Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

«Πουλάρια» της μπάλας με τη «στάμπα» της Γκλάντμπαχ

Από τον «ξανθό άγγελο» Γκίντερ Νέτσερ στον πολυσύνθετο μεσοεπιθετικό Μάρκο ΡόιςΟι φίλοι της Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ τραγουδούν εδώ και δεκαετίες με περηφάνια «es gibt nur eine Burussia», δηλαδή «υπάρχει μόνο μία Μπορούσια». Ωστόσο, σε αντίθεση με τους πιστούς της, το αστέρι της σημερινής Γκλάντμπαχ, ο 22χρονος Μάρκο Ρόις, βρήκε μιαν άλλη Μπορούσια, την πρωταθλήτρια Γερμανίας Ντόρτμουντ, για να συνεχίσει την καριέρα του. Ο νεαρός άσος μπήκε στο μονοπάτι των ποδοσφαιριστών παγκόσμιας κλάσης που αναδείχθηκαν στα «Πουλάρια» της Γκλάντμπαχ αλλά αποχώρησαν στην πρώτη (σοβαρή) ευκαιρία που τους δόθηκε.

Ο γεννημένος την τελευταία ημέρα της άνοιξης (31 Μαΐου) του 1989 Μάρκο Ρόις αποτελεί τον μεγάλο πρωταγωνιστή της εφετινής έκπληξης της Μπουντεσλίγκα, έχοντας πετύχει δέκα γκολ στην ξέφρενη πορεία της Γκλάντμπαχ. Τα «Πουλάρια» έπειτα από αρκετά χρόνια βρίσκονται και πάλι τόσο ψηλά στη βαθμολογία στο τέλος του πρώτου γύρου του γερμανικού πρωταθλήματος, το οποίο ξανάρχισε έπειτα από διακοπή ενός μήνα.

Μολονότι βρέθηκε στο στόχαστρο αρκετών ευρωπαϊκών μεγαθηρίων, όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Αρσεναλ, η Μίλαν, η Μάντσεστερ Σίτι και η Μπάγερν Μονάχου, ο πολυσύνθετος άσος που μπορεί να αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις μπροστά από τους αμυντικούς μέσους επέλεξε την Μπορούσια Ντόρτμουντ, η οποία δαπάνησε 17 εκατ. ευρώ για να τον εντάξει από το προσεχές καλοκαίρι στο δυναμικό της.

Δεν ήταν τυχαία η επιλογή του Ρόις, μια και έχει γεννηθεί στο Ντόρτμουντ, ενώ οι Κιτρινόμαυροι είναι η ομάδα την οποία υποστηρίζει από παιδί. Οπως δήλωσε πάντως ο ίδιος, «αρχικά με ενδιαφέρει να κατακτήσουμε το Κύπελλο με την Γκλάντμπαχ ή να κερδίσουμε μια θέση που οδηγεί στην Ευρώπη», ενώ για την επιλογή του να συνεχίσει την καριέρα του στην Ντόρτμουντ τόνισε: «Το σημαντικότερο στοιχείο που με έπεισε είναι η πίστη που δείχνει ο σύλλογος στους νέους ποδοσφαιριστές και φυσικά το γεγονός ότι αγωνίζεται συχνά σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις».


Αποδημία αστέρων
Η αδυναμία της Γκλάντμπαχ να κρατήσει τα αστέρια της δεν είναι φαινόμενο της σύγχρονης και σκληρής οικονομικής πραγματικότητας, όπου οι οικονομικά ισχυροί σύλλογοι έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο στο μεταγραφικό παζάρι. Την ίδια δυσκολία είχε η γερμανική ομάδα ακόμη και στη δεκαετία του '70, όταν τα «Πουλάρια» έχτισαν τον μύθο τους κατακτώντας πέντε πρωταθλήματα Γερμανίας από το 1970 ως το 1977 παρουσιάζοντας παράλληλα ποδόσφαιρο εξαιρετικής ποιότητας με παίκτες παγκόσμιας κλάσης, όπως ήταν οι Γκίντερ Νέτσερ, Αλαν Σίμονσεν, Γιουπ Χάινκες, Ούλι Στίλικε, Ράινερ Μπόνχοφ, Μπέρτι Φογκτς κ.ά.

Χαρακτηριστική είναι μάλιστα η ιστορία της πώλησης του Νέτσερ στη Ρεάλ Μαδρίτης το 1973 αντί 1 εκατ. μάρκων. Η πώληση είχε γίνει γνωστή πριν από τον τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας και ο τεχνικός της Γκλάντμπαχ Χένες Βαϊσβάιλερ είχε αφήσει τον «ξανθό άγγελο» του γερμανικού ποδοσφαίρου στον πάγκο. Οταν ο τελικός με την Κολονία οδηγήθηκε στην παράταση, ο Νέτσερ, που είχε αναδειχθεί κορυφαίος ποδοσφαιριστής της προηγούμενης χρονιάς έχοντας οδηγήσει τη Γερμανία στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, δήλωσε στον έκπληκτο προπονητή του: «Τώρα μπαίνω ως αλλαγή». Τέσσερα λεπτά αργότερα πανηγύριζε την επίτευξη του νικητήριου γκολ και με τη λήξη του τελικού δήλωνε: «Τώρα μπορώ να φύγω».

Στην Γκλάντμπαχ ο Νέτσερ λάμβανε περίπου 250.000 μάρκα, ενώ στη Ρεάλ σχεδόν τα διπλάσια και κανείς δεν μπορούσε να τον κακίσει. Τον ίδιο δρόμο, προς την ισπανική πρωτεύουσα, ακολούθησαν το 1976 ο Χένινγκ Γένσεν (1,5 εκατ. μάρκα) και έναν χρόνο αργότερα ο Στίλικε (1,6 εκατ. μάρκα), ενώ το 1978 ο Μπόνχοφ επέλεξε τη Βαλένθια (2,5 εκατ. μάρκα) και το 1979 ο Δανός Σίμονσεν την Μπαρτσελόνα (3,5 εκατ. μάρκα).


Το ηχηρό διαζύγιο
Βέβαια δεν ήταν πάντα ρόδινες οι πωλήσεις αστέρων της μπάλας. Το πρώτο επώδυνο διαζύγιο ήταν αυτό με τον Λόταρ Ματέους το 1984. Το έντονο φλερτ της Μπάγερν Μονάχου με τον 24χρονο (τότε) μέσο έδωσε το προσωνύμιο του «αδίστακτου» στον μάνατζερ του βαυαρικού συλλόγου κ. Ούλι Χένες. Η Μπάγερν πλήρωσε περίπου 2,4 εκατ. μάρκα, ενώ από τις συνεχείς αντιπροσφορές εκτινάχθηκε στα ύψη και η αμοιβή του Ματέους. Το κοινό της Γκλάντμπαχ ουδέποτε συγχώρεσε τον μετέπειτα αρχηγό της Εθνικής Γερμανίας και τον αποδοκίμαζε ως «Ιούδα» σε κάθε επίσκεψή του στο «Μπέκελμπεργκ».

«Οποιος παρακολουθεί την ιστορία του ποδοσφαίρου μπορεί να καταλάβει ότι δεν μπορεί το άθλημα να μην υποκύψει στους νόμους της αγοράς. Ετσι επιβάλλεται να πουλάει τους καλύτερους παίκτες της μια ομάδα αν θέλει να επιζήσει και να κοιτάξει με αισιοδοξία το αύριο» υποστηρίζει ο Ούλι Στίλικε, ένας από τους παίκτες που πούλησε στο παρελθόν η Γκλάντμπαχ.


Ιστορία 42 χρόνων
Αντίστοιχη είναι και η θέση του σημερινού αντιπροέδρου του συλλόγου κ. Ράινερ Μπόνχοφ, ο οποίος ως μέλος της μυθικής ομάδας της δεκαετίας του '70 είχε επίσης «μοσχοπουληθεί»: «Την ιστορία τη γνωρίζω και τη βιώνω εδώ και 42 χρόνια και θα συνεχίσει να επαναλαμβάνεται. Αυτό είναι και το ωραίο με την Γκλάντμπαχ. Θα συνεχίσει να βγάζει ποδοσφαιριστές».

Ο Μάρκο Ρόις, στο συμβόλαιο του οποίου η Ντόρτμουντ έβαλε ρήτρα μεταπώλησης ύψους 30 εκατ. ευρώ, μπορεί να είναι ο επόμενος Νέτσερ, ο επόμενος Ματέους, ο επόμενος Εφενμπεργκ. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα είναι ο τελευταίος με τη... στάμπα «Made in Gladbach»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: