Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

«Είμαστε σε δεινή οικονομική θέση»

«Είμαστε σε δεινή οικονομική θέση»
Το γκρίζο τοπίο στη Β’ και Γ’ Εθνική, τα πρωταθλήματα των οποίων ανεστάλησαν μετά την απόφαση του ΠΣΑΠ για κινητοποιήσεις των ποδοσφαιριστών, περιέγραψε ο αντιπρόεδρος της ΕΠΑΕ, Στέλιος Σφακιανάκης, μιλώντας στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6. ««Είμαστε σε δεινή οικονομική θέση», τόνισε, ενώ έκανε λόγο για αναβλητικότητα με προσχήματα από τον ΟΠΑΠ και μίλησε για οφειλές από τη Σούπερ Λίγκα. «Δεν μπορεί να επιβιώσει ως επαγγελματικό πρωτάθλημα η Γ’ Εθνική», πρόσθεσε.

Αναλυτικά, ο Στέλιος Σφακιανάκης μίλησε στον πρώτο αθλητικό σταθμό της χώρας για:

-το αν περίμενε την απεργία των ποδοσφαιριστών: «Μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος δεν περιμέναμε να υπάρχει αναστολή, αλλά στην πορεία το βλέπαμε να έρχεται. Το ομαδικό συμβόλαιο που έχει λήξει από τις 31 Δεκεμβρίου περιλάμβανε και τις οικογένειες των παικτών, ακόμη κι εκτός παιχνιδιού. Ήταν πλήρης η κάλυψη και πλέον έχει ανασταλεί».

-τους λόγους που είναι ανασφάλιστοι οι ποδοσφαιριστές: «Ο ΟΠΑΠ αργεί συνεχώς στις διαπραγματεύσεις και χρησιμοποιεί ένα πρόσχημα κάθε φορά. Στην αρχή τα στημένα, μετά τη βία και τώρα το νομοσχέδιο… Το καθεστώς που υπάρχει και δεν μας επιτρέπει να αναζητήσουμε ποσό σε ανταγωνιστικές εταιρείες είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Βρισκόμαστε σε δεινή οικονομική θέση. Μπορέσαμε να ασφαλίσουμε μόνο τους ποδοσφαιριστές στη διάρκεια των αγωνιστικών τριημέρων. Αν δεν γίνει κάτι άμεσα, θα πρέπει να βρούμε κάποιες πηγές εσόδων και να αποδεσμευτούμε από τον ΟΠΑΠ».

-την οικονομική εξάρτηση από τη Σούπερ Λίγκα: «Όταν χώρισε η Σούπερ Λίγκα από την ΕΠΑΕ, ο νομοθέτης προέβλεψε πως θα πρέπει σε ετήσια βάση η πρώτη να βοηθά τη δεύτερη. Εμείς έχουμε προχωρήσει στην εκχώρηση των δικαιωμάτων στη Σούπερ Λίγκα, που έπρεπε να καταβάλει ένα ποσό και δεν το έχει κάνει. Φέτος δεν έχουμε σύμβαση με τη Σούπερ Λίγκα, ούτε έχει δεσμευτεί ότι θα δώσει. Ζητήσαμε όσα είχαν μας οφείλονται από πέρυσι, αλλά δεν μας τα έδωσαν λέγοντας πως δεν έχουν υπογράψει κι εκείνοι σύμβαση με τον ΟΠΑΠ και αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Έτσι εμφανίζεται μια εικόνα ότι οφείλουμε εμείς λεφτά, ενώ στην πραγματικότητα μας οφείλονται χρήματα που έχουμε εκχωρήσει».

-την απόφαση των ποδοσφαιριστών για κινητοποιήσεις: «Δεν είχε κανένα νόημα η αναστολή, από τη στιγμή που ο κ. Μπιτσαξής είπε στον κ. Γιαννακόπουλο ότι θα λυθεί το πρόβλημα εντός 15 ημερών. Ίσως όμως με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να αναδείξουν καλύτερα το πρόβλημα που υπάρχει στο χώρο. Όταν κάνεις μια απεργία θα πρέπει να υπάρχουν κάποια επίπεδα και κάποια στάδια, να λες που στοχεύεις… Καταλαβαίνω τους παίκτες, αισθάνομαι την πίεση, αλλά υπάρχει δέσμευση από την Πολιτεία πως θα τακτοποιηθεί το ζήτημα».

-το αν μπορούν να παραμείνουν επαγγελματικές Β’ και Γ’ Εθνική: «Η προσωπική μου άποψη είναι να γίνει η Γ’ Εθνική ερασιτεχνική, για να μην πω ότι πρέπει να αλλάξει το νομικό καθεστώς και στη Β’ Εθνική. Η Γ’ Εθνική είναι μια κατηγορία επαγγελματική μόνο εντός εισαγωγικών, αφού οι παίκτες είναι απλήρωτοι και τα γήπεδα είναι άσχημα. Δεν είναι βιώσιμη η Γ’ Εθνική ως επαγγελματική. Η τωρινή κατάσταση είναι ένα ουσιαστικό ερέθισμα για διάλογο, αλλά και αποφάσεις. Πρέπει να γίνουν αλλαγές, αλλά θα πρέπει να συμβάλει η ΕΠΟ και να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει τις τρεις κατηγορίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: