κάνει κυρίως με δύο πράγματα:1) Πρέπει να κληθούν ποδοσφαιριστές και ποιοι; Ο μόνος κατηγορούμενος μέχρι αυτήν τη στιγμή είναι ο αρχηγός της Ηλιούπολης, Νικολόπουλος. Αλλος ποδοσφαιριστής δεν φαίνεται να εμπλέκεται στη δικογραφία των στημένων αγώνων κάποιες περιπτώσεις απλού στοιχηματισμού και όχι στησίματος αγώνων.
Ο ανακριτής μόλις προχθές αποφάσισε να συνεργαστεί στενά με την UEFA, να επιλέξει μαζί της τις ύποπτες χρονικές περιόδους του στοιχηματισμού των 41 σικέ αγώνων και να καλέσει ως μάρτυρες συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές. Θεωρούσε ότι αυτή είναι μια ενδεδειγμένη ενέργεια, γιατί ένας αγώνας στήνεται οπωσδήποτε και από παίκτες.
2) Εύλογα ερωτήματα είχε προκαλέσει σε δικαστικούς κύκλους ότι οι απομαγνητοφωνήσεις των κασετών της ΕΥΠ τον Ιούνιο ήταν επιλεκτικές. Μάλιστα, αυτό ήταν και το κεντρικό επιχείρημα πολλών κατηγορουμένων. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπήρχαν αυτολεξεί απομαγνητοφωνήσεις, αλλά περιγραφή των συνομιλιών, κατά την κρίση του δικαστικού ή αστυνομικού υπαλλήλου. Οι 39.000 κασέτες περίμεναν επί έξι μήνες στο ράφι και τώρα που ήρθε η ώρα να απομαγνητοφωνηθούν, η δικογραφία αλλάζει χέρια.
Πηγή: Eξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: