Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Ο Άρης και ο κορμός της νέας χρονιάς!!

Κακά τα ψέματα, ο Άρης κυνηγάει το ακατόρθωτο. Η είσοδός του στα playoffs είναι εξαιρετικά δύσκολη και σε τελική ανάλυση δε θα μεταβάλλει σημαντικά το σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς.
Ο Άρης και ο κορμός της νέας χρονιάς
Ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων στα επερχόμενα παιχνίδια, ο προγραμματισμός πρέπει να ξεκινήσει άμεσα προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες δημιουργίας ανταγωνιστικού συνόλου την προσεχή σεζόν. Ως γνωστόν, των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν…
Οι φίλαθλοι του Άρη επιβάλλεται να συνειδητοποιήσουν ότι το budget της ομάδας θα μειωθεί σημαντικά, διότι η οικονομική κατάσταση της ομάδας είναι τραγική. Επομένως, οφείλουν να επαναπροσδιορίσουν τις απαιτήσεις τους για την προσδοκώμενη ποιότητα του roster και να σταθμίσουν αντικειμενικά τα δεδομένα ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο, με δεδομένη την οικονομική / διοικητική ανεπάρκεια.
Επισημαίνεται πως η ισχύς / διάρκεια των συμβολαίων δεν παίζει ουσιαστικό ρόλο για την παραμονή των ποδοσφαιριστών διότι ο Άρης έχει παραβιάσει τους όρους αποπληρωμής. Επομένως, η παρουσία των παικτών την προσεχή αγωνιστική περίοδο εξαρτάται αποκλειστικά από διάθεσή τους και τη διαπραγμάτευση που θα λάβει χώρα τους επερχόμενους μήνες. Όταν οι συμβατικές υποχρεώσεις δεν τηρούνται, η ισχύς των νομικών εγγράφων αναστέλλεται και τίποτα δε μπορεί να θεωρείται δεδομένο.
Πρέπει να παραμείνουν οπωσδήποτε στην ομάδα
Βελλίδης-Νέτο-Γιαννιώτας-Ακόστα-Καπετάνος-Λαζαρίδης-Σανκαρέ-Παπαστεριανός-Ούμπιντεζ-Κατίδης είναι ποδοσφαιριστές που μπορούν να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά της επόμενης χρονιάς. Η διατήρηση βασικού κορμού θα συμβάλλει στη συνοχή και θα δημιουργήσει αγωνιστική ταυτότητα σε μία ομάδα που βρίσκεται μονίμως σε διαδικασία ανακατατάξεων, αδυνατώντας να σταθεροποιήσει το επίπεδο απόδοσής της. Η επιλογή έγινε βάσει των ακόλουθων παραγόντων:
•    τα συμβόλαιά τους δεν είναι υπέρογκα και υπάρχει διάθεση για ρεαλιστικές μειώσεις εφόσον αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα, επαγγελματισμό και λάβουν ένα ποσοστό των δεδουλευμένων τους μέχρι το τέλος της χρονιάς
•    έχουν τη δυνατότητα να διασφαλίσουν σταθερότητα στην άμυνα (Βελλίδης-Λαζαρίδης-Σανκαρέ), να καλύψουν κενά σε πολλές θέσεις (Νέτο-Καπετάνος-Γιαννιώτας-Ούμπιντες-Κατίδης-Ακόστα), να αποδώσουν σε πολύ υψηλότερα standards από αυτά της φετινής χρονιάς (Παπαστεριανός) και να αποδώσουν μεταπωλητικό όφελος στην ομάδα
•    πρόκειται για ανθρώπους που δε δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στα αποδυτήρια μετά από καθυστερήσεις πληρωμών και για χαρακτήρες που λειτουργούν πρωταρχικά με βάση το «εμείς» και δευτερευόντως με βάσει το «εγώ»
Φυσικά, οι προαναφερθέντες ποδοσφαιριστές έχουν πλειάδα ποδοσφαιρικών αδυναμιών και ενδεχομένως να μην ήταν επιθυμητοί εάν η ομάδα είχε στόχο να πρωταγωνιστήσει σε Ελλάδα και Ευρώπη. Διαθέτουν, ωστόσο, στοιχειώδεις αγωνιστικές δυνατότητες και μετριοπαθές προφίλ προκειμένου να διασφαλιστεί μία αξιοπρεπής πορεία χωρίς «ταβάνι» αλλά με δεδομένο / αποδεκτό «πάτο».
Πρέπει να μειώσουν σημαντικά τις αποδοχές τους
Αναμφισβήτητα, οι Καστίγιο-Φατί αποτελούν πολύτιμες μονάδες και θα ήταν ευχής έργον να παραμείνουν στο Κλεάνθης Βικελίδης. Ωστόσο, η εξαιρετικά υψηλή αμοιβή (Καστίγιο) και η δυσαρέσκεια για τις καθυστερήσεις πληρωμών (Φατί) καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ραγδαίας μείωσης αποδοχών προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί η σχέση τους με την ομάδα βάσει ρεαλιστικών δεδομένων. Η οικονομική συνέπεια της ΠΑΕ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ποσό της αμοιβής, ως εκ τούτου κρίνεται άσκοπο να παραμείνουν ποδοσφαιριστές των οποίων τα συμβόλαια είναι εκ των προτέρων γνωστό ότι δε θα εξυπηρετηθούν ομαλά. Τα παθήματα του παρελθόντος πρέπει να λειτουργήσουν διδακτικά ώστε να μην υποθηκευτεί το μέλλον της ομάδας…

Οι απαραίτητες αντικαταστάσεις / προσθήκες

Οι υπόλοιποι παίκτες είναι αναλώσιμοι, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Δεν είναι ανάγκη να αναφέρουμε λεπτομέρειες που δε στοιχειοθετούνται από εμπράγματες αποδείξεις. Σε κάθε περίπτωση, η σχέση ποδοσφαιρικής αξίας – συμβολαίων – χαρακτήρα – θέλησης για παραμονή – δυνατότητα εξέλιξης γέρνει τη ζυγαριά προς την πλευρά της αποχώρησης. Νοείται ότι εφόσον μειώσουν τις απαιτήσεις τους, αυξήσουν την προσπάθειά στις προπονήσεις και δεχτούν να συνεχίσουν την καριέρα τους σε μία ομάδα με τις ιδιαιτερότητες των κιτρινόμαυρων, τότε θα είναι καλοδεχούμενη η παραμονή τους.
Φυσικά, ο Άρης θα πρέπει να ενισχυθεί σε θέσεις «κλειδιά» ώστε να παρουσιαστεί ανταγωνιστικός τηρουμένων των οικονομικών αναλογιών. Θα ήταν ευκταίο να καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργήσουν οι αποχωρήσεις από ποδοσφαιριστές με κίνητρο για διάκριση και καλύτερες αγωνιστικές προδιαγραφές. Επειδή, όμως, η πολύπλευρη βελτίωση του roster είναι δύσκολη (λόγω οικονομικής δυσπραγίας) η διοίκηση θα πρέπει να εστιάσει στην απόκτηση ενός value for money center for με ταχύτητα και τακτική παιδεία. Η έλευση ενός «φονιά» θα δέσει την επίθεση της ομάδας και θα ολοκληρώσει το μεσοεπιθετικό puzzle.
Συμπέρασμα
Η διοίκηση του Άρη επιβάλλεται, επιτέλους, να λειτουργήσει σε επαγγελματικά πρότυπα και να προγραμματίσει το μέλλον με τεχνοκρατικά κριτήρια. Απαγορεύεται να παρουσιαστούν κρούσματα περίεργων μετεγγραφών και αδικαιολόγητων αποχωρήσεων που διαταράσσουν τις ισορροπίες στην ομάδα. Η ενδεχόμενη έλευση των χρημάτων του άγνωστου Χ δεν πρέπει να επηρεάσει τη λογική της ενίσχυσης. Δε χρειάζονται άλλοι Αμορόζο, ούτε καραβιές ποδοσφαιριστών με αμφίβολες ικανότητες και απολαβές. Ας αποφασίσουμε μία χρονιά να δράσουμε με τα πόδια στο έδαφος…
ΥΓ. Το timing της δημοσίευσης του άρθρου ελπίζουμε να λειτουργήσει προληπτικά για όσα ετοιμάζονται…

πηγή: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: