Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Κινήσεις ματ από τον Νταλγκλίς!!

Ο αγώνας για τον 4ο γύρο του F.A. Cup ήταν μία ακόμη πρόκληση για σύγκριση ανάμεσα στις δύο κορυφαίες ομάδες του νησιού. Το ότι παιζόταν στο Άνφιλντ, σ’ αυτό το επίπεδο έχει λίγη σημασία. Διαβάστε την ανάλυση του Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Κινήσεις ματ από τον Νταλγκλίς
Η νίκη – πρόκριση ήταν το έπαθλο της αναμέτρησης και γι’ αυτό η ανταγωνιστικότητα κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα. Έτσι κι αλλιώς όταν βρίσκονται αντιμέτωπες η Λίβερπουλ με την Μαν. Γιουνάϊτεντ είναι αδιανόητο να δούμε ένα αδιάφορο αγώνα. Οι αγώνες αυτοί είναι γραμμένοι στον DNA τους.
Ο νικητής Kenny
Ο Νταλγκλίς ήταν ο νικητής στη μάχη των πάγκων. Κέρδισε σε όλα τα σημεία των αντίπαλο του , κέρδισε την πρόκριση και έκανε ευτυχισμένους τους οπαδούς της ομάδας. Η τακτική του, η διαχείριση του αγώνα και των παικτών του ήταν πετυχημένη και μας έδειξε ότι κάτι καλό δημιουργεί στο Melwood.

  • Έστησε την ομάδα του με σύστημα 4-1-4-1.
  • Σχεδίασε κοντινές αποστάσεις στις γραμμές άμυνας και κέντρου.
  • Χρησιμοποίησε τον Κάρραχερ σε ρόλο ελεύθερου μπροστά από τους κεντρικούς αμυντικούς και είχε την ευθύνη τις τήρησης των γραμμών. Ουσιαστικά κατεύθυνε την άμυνα της ομάδας.
  • Η χρησιμοποίηση αυτού του σχήματος αποσκοπούσε στην μειωμένη δράση του Γκίγκς όταν επιτίθονταν η Γουνάϊτεντ.
  • Ο κάθε παίκτης έκλεινε χώρο χωρίς προσωπικά μαρκαρίσματα.
  • Οι ακραίοι αμυντικοί κράτησαν τις θέσεις τους χωρίς να αναλάβουν επιθετικές πρωτοβουλίες.
  • Στον άξονα η συμμετοχή δύο κεντρικών δυσκόλεψε την κυκλοφορία της μπάλας με αποτέλεσμα να χαθεί ο χώρος του κέντρου.
  • Ο Μάξι συνέκλινε από το άκρο του κέντρου αλλά η μέτρια απόδοση του στέρησε από την ομάδα την δυνατότητα να αναπτυχθεί και να πιέσει περισσότερο την άμυνα της αντιπάλου.
  • Στο δεύτερο ημίχρονο, μετά τις αλλαγές το σύστημα έγινε 4-4-2 και με την είσοδο του Μπέλαμυ και την πίεση στην άμυνα της Γιουνάϊτεντ στην πρώτη πάσα εφαρμόστηκε το 4-2-4. Πολύ επιθετικό με πολύ ρίσκο.
  • Στην επίθεση η μοναξιά του Κάρολ ήταν εμφανής. Ο στόχος του ήταν να κρατήσειόσο πιο χαμηλά μπορούσε τους κεντρικούς αμυντικούς χαμηλά.
Ο ρόλος του Κάραχερ στην αμυντική διάταξη της Λίβερπουλ και η τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των γραμμών
Ο ρόλος του Κάραχερ στην αμυντική διάταξη της Λίβερπουλ και η τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των γραμμών
Το παιχνίδι το κέρδισε ο Νταλγκλίς με τις αλλαγές στο κατάλληλο σημείο του αγώνα. Διέγνωσε την κούραση των κεντρικών της Γιουνάϊτεντ και με ξεκούραστους παίκτες επέβαλε το ρυθμό στο τελευταίο εικοσάλεπτο και ευτύχησε οι παίκτες να σημειώσουν το τέρμα της νίκης – πρόκρισης στα τελευταία λεπτά του αγώνα.
Το ρίσκο λένε ότι το παίρνουν οι τολμηροί. Ο Νταλγκλίς δεν τόλμησε. Μας έδειξε ότι με την νοοτροπία του νικητή μπορείς να κερδίσεις χωρίς να νιώθεις ότι μπορεί να απειληθείς. Αυτό είναι το πνεύμα του νικητή.
Η Γιουνάϊτεντ στην ρουλέτα της πρόκρισης
Ο Άλεξ Φέργκιουσον είναι πολύ έμπειρος για αν του χρεώσουμε αδυναμία αντίδρασης. Η ομάδα που μας παρουσίασε άντεξε 70 λεπτά και έδειχνε ότι μπορεί να κάνει την φάση για γκολ και να πάρει προβάδισμα την υπόθεση πρόκριση. Δυστυχώς γι’ αυτόν ο Γκικς και ο Σκοόυλς δεν είναι πια τα μικρά παιδιά που ο ίδιος ανέδειξε, ώστε να μπορούν να παίζουν ένα 90λεπτό χωρίς να επηρεάζονται από την κούραση.
  • Εφάρμοσε σύστημα 4-3-3 που μετατρεπόταν σε 4-2-3-1 στην επίθεση. Αυτό γινόταν με την προώθηση του Γκίκς έξω από την περιοχή της Λίβερπουλ για να κάνει τον παίκτη που θα μοίραζε μπάλα είτε κάθετα είτε στα πλάγια.
  • Η άμυνα έπαιξε ψηλά. Δεν υπήρχε ο γρήγορος παίκτης που θα έπαιζε στην κόντρα.
  • Οι ακραίοι αμυντικοί ανέβηκαν στην επίθεση και προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τα overlap. Έτσι μπήκε και το τέρμα της Γιουνάϊτεντ.
  • Στο κέντρο το passing game περνούσε και από τους τρεις κεντρικούς και η κατοχή μπάλας  οφείλεται στο ότι η Λίβερπουλ έπαιξε άμυνα στο μισό γήπεδο.
  • Χρησιμοποίησε όλο το πλάτος του γηπέδου με τοποθέτηση παίκτη σχεδόν στην πλάγια γραμμή.
  • Μετά το εις βάρος του τέρμα, άλλαξε θέση στον Πάρκ και τον τοποθέτησε ως περιφερειακό επιθετικό με τον Γκίκς να μετατίθεται στο αριστερό άκρο. Γύρισε δηλαδή σε ένα 4-4-2.
  • Ο επιθετικός χάθηκε ανάμεσα στους κεντρικούς αμυντικούς.
Η επιθετική λειτουργία της Γιουνάϊτεντ και η κίνηση του Γκίγκς
Η επιθετική λειτουργία της Γιουνάϊτεντ και η κίνηση του Γκίγκς
Ο Sir Alex προσπάθησε να πετύχει την νίκη – πρόκριση με τρόπο που βασιζόταν σε παίκτες κλειδιά.  Δεν αντέδρασε στις αλλαγές του Νταλγκίς  παρότι δοκίμασε ότι ήταν δυνατό να κάνει με την ενδεκάδα που είχε παρατάξει στο γήπεδο. Την φετινή περίοδο έχει καταγράψει δύο ήττες – αποκλεισμούς, από την Λίβερπουλ για το F.A Cup και από την Βασιλεία για το Champions League. Το οικοδόμημα του Sir χρειάζεται ανανέωση για να επανέλθει στις επιτυχίες και τις κατακτήσεις τίτλων.
Συμπέρασμα
Η νίκη-πρόκριση της Λίβερπουλ ήταν έργο του προπονητής της. Με υπομονή σχέδιο, νοοτροπία, πίστη στο αποτέλεσμα κατάφερε να κερδίσει την μάχη των πάγκων και να συνεχίσει στον θεσμό του Κυπέλλου. Είναι δική του επιτυχία η ομαδική λειτουργία της άμυνας , των οργανωμένων επιθέσεων και του κατάλληλου χρόνου των αλλαγών. Κάτι αλλάζει στο Άνφιλντ. Περιμένουμε την συνέχεια με μεγάλο ενδιαφέρον.
Ο Άλεξ Φέργκιουσον έκανε ότι ήταν δυνατό να κερδίσει τον αγώνα. Η ομάδα του , όταν λείπουν παίκτες κλειδιά για την εφαρμογή των σχεδίων του, έχει τρωτά σημεία που οι αντίπαλοι μπορούν να εκμεταλλευτούν. Είναι δεδομένο ότι οι πορείες που έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια χωρίς ενίσχυση και ανανέωση θα αργήσουν να επανέλθουν στη Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ. Η εμπειρία του και η δυνατότητα που έχει να φτιάχνει ομάδες θα είναι χρήσιμες για την συνέχεια.
Τα βασικά στατιστικά του παιχνιδιού
Τα βασικά στατιστικά του παιχνιδιού
πηγή: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: