Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Τι ζυγίζουν οι "αιώνιοι"

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός συγκρούονται σε τέσσερα διαφορετικά πεδία αντιπαράθεσης. Γράφει ο Κυριάκος Θωμαϊδης.
Τι ζυγίζουν οι "αιώνιοι"
Οσο συνεχίζονται οι γκρίνιες για τη διαιτησία, τόσο εντείνεται η επικοινωνιακή και παρασκηνιακή αντιπαράθεση του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Οι «αιώνιοι» πάντα είχαν ανοιχτούς λογαριασμούς, αυτή τη φορά όμως η μετωπική σύγκρουση περιλαμβάνει πολλούς τομείς οι οποίοι θα αναδειχτούν τους δύο επόμενους μήνες:
- Το κυνήγι του τίτλου δημιουργεί αναγκαστικά τριβές, καθώς η διαιτησία θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του πρωταθλήματος. Hδη η αντικατάσταση Βασάρα και οι αυξημένες αρμοδιότητες Δούρου επιτείνουν το γαϊτανάκι των αντιδράσεων και δημιουργoύν νέες συνθήκες στην ελληνική διαιτησία.
Ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που πρότεινε πριν 1,5 χρόνο τον Βασάρα για αρχιδιαιτητή και κατ’ ουσίαν ήταν ο ίδιος επίσης που τον απέσυρε. Ο Δούρος μοιάζει να κρατάει ισορροπίες και πιθανόν να είναι περισσότερο αρεστός στους Ερυθρόλευκους, καθότι νιώθει ότι τους είχε αδικήσει το 2004. Οχι ότι θα επιχειρήσει να ξεχρεώσει, αλλά το συναισθηματικό βάρος είναι πάντα εμφανές.
- Στον αγωνιστικό τομέα, ο Ολυμπιακός έμοιαζε να έχει καλύτερο ρόστερ από τον Παναθηναϊκό στην αρχή της σεζόν, αλλά το ποδόσφαιρο δεν είναι μαθηματικά. Ο Φερέιρα δείχνει πιο ώριμος από ποτέ, ενώ ο Βαλβέρδε ακούει τις πρώτες φωνές αμφισβήτησης. Η επιμονή του Ισπανού προπονητή στη χρησιμοποίηση συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών (Μαρκάνο, Αμπντούν, Μακούν) έχει εγείρει πολλές συζητήσεις στο Καραϊσκάκη και ήδη οι επιλογές του αμφισβητούνται.
- Στο οικονομικό πεδίο, και πάλι ο Ολυμπιακός δείχνει σαφή υπεροχή, καθώς ο Βαγγέλης Μαρινάκης βουλώνει τις «μαύρες τρύπες», αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρνει διά παντός. Αλλωστε η βιωσιμότητα μιας αθλητικής ανώνυμης εταιρείας δεν περνάει μόνο μέσα από τη διαρκή χρηματοδότηση. Ο Παναθηναϊκός περιμένει εναγωνίως τις κινήσεις του σαουδαραβικού fund, αλλά τα 15.000.000 ευρώ που επρόκειτο να κατατεθούν στην Πειραιώς δεν έρχονται.
Ηδη ο Ανδρέας Βγενόπουλος κάνει τις πρώτες κινήσεις και βρήκε συμπαίκτη τον Αδαμάντιο Πολέμη. Αν αυτοί οι δύο βάλουν τα χρήματα που τους αναλογούν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, τότε τα οικονομικά του Παναθηναϊκού θα πάρουν μια ανάσα και ο «Mr MIG» (;) ένα προβάδισμα.
- Οι επικείμενες αρχαιρεσίες της ΕΠΟ είναι επίσης πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των «αιωνίων». Ο Παναθηναϊκός δείχνει μια (μάλλον υπόγεια) προτίμηση στον Σοφοκλή Πιλάβιο, ενώ ο Ολυμπιακός προσπαθεί να φέρει τον πρόεδρο της ΕΠΟ στα νερά του. Η εμφάνιση του Βασίλη Γκαγκάτση έγινε αποκλειστικά και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους και σε μια προσπάθεια συσπείρωσης ενώσεων που τηρούσαν στάση ουδετερότητας. Αν ο κύριος Μαρινάκης δεν στηρίξει την υποψηφιότητα Πιλάβιου, τότε πρέπει να αναζητήσει το κατάλληλο πρόσωπο για την προεδρία της ΕΠΟ, το οποίο δεν φαίνεται να έχει βρει ακόμη.
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: