Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Δυστυχία σου… Ολυμπιακή Ελλάς!!

Το καλοκαίρι του 2004 η Ελλάδα γνώρισε τις μεγαλύτερες στιγμές δόξας της σύγχρονης ιστορίας της. Γράφει ο Δημήτρης Δραγώγιας.
Δυστυχία σου… Ολυμπιακή Ελλάς!
Ολα τα φώτα ήταν στραμμένα στη μικρή, μα τόσο όμορφη, γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων και οι Ελληνες δικαίωσαν με τον καλύτερο τρόπο όσους πίστεψαν πως το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του κόσμου θα προσλάμβανε άλλη αίγλη στην πατρίδα του.

Οκτώ χρόνια πέρασαν από τις ευχαριστίες του Ζακ Ρογκ προς τη διοργανώτρια Αθήνα και τα διθυραμβικά σχόλια του παγκόσμιου Τύπου, αλλά η χώρα μας σε τίποτα δεν θυμίζει τη λαμπερή Ελλάδα του 2004. Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει, ίσως με τρόπο ανεπανόρθωτο, κάθε πτυχή της ζωής και της καθημερινότητας των κατοίκων και η αθλητική κοινότητα δεν θα μπορούσε παρά να πληγεί βαριά.

Λίγους μήνες προτού η ελληνική σημαία μπει πρώτη στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου στην τελετή έναρξης των Αγώνων του 2012, η κατάσταση των αθλητών που θα μας εκπροσωπήσουν στην αγγλική πρωτεύουσα κάθε άλλο παρά μας προϊδεάζει για τα μεγαλεία του παρελθόντος. Είναι τόσο σκληρή η πραγματικότητα, που η κυριακάτικη έκδοση των «Times» της Νέας Υόρκης αφιερώνει στη χώρα μας το πρώτο θέμα του αθλητικού ενθέτου, ενώ το ρεπορτάζ με τίτλο «Στο λίκνο των αγώνων τα προκριματικά ενός νέου oλυμπιακού αθλήματος: του χρέους» αποκαλύπτει τη θλιβερή αλήθεια.

«Τι συμβαίνει εάν η χώρα που επινόησε τους Ολυμπιακούς δεν έχει αρκετά χρήματα ώστε να φτιάξει αθλητές γι’ αυτούς;» είναι το ερώτημα που επιχειρεί να απαντήσει ο Κεν Μαγκουάιρ, ο ρεπόρτερ της έγκριτης αμερικανικής εφημερίδας. Καθώς οι Αγώνες του Λονδίνου είναι προ των πυλών, αυτή η αντίληψη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους ανθρώπους του ελληνικού αθλητισμού, καθώς η ελίτ των αθλητών που μας χάριζαν το ένα μετά το άλλο τα μετάλλια νιώθει ασφυξία από τα άγρια μέτρα λιτότητας.

Η προετοιμασία γίνεται δυστυχώς υπό τις χειρότερες συνθήκες μετά την απόφαση της κυβέρνησης να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων, μαζί με τις συντάξεις και τους μισθούς, και το πλάνο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής που σκόπευε να ξοδέψει περί τα 8 εκατ. ευρώ για την ολυμπιακή ομάδα.

Οι αθλητές βλέπουν τους λογαριασμούς τους να μην κινούνται επί μήνες, αφού η πετσοκομμένη επιχορήγηση κάπου χάνεται, ενώ οι προπονητές δεν απέχουν πολύ από την εθελοντική προσφορά του έργου τους. Οσο για τις εγκαταστάσεις, αυτές που πλήρωσαν ακριβά οι Ελληνες φορολογούμενοι, έχουν παραδοθεί στη φθορά του χρόνου, μα κυρίως της εγκατάλειψης.

«Οι νεαροί αθλητές το σκέφτονται σοβαρά να μη συνεχίσουν τον αθλητισμό βλέποντας τους κορυφαίους της χώρας να μην παίρνουν ό,τι αξίζουν και να μην τους υποστηρίζει κανείς» δήλωσε στους «Times» ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής, επισημαίνοντας πως αυτός είναι ο κορυφαίος κίνδυνος για τον ελληνικό αθλητισμό.

Προκειμένου να τα καταφέρει να στείλει μια αξιόμαχη αποστολή στο Λονδίνο, η ΕΟΕ έχει επιδοθεί σε αγώνα συλλογής ιδιωτών χορηγών και παράλληλα έχει αυξήσει κατά πολύ τον βαθμό εξάρτησής της από τη βοήθεια της ΔΟΕ. Ουδείς όμως μπορεί να γνωρίζει κατά πόσο αυτό είναι δυνατόν να συνεχιστεί και μετά το Λονδίνο.

Από το 1896 που η Αθήνα φιλοξένησε τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης εποχής η Ελλάδα συμμετείχε αδιαλείπτως και πάντα με ξεχωριστή παρουσία. Ακόμη και στην εποχή της Μεγάλης Υφεσης, οι Ελληνες αθλητές κατάφεραν να ταξιδέψουν στο Λος Αντζελες.

«Οι Ελληνες θα βρεθούν στο Λονδίνο, όμως πιθανότατα θα “κουτσαίνουν” ελαφρώς στην τελετή έναρξης της 27ης Ιουλίου», καταλήγουν οι «Times», καταφέρνοντας με τη σκληρή αλήθεια ένα ακόμη χτύπημα στη δοκιμαζόμενη χώρα. Ισως και το πιο σκληρό, αφού μαζί με τους Ελληνες βουλιάζει και η παγκόσμια κληρονομιά τους…
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: