Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Μόνο αυτός μπορεί να του στερήσει το νταμπλ!!

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τον Κώστα Μήτρογλου, τον Ατρόμητο, τον Ολυμπιακό, τον Βαλβέρδε, τον Σάντος και τον τελικό του Κυπέλλου.
Μόνο αυτός μπορεί να του στερήσει το νταμπλ Συζητούσα πρόσφατα και με φιλαράκι (όχι «παπαγαλάκι») ρεπόρτερ Ολυμπιακού και με δύο παίκτες οι οποίοι κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου αγωνίστηκαν εναντίον του Ατρόμητου και υπέστησαν τα… πυρά του Κώστα Μήτρογλου. Ηθελα να μάθω «από μέσα» αν και κατά πόσο ο δεύτερος (μαζί με τον Λέτο) σκόρερ του πρωταθλήματος έχει βελτιωθεί στο «μη φαίνεσθαι» εντός του αγωνιστικού χώρου όπως τον έζησαν οι ίδιοι, ήθελα να μάθω γιατί ο Ερνέστο του είχε βγάλει κόκκινη κάρτα.
Οι δυο παίκτες (ένας αμυντικός, ένας επιθετικός) μου είπαν σχεδόν τα ίδια. Ότι αυτό που… φαίνεται, ο Μήτρογλου «το είχε» από πριν. Και στον Ολυμπιακό και στον Πανιώνιο. Το ένστικτο του γκολ, την εκτέλεση στη μεγάλη περιοχή, τη σωστή τοποθέτηση στο «κουτί». Και ότι έχει βελτιωθεί όχι μόνο στο κράτημα της μπάλας, αλλά κυρίως σ’ αυτό που παίκτες και προπονητές ονομάζουν «ποδοσφαιρική αντίληψη». Πότε πρέπει να κρατήσει τη μπάλα , πότε πρέπει να την «σπάσει», ποιες κινήσεις πρέπει να κάνει ανάλογα με τις ταυτόχρονες κινήσεις των παικτών στα «φτερά» ή των κεντρικών μέσων του.
  • Τον βοήθησε πολύ τον Μήτρογλου ο εφετινός Ατρόμητος. Όχι επειδή είναι… «πρώτο όνομα». Επειδή κατάλαβε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το να είσαι «πρώτο όνομα»! Επειδή αντιλήφθηκε ότι δεν είναι δυνατόν όλοι οι προπονητές, ακόμη κι αυτοί που τον «πάνε» σαν τρελοί, όπως ο Τάκης Λεμονής, να κάνουν πάντα τα «στραβά μάτια» στις παντός είδους «τρέλες» του. Επειδή σταδιακά «φτιάχτηκε» με την ομάδα του, βρήκε στόχους όχι μόνο ατομικούς μέσα από ένα σύνολο που στον β΄ γύρο διάγει τον δικό του αφανή και άτυπο βίο «πρωταθλητισμού». Επειδή έχει καλούς πασαδόρους και σταδιακά εντάχθηκε σε ένα ελληνικό σύνολο (μόνο Ιτάνζ, Ζουέλα, Επστάιν, άντε και Μπρίτο στην ενδεκάδα, όλοι με πολλά χρόνια στη χώρα μας) που τον αποδέθχηκε και τους αποδέχθηκε, τον αγάπησαν και τους αγάπησε.
  • Μου είπαν ότι είχε κάνει και ο Ερνέστο τα στραβά μάτια. Ότι είχε και υπομονή και επιμονή, αλλά δεν… άντεξε. Ότι έχει παρακολουθήσει τη βελτίωση του Μήτρογλου, αλλά διατηρεί τις επιφυλάξεις του για το μυαλό του παίκτου (Αλέ) εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου.
  • Αν με ρωτούσε κάποιος «αξίζει αυτός ο Μήτρογλου να παίζει σ΄ αυτόν τον Ολυμπιακό του Βαλβέρδε;» θα του απαντούσα: «αξίζει τουλάχιστον την δεύτερη ευκαιρία». Για τα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος δεν το συζητώ καθόλου. Πριν από δυόμισι χρόνια «καθάρισε» μόνος του τον πληρέστερο Παναθηναϊκό με τον κατά τη γνώμη μου καλύτερο προπονητή του την τελευταία 15ετεία (άλλο θέμα ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά και η συγκεκριμένη βραδιά του με τον Κατσουράνη σε θέση «μέσα αριστερά»).
  • Τωρα, έχει βελτιωθεί σε πολλούς τομείς και έχει δει την καριέρα του από διαφορετική σκοπιά. Για τα ευρωπαϊκά ματς, ειλικρινά δεν ξέρω αν θα μπορούσε να ανταποκριθεί πλήρως σ΄ αυτό που «έδωσε» ο εφετινός ο Ολυμπιακός, με την εναλλαγή θέσεων στην επίθεση, με αδιάλειπτο πρέσινγκ (και) από τους επιθετικούς, με βοήθειες πολλές και «στηρίγματα» στη μεσαία γραμμή, με «ανοίγματα» στις πτέρυγες, με «όλοι επίθεση-όλοι άμυνα». Ως σκόρερ δεν του λείπει κάτι συγκριτικά με τους Τζιμπούρ, Μιραλάς, Πάντελιτς. Στη δύναμη δεν υπολείπεται έναντι του Αλγερινού και του Βέλγου, οι οποίοι, όμως, είναι ταχύτεροι. Οσο για τον ποδοσφαιρικό «εκμοντερνισμό» του; Οποιος έχει παρακολουθήσει περισσότερα από 4-5 εφετινά παιχνίδια του Ατρόμητου, θα έχει διαπιστώσει τη βελτίωσή του και στον τομέα της ομαδικότητας και της κίνησης χωρίς τη μπάλα.
  • Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι ο Φερνάντο Σάντος θα τον συμπεριλάβει στην αποστολή για το Euro μαζί με τους «σίγουρους» Γκέκα, Σαμαρά, Σαλπιγγίδη και έναν εκ των Αθανασιάδη, Λυμπερόπουλου (πέντε επιθετικούς συνολικά αναμένεται να πάρει ο Πορτογάλος). Για μένα, ο Μήτρογλου πλέον το δικαιούται αυτό το ταξίδι! Ξέρω όμως σίγουρα ότι αν υπάρχει ένας που μπορεί να στερήσει το νταμπλ από τον Ολυμπιακό, είναι αυτός και ο Ατρόμητος! Ούτε ο ΟΦΗ, ούτε ο Αστέρας Τρίπολης.
  • Πώς είπατε; Αν θα παίξει στον τελικό στην περίπτωση πρόκρισης των Περιστεριωτών επί του Αστέρα παρότι είναι δανεικός; Μα ασφαλώς! Δεν νομίζω να είχε κάποιος αμφιβολία περί τούτου.
πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: