Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Ετσι δρουν οι χούλιγκαν


Ετσι δρουν οι χούλιγκαν


Εικόνα από το ντέρμπι της περασμένης Κυριακής: μολότοφ, φωτιές, συγκρούσεις και καταστροφές. Η βία στα γήπεδα ωστόσο δεν έχει ένα χρώμα



 
Σχεδόν άπαντες στον (μικρό)κοσμο του ποδοσφαίρου, παραμονές του ντέρμπι της περασμένης Κυριακής (18/3) μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, άκουγαν, συζητούσαν και βρίσκονταν εν αναμονή βίαιων επεισοδίων πριν και κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης στο ΟΑΚΑ. Οι σφοδρές συγκρούσεις οπαδών (και όχι μόνο) του Τριφυλλιού με την Αστυνομία ώθησαν τον διαιτητή της αναμέτρησης κ. Τάσο Κάκο να διακόψει οριστικά το ματς εις βάρος των Πρασίνων, καθώς, όπως δήλωσε, «δεν ήθελα να θρηνήσουμε θύματα». Εν τέλει έγινε αυτό ακριβώς που περίμεναν οι περισσότεροι. Ηταν το χρονικό μιας προαναγγελθείσης διακοπής, η οποία παρά τις προειδοποιήσεις (ακόμη και των οργανωμένων οπαδών του Τριφυλλιού) δεν απετράπη. Και επειδή όσα ξέρουν οι μπουκ δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος, ακόμη και στο παράνομο στοίχημα παιζόταν η διακοπή του ντέρμπι!


Η βία στα γήπεδα δεν αποτελεί... προνόμιο μιας ομάδας και ο χουλιγκανισμός δεν έχει ένα χρώμα. Εν προκειμένω, δεν είναι μόνο οι οπαδοί του Παναθηναϊκού οι κακοί της υπόθεσης επειδή την περασμένη Κυριακή τα έκαναν γης Μαδιάμ στο μεγαλύτερο και ακριβότερο στάδιο της χώρας, το οποίο έχει χρυσοπληρώσει ο ελληνικός λαός. Δεν έχουν περάσει παρά 13 μήνες από την εισβολή χούλιγκαν του Ολυμπιακού στον αγωνιστικό χώρο του «Γ. Καραϊσκάκης» και τον προπηλακισμό ποδοσφαιριστών του Τριφυλλιού στο περυσινό μεταξύ τους ντέρμπι (19.2.2011).
Επίσης τον περασμένο Απρίλιο (και πάλι στο ΟΑΚΑ) η γιορτή του Κυπέλλου Ελλάδας μετετράπη σε εφιάλτη όταν ξέσπασαν βίαια επεισόδια, αρχικά μεταξύ οπαδών της ΑΕΚ και του Ατρομήτου και εν συνεχεία και των δύο με τους αστυνομικούς, προτού ολοκληρωθεί άρον άρον (από τον διαιτητή κ. Κάκο) η αναμέτρηση υπό τον φόβο εισβολής στον αγωνιστικό χώρο οπαδών της Ενωσης, που στέκονταν... απειλητικά μισό βήμα πίσω από τις γραμμές του γηπέδου.
Ο χουλιγκανισμός ζει και βασιλεύει στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, ωστόσο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία έξαρση καθώς έχουν αυξηθεί και η ένταση και η συχνότητα των συγκρούσεων, εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων, ακόμη και σε πιο... ρομαντικά και ήρεμα αθλήματα, όπως είναι το βόλεϊ (ανδρών και γυναικών), το πόλο και το χάντμπολ! Κάποτε το ποδόσφαιρο αποτελούσε το παραδοσιακό πεδίο μάχης, αλλά πλέον οι τυφλωμένοι από μίσος χούλιγκαν δεν ξεχωρίζουν το χρώμα της μπάλας...

Ανοιχτή γραμμή με «μπαχαλάκηδες»
Εσχάτως, ο τρόπος δράσης των οπαδικών ορδών μοιάζει κατά πολύ με αυτόν των κουκουλοφόρων που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στις συγκεντρώσεις-διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι οι δύο χώροι αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία με κοινό εχθρό την Αστυνομία και στόχο το... μπάχαλο και τις λεηλασίες. Αμφότεροι διψούν για αίμα και πλέον δεν διστάζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, είτε στο γήπεδο είτε στους δρόμους, καθ' ότι με το πέρασμα των χρόνων έχει αμβλυνθεί - αν δεν έχει πάψει να υπάρχει - και η (όποια) ιδεολογικοπολιτική διάσταση.
Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με μαρτυρίες φιλάθλων του Παναθηναϊκού, στα επεισόδια της περασμένης Κυριακής στο ΟΑΚΑ συμμετείχαν και μη οπαδοί των Πρασίνων, που βρήκαν πρόσφορο έδαφος και αναμείχθηκαν με τους χούλιγκαν του Τριφυλλιού. Καταπώς φαίνεται, η μόνη διαφορά των χούλιγκαν από τους λεγόμενους «γνωστούς άγνωστους» έγκειται στο ότι οι οπαδοί (μέσω των συνδέσμων)... νομιμοποιούνται, καθώς εκεί στεγάζουν τα αρχηγεία, τα κέντρα σχεδιασμού και επιχειρήσεων, τα οποία προετοιμάζουν για εβδομάδες πριν από τη μάχη. Κάτι τέτοιο πιστοποιούν και τα ευρήματα της Αστυνομίας σε πολλές εφόδους που γίνονται κατά καιρούς σε γραφεία συνδέσμων, τα οποία παραπέμπουν περισσότερο σε γιάφκες τρομοκρατών παρά σε λέσχες φιλάθλων... Επίσης είναι γνωστό ότι αρκετοί πυρήνες συνδέσμων αποτελούν και «σφηκοφωλιές» ναρκωτικών, υπό την επήρεια των οποίων δρουν πολλοί χουλιγκάνοι στα γήπεδα.
Τελευταία μόδα αποτελούν και οι μεταγραφές (μέσω αδελφοποιήσεων) χούλιγκαν από το εξωτερικό! Οπαδοί του Παναθηναϊκού έχουν στενές σχέσεις με εκείνους της Ραπίντ Βιέννης, ενώ αυτοί του Ολυμπιακού με τη Σπαρτάκ Μόσχας και τον Ερυθρό Αστέρα. Επίσης κρατά χρόνια η φιλία των οπαδών της ΑΕΚ με τους φανατικούς της Μαρσέιγ και του ΠΑΟΚ με εκείνους της Παρτιζάν Βελιγραδίου. Αποτελεί σχεδόν πάγια τακτική των τελευταίων ετών η έλευση στη χώρα μας σκληροπυρηνικών χούλιγκαν από το εξωτερικό για να συνδράμουν είτε σε γηπεδικά επεισόδια είτε στα λεγόμενα «ραντεβού θανάτου»!
Πώς περνούν όπλα και «πυρομαχικά»
Οσοι έχουν παρακολουθήσει αγώνες από τις κερκίδες των οργανωμένων οπαδών έχουν αντιληφθεί ότι πρόκειται για πραγματικό οπλοστάσιο, καθώς από χέρι σε χέρι κυκλοφορούν όλων των ειδών τα φονικά αντικείμενα και «πυρομαχικά». Από αεροβόλα, μαχαίρια, στιλέτα, τσεκούρια, σφυριά, κατσαβίδια, πιστόλια φωτοβολίδων, καπνογόνα και κροτίδες, ως μπιτόνια πολλών κιλών με βενζίνη και άλλες εύφλεκτες ύλες για την παρασκευή κοκτέιλ μολότοφ.
Προφανώς εγείρει σοβαρά ερωτήματα ο τρόπος με τον οποίο οι χούλιγκαν περνούν τα πάσης φύσεως πυρομαχικά στις εξέδρες δίχως(;) να γίνονται αντιληπτοί, είτε από τις αστυνομικές δυνάμεις είτε από τους σεκιούριτι, ωστόσο το αποτέλεσμα δείχνει ότι η φύλαξη των γηπέδων και ο έλεγχος κατά την είσοδο είναι επιεικώς υποτυπώδη. Τέσσερις είναι οι βασικές «τρύπες»-πύλες εισόδου των όπλων και πολεμοφοδίων στα γήπεδα:
1. Ο ανεπαρκής (ή μη) έλεγχος από τις αστυνομικές δυνάμεις και τους σεκιούριτι στις θύρες και περιμετρικά του γηπέδου. Αλλωστε οι τελευταίοι προέρχονται κατά προτίμηση από τον συνδεσμιακό χώρο της γηπεδούχου ομάδας (που πληρώνει και την αμοιβή τους), με αποτέλεσμα πολλές φορές να κάνουν τα στραβά μάτια.
2. Ο αντιπερισπασμός με την πραγματοποίηση ταυτόχρονων επιθέσεων (των λεγόμενων «ντου») σε δύο ή περισσότερα διαφορετικά σημεία-θύρες έξω από το γήπεδο, προκειμένου να αποσυντονιστούν οι αστυνομικές δυνάμεις - «να χάσουν την μπάλα», όπως λένε στην οπαδική αργκό - και να δημιουργηθούν «νεκρά σημεία» στη φύλαξη.
3. Σε συνεργασία και συντονισμό με κάποιους θερμοκέφαλους παράγοντες των ίδιων των ΠΑΕ, είτε από την παραμονή ενός αγώνα είτε αρκετές ώρες πριν από τη σέντρα.
4. Μέσω φιλάθλων (στην πλειονότητά τους γυναίκες!) ή ακόμη και παραγόντων υπεράνω πάσης υποψίας που μπαίνουν στο γήπεδο ακόμη και από τα VIP, όπου δεν γίνεται καν σωματικός έλεγχος.
Ακόμη πάντως και αν δεν υπάρξει η δυνατότητα εισόδου πολεμικής ύλης, πολλές φορές οι χούλιγκαν δημιουργούν αυτοσχέδια πολεμοφόδια κατά τη διάρκεια των αγώνων, σπάζοντας και ξηλώνοντας οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον του... εχθρού (μάρμαρα, τσιμέντα, σίδερα, πλεξιγκλάς, πυροσβεστήρες, καθίσματα κ.ά.).
Και εξοπλισμός από το εξωτερικό
Ο ομφάλιος λώρος με τις ΠΑΕ
Ο χουλιγκανισμός στις ημέρες μας τείνει να εξελιχθεί σε ακριβό... σπορ καθώς για να αγοραστούν τα καπνογόνα, οι φωτοβολίδες, οι κροτίδες, ακόμη και η βενζίνη ή η υγρή αμμωνία που χρησιμοποιούνται για τις μολότοφ, απαιτούνται αρκετές χιλιάδες ευρώ ετησίως. Δεδομένου μάλιστα ότι και σε αυτό το πεδίο η ακρίβεια χτυπάει κόκκινο, οι εγχώριοι χούλιγκαν προτιμούν τη (φθηνότερη) ιταλική αγορά, απ' όπου παραγγέλνουν μέσω Internet κατά δεκάδες τα πολεμοφόδιά τους!
Πού βρίσκουν όμως οι απλοί οπαδοί (εν πολλοίς μεροκαματιάρηδες ή και άνεργοι) τόσα χρήματα; Η απάντηση είναι εύκολη καθώς δεν αποτελεί μυστικό ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ίδιες οι διοικήσεις των ΠΑΕ είναι εκείνες που «χαρτζιλικώνουν» απευθείας τους συνδέσμους προκειμένου να τους έχουν στο πλευρό και όχι απέναντί τους. Ακόμη όμως και αν δεν υπάρχει απευθείας χρηματοδότηση, όπως φημολογείται, ο ομφάλιος λώρος των ομάδων με τους οπαδούς διατηρείται εμμέσως με την πώληση των εισιτηρίων που διαθέτουν οι ομάδες σε προνομιακές τιμές προς τους συνδέσμους, οι οποίοι στη συνέχεια τα πουλάνε με «καπέλο» 5 ευρώ για να γεμίσουν το ταμείο τους και να διαθέσουν μεγάλα πόσα στον εξοπλισμό τους...Πηγη Το Βημα

Δεν υπάρχουν σχόλια: