Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

BOX-TO-BOX ο ρόλος του Λαζάρ!!

Ο δικέφαλος του Βορρά επιβεβαίωσε τη δεδομένη διαφορά κλάσης με την Κέρκυρα και κατάφερε να «καθαρίσει» νωρίς το παιχνίδι, πραγματοποιώντας μία ώριμη εμφάνιση. Διαβάστε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για τον αγώνα του ΠΑΟΚ στο νησί των Φαιάκων.
BOX-TO-BOX ο ρόλος του Λαζάρ!
Δεδομένης της εύκολης επικράτησης, περνάει στο περιθώριο η τακτική ανάλυση της αναμέτρησης καθώς παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον η απόδοση του Λάζαρ σε θέση “box-to-box” αμυντικού χαφ. Ο Ρουμάνος πραγματοποίησε, ίσως, την πιο ουσιαστική εμφάνισή του και δημιούργησε προσδοκίες για μετεξέλιξη από ένα χρήσιμο δεύτερο αμυντικό χαφ σε ποδοσφαιριστή ηγέτη για την ομάδα. Παρά το γεγονός ότι η ποιότητα της Κέρκυρας δεν προσφέρει δυνατότητα εξαγωγής ασφαλών συμπερασμάτων, το overlap.gr θα αναλύσει την περίπτωση Λάζαρ παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τα ζητούμενα για να χαρακτηριστεί κάποιος ποδοσφαιριστής “box-to-box” αμυντικό χαφ.
Box-to-box αμυντικό χαφ
Ο όρος “box-to-box” χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον πιο ολοκληρωμένο και δυναμικό αμυντικό μέσο μίας ομάδας, που διαθέτει τόσο ανασταλτικές όσο και δημιουργικές / εκτελεστικές ικανότητες. Είναι ο ποδοσφαιριστής που έχει τη δυνατότητα να αμύνεται στο ένα άκρο του γηπέδου και στη συνέχεια να παίζει σημαντικό ρόλο στις επιθετικές προσπάθειες της ομάδας. Απαραίτητα ατομικά χαρακτηριστικά είναι:
  • ξαιρετική αντοχή / φυσική κατάσταση και ταχύτητα
  • ικανότητα ανακοπής αντιπάλου με αποτελεσματικό tackling / τζαρτζάρισμα
  • δυνατότητα ορθής μεταβίβασης σε πρώτο χρόνο
  • «καλά πόδια», ευθύβολα σουτ στην εστία και σωστά τελειώματα
  • αίσθηση του χώρου / διατήρηση θέσης
  • ομαδικό πνεύμα
Παράδειγμα: Ο αμυντικός μέσος ανακόπτει τον αντίπαλο με tackling στην περιοχή της ομάδας του, ανακτά την κατοχή της μπάλας, μεταβιβάζει σωστά με 10άρα πάσα σε συμπαίκτη, ακολουθεί τη φάση ως trailer, γίνεται αποδέκτης της μπάλας στην περιοχή του αντιπάλου και σκοράρει. Αναγνωρίσιμα “box-to-box” εγνωσμένης ποδοσφαιρικής αξίας είναι οι Τζέραρντ-Φαμπέργκας-Λάμπαρντ-Ντε Ρόσι






Η σημασία ενός ‘box-to-box’ αμυντικού χαφ
Κάθε προπονητής ονειρεύεται να χρησιμοποιεί στην 11άδα ένα ποδοσφαιριστή που παίζει ουσιαστικά το ρόλο δύο ποδοσφαιριστών, καθώς τα καθήκοντα που εκτελεί είναι ανέφικτο να τα διεκπεραιώσει μόνο ένας ποδοσφαιριστής του αντιπάλου. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται πρακτική υπεραριθμία στον αγωνιστικό χώρο διότι παρά το γεγονός ότι παίζουν 11 εναντίον 11, η μία ομάδα έχει 1 παίκτη που παίζει 2 θέσεις. Ως εκ τούτου, προκύπτει συγκριτικό πλεονέκτημα που συχνά αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για την επιτυχία κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος.
Η περίπτωση του Λαζάρ
Το ελληνικό πρωτάθλημα δε φημίζεται για την ταχύτητα και την ποιότητά του. Δεν είναι, επομένως, απαραίτητο να διαθέτει κάποιος ποδοσφαιριστής τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά στον υπερθετικό βαθμό προκειμένου να χαρακτηριστεί ‘box-to-box”. Ο ρόλος των ποδοσφαιριστών σε κάθε αναμέτρηση δεν καθορίζεται μόνο από τις ατομικές τους ικανότητες αλλά και από τις δυνατότητες των αντιπάλων. Συνεπώς, η Super League προσφέρει ευκαιρίες εκτέλεσης σύνθετων καθηκόντων από ποδοσφαιριστές που θα ήταν ανέφικτο να διακριθούν σε προηγμένα πρωταθλήματα και απέναντι σε αντιπάλους με τακτική παιδεία και ανώτερα φυσικά προσόντα.
Στο παιχνίδι απέναντι στην Κέρκυρα, ο Ρουμάνος αμυντικός μέσος του ΠΑΟΚ παρουσίασε αποτελεσματικότητα τόσο στην επίθεση όσο και την άμυνα:
  • συμμετείχε στην αμυντική λειτουργία της ομάδας,
  • αναχαίτισε σε πρώτο χρόνο τους Φαίακες, κλέβοντας τη μπάλα
  • οργάνωσε το παιχνίδι και έλεγξε το ρυθμό του αγώνα
  • τροφοδότησε τους επιτελικούς προσφέροντας την ευκαιρία να σκοράρουν
  • «πάτησε περιοχή» δημιουργώντας τον «παίκτη παραπάνω» σε συνθήκες επίθεσης
  • απείλησε με ευθύβολα σουτ την εστία του Γκαλίνοβιτς και
  • σκόραρε το τρίτο γκολ της ομάδας του
Φυσικά, ο Λάζαρ δεν έγινε Τζέραρντ σε μία μέρα. Ωστόσο, τα standards του ελληνικού πρωταθλήματος δεν υπογραμμίζουν τις ποδοσφαιρικές αδυναμίες του Ρουμάνου και καθιστούν εξαιρετικά ενδιαφέρον το project της καθιέρωσής του σε αυτή τη θέση.
Το στοίχημα του ΠΑΟΚ για το μέλλον
Με δεδομένο ότι οι φυσικές δυνάμεις του Γκαρσία βαίνουν μειούμενες και συνεκτιμώντας την ηλικία του, ο προπονητής επιβάλλεται χρίσει τον Λάζαρ ως το απόλυτο πολυεργαλείο στον άξονα. Ο δικέφαλος οφείλει να λειτουργήσει ως οργανωμένο σωματείο και να προπονήσει τον Ρουμάνο με ευρωπαϊκές πρακτικές προκειμένου να του διδάξει το ρόλο του ‘box-to-box’. Με τη σειρά του, ο Λάζαρ πρέπει να κάνει ατομικές προπονήσεις ώστε να βελτιώσει την ταχυδύναμή του και να ωριμάσει ποδοσφαιρικά για να μειωθούν τα σκαμπανευάσματα στην απόδοσή του. Τέλος, η διοίκηση επιβάλλεται να του καταστήσει σαφές ότι δεν τον προορίζει για ένα χρήσιμο εργαλείο / ρολίστα παρτενέρ του δεύτερου αμυντικού χαφ αλλά επιθυμεί να χτίσει τη νέα φιλοσοφία της ομάδα επάνω του. Με αυτό τον τρόπο, ο Ρουμάνος θα αντιληφθεί τις υποχρεώσεις του και θα εργαστεί σκληρά ώστε να βελτιώσει τα ατομικά του χαρακτηριστικά και να δώσει στην ομάδα την ώθηση που της λείπει αυξάνοντας παράλληλα την αξία της «ποδοσφαιρικής του μετοχής».
Συμπέρασμα
Το νικηφόρο αποτέλεσμα ήταν δεδομένο, από τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ αντιλήφθηκε πως το διπλό στην Κέρκυρα είναι το διαβατήριο για τη διασφάλιση της συμμετοχής στα playoffs. Ανεξαρτήτως απόδοσης, η διαφορά ποιότητας των roster θα έγερνε αργά ή γρήγορα την πλάστιγγα προς το μέρος των ασπρόμαυρων. Το θέμα δεν είναι, επομένως, η νίκη αλλά οι προσδοκίες που δημιουργεί στους ποδοσφαιρόφιλους η εμφατική παρουσία του Λάζαρ στον άξονα σε ρόλο ‘box-to-box’ αμυντικού χαφ. Απομένει, λοιπόν, να διαπιστώσουμε αν η εμφάνιση του Ρουμάνου εντάσσεται στα πλαίσια της ‘ευτυχούς σύμπτωσης’ ή αποτελεί το ξεκίνημα για μία νέα περίοδο στο αγωνιστικό προφίλ του δικεφάλου.
ΥΓ. Είναι προφανές ότι οι Σαλπιγγίδης-Γκαρσία-Λίνο-Τσιρίλο χρειάζονται ξεκούραση, αποφόρτιση και mini προετοιμασία προκειμένου να αποκτήσουν την πραγματική τους ταχυδύναμη στα playoffs και να επιδείξουν διάρκεια στην απόδοσή τους.

πηγή: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: