Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Eνας Τούρκος... Λόρδος!!

Κοντά στο δανεισμό του Καζίμ Καζίμ από την Γαλατάσαραϊ βρίσκεται ο Ολυμπιακός. Διαβάστε για τον Τούρκο άσο που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αγγλία.
Eνας Τούρκος... Λόρδος!
Το λάθος όνομα και τα παιδικά χρόνια

Ο Κόλιν Καζίμ ή αλλιώς Καζίμ Καζίμ γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου του 1986 στο Λέιτονστοουν της Αγγλίας. Ο πατέρας του Ρόντνεϊ Ρίτσαρντς κατάγεται από την Αντίγκουα, νησί της Καραϊβικής και η μητέρα του Εμίν είναι Τουρκοκύπρια. Το όνομά του οφείλεται σε ένα γραφειοκρατικό λάθος. Ο πατέρας του τον είχε δηλώσει στο ληξιαρχείο με δεύτερο όνομα το Καζίμ λόγω της καταγωγής της μητέρας του ωστόσο αντί για Κόλιν-Καζίμ Ρίτσαρντς γράφτηκε Κόλιν Καζίμ-Ρίτσαρντς.

Οι γονείς τον έστειλαν σε τουρκικό σχολείο, αλλά στη συνέχεια μετακόμισε στο Γουάλθαμστόου στο Βορειοανατολικό Λονδίνο. Παράλληλα, ξεκίνησε και τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα. Στα 9 του βρέθηκε στην Ίντεργουντ, μετά από δύο χρόνια στις ακαδημίες της ΚΠΡ και έπειτα από έναν χρόνο σε αυτές της Άρσεναλ.
Ο Καζίμ από μικρός ένιωθε Τούρκος και έτσι δεν άργησε να πάρει την υπηκοότητα. Για να γίνει όμως αυτό έπρεπε σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία το επώνυμό του να είναι μουσουλμανικό. Έτσι με συνοπτικές διαδικασίες το Καζίμ Ρίτσαρτνς έγινε Καζίμ Καζίμ. «Είναι δύσκολο διότι η μισοί στην οικογένεια μου είναι μουσουλμάνοι και οι άλλοι μισοί χριστιανοί. Εγώ ωστόσο, αισθάνομαι Τούρκος. Η γιαγιά μου Νενέ δεν μπορεί να μιλήσει αγγλικά. Πριν αρχίσω να παίζω ποδόσφαιρο πήγα σε τουρκικό σχολείο, αν και τώρα δεν θυμάμαι τη γλώσσα», είχε εξηγήσει.

Τα πρώτα βήματα στη Μπέρι

Το 2001 μετά από μια τριετία στις ακαδημίες της Άρσεναλ, η Μπέρι τον ενέταξε στο δυναμικό της και του έδωσε την ευκαιρία να γίνει επαγγελματίας. Η θέση στην οποία άρχισε να καθιερώνεται ήταν αυτή του δεύτερου επιθετικού. Στα 18 του προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα, έπαιξε 20 αγώνες, πέτυχε 3 γκολ και τράβηξε πάνω του τα βλέμματα μεγαλύτερων συλλόγων του Νησιού. Ωστόσο, η επόμενη ομάδα του προέκυψε μετά από μια περίεργη συγκυρία.

Ο τυχερός οπαδός η Μπράιτον και η Σέφιλντ

Το καλοκαίρι του 2005 ο Καζίμ κατέληξε στην Μπράιτον αντί του ποσού των 250.000 λιρών για τα επόμενα τρία χρόνια. Μόνο που τα χρήματα δόθηκαν από έναν οπαδό της Μπράιτον τον Άαρον Μπέρι, ο οποίος κέρδισε έναν διαγωνισμό της Coca-Cola και εκείνος με τη σειρά του βοήθησε στην απόκτηση του νεαρού άσου. Γι αυτό και ο Καζίμ έμεινε γνωστός στην Αγγλία με το παρατσούκλι «το παιδί της Κόκα Κόλα».

Η παρουσία του στην Μπράιτον ήταν επιτυχημένη καθώς σε 33 αγώνες κατάφερε να πετύχει 6 γκολ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στο τέλος της σεζόν να βρεθεί στο στόχαστρο ακόμα μεγαλύτερων ομάδων. Στις 31 Αυγούστου του 2006, τελευταία μέρα της μεταγραφικής περιόδου, η Μπράιτον τον πούλησε στην Σέφιλντ Γιουνάιτεντ αντί του ποσού των 150.000 λιρών. Αν και υπέγραψε τριετές συμβόλαιο τελικά έμεινε για έναν χρόνο στη Σέφιλντ.

Ο επαναπατρισμός και τα πειθαρχικά παραπτώματα

Το καλοκαίρι του 2007 ήρθε η πρόταση της Φενερμπαχτσέ και η πρόκληση του επαναπατρισμού, αλλά και της συμμετοχής του σε μια μεγάλη διοργάνωση όπως το Τσάμπιονς Λιγκ τον έκαναν να μην το σκεφτεί και πολύ. Το όνομά του εκτοξεύτηκε όταν στις 2 Απριλίου του 2008 σκόραρε στον πρώτο προημιτελικό κατά της Τσέλσι. Ωστόσο, τις σεζόν 2007/08 και 2008/09 δεν κατάφερε να καθιερωθεί στη βασική ενδεκάδα της Φενέρ.

Αυτό έγινε με την έλευση του Κριστόφ Ντάουμ ο οποίος έδειξε να τον πιστεύει. Παρά τις εντυπωσιακές του εμφανίσεις τη σεζόν 2009/10 δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους τα προβλήματα. Αρχικά λόγω μιας διαφωνίας που είχε με τους οπαδούς της ομάδας του και στη συνέχεια εξαιτίας επειδή έβρισε έναν διαιτητή με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με τέσσερις αγωνιστικές.

Ενώ εξέτιε την ποινή του, είδε την Φενέρ να χάνει από την Κασίμπασα και τον τουρκικό Τύπο να γράφει ότι εκείνο το βράδυ ήταν έξω και διασκέδαζε. Η διοίκηση της Φενέρ διέψευσε τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, όμως λίγο αργότερα κυκλοφόρησαν φωτογραφίες του που δικαίωναν τον Τύπο και εξέθεταν τον τουρκικό σύλλογο. Οι άνθρωποι της Φενέρ στη συνέχεια διευκρίνισαν ότι ο παίκτης τους είχε πει ψέμματα.

Σαν να μην έφτανε αυτό τον Δεκέμβριο του 2009 ο Καζίμ είδε το όνομα του να εμπλέκεται σε σεξουαλικό σκάνδαλο μαζί με άλλους ποδοσφαιριστές της Φενερμπαχτσέ. Λίγες μέρες αργότερα και ενώ είχε καθυστερήσει να πάει στην προπόνηση, τράκαρε με το αυτοκίνητό του με αποτέλεσμα να σπάσει τον καρπό του. Τα πράγματα έγιναν χειρότερα γι αυτόν όταν τον κατηγόρησαν ότι οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ. Μετά από συμβούλιο οι άνθρωποι της τουρκικής ομάδας αποφάσισαν να τον παραχωρήσουν δανεικό στην Τουλούζ.

Με την φανέλα της Φενέρ έπαιξε συνολικά σε 66 αγώνες και σημείωσε 5 γκολ. Πρόλαβε να κάνει σπουδαίες φιλίες όπως αυτή με τον Ρομπέρτο Κάρλος, με τον οποίο είχαν σπουδαίες μονομαχίες στο Playstation. Κατά την διαμονή του στην Τουρκία ξεκίνησε και εντατικά μαθήματα για να μάθει τη γλώσσα, ωστόσο το όνειρό του ήταν να επιστρέψει και πάλι σε ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ. «Αν ρωτήσει οποιονδήποτε παίκτη, ο καθένας θα πει ότι θέλει να αγωνιστεί στην Πρέμιερ Λιγκ», είχε πει.

Από τη Φενέρ στη Γαλατά

Στη Γαλλία με τη φανέλα της Τουλούζ έμεινε για ένα εξάμηνο αφού το κλίμα στη Φενερμπαχτσέ είχε βαρύνει γι αυτόν. Μετά από 11 συμμετοχές και ένα γκολ, επέστρεψε και πάλι στη χώρα του. Μόνο που το κλίμα στο στρατόπεδο της Φενέρ ήταν δύσκολο να αντιστραφεί γι αυτόν και στις 3 Ιανουαρίου διέκοψε το συμβόλαιό του. Αυτό πάντως, δεν τον πτόησε και υπέγραψε στη μισητή Γαλατάσαραϊ για τα επόμενα 3,5 χρόνια. Εκεί έχει βρει και πάλι τον καλό του εαυτό και μετράει 5 τέρματα σε 29 αγώνες.
πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: