Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Το έπος του Γουέμπλεϊ και... του κυρ-Χρήστου (video)


Στις 30 Μαρτίου 1983 η Εθνική Ελλάδας απέσπασε μία ιστορική ισοπαλία με 0-0 από την Αγγλία στο Γουέμπλεϊ με... ιστορικό τρόπο.

Το βίντεο που παραθέτουμε δεν βοηθάει, δυστυχώς, να καταλάβετε την εικόνα του παιχνιδιού. Το «όλοι πίσω», που συνήθως χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε άκρως αμυντικές τακτικές εδώ ταιριάζει απόλυτα. Δίχως δόση υπερβολής, είναι ζήτημα αν περάσαμε τη σέντρα σε όλο το ματς!

Το τελικό 0-0 φέρει τη σφραγίδα του Χρήστου Αρχοντίδη, ο οποίος έμεινε στην ιστορία όχι τόσο για το ιστορικό θετικό αποτέλεσμα όσο για τους έξαλλους πανηγυρισμούς του μετά τη λήξη του αγώνα. Ο Σερραίος τεχνικός, μάλιστα, μάζεψε με πολλή προσπάθεια τους κατάκοπους Έλληνες παίκτες στο κέντρο του γηπέδου για να βγάλει αναμνηστική φωτογραφία. Οι κακές γλώσσες που αναφέρουν ότι τους ζήτησε να πιάσουν παραδοσιακούς χορούς δεν έχουν διασταυρωθεί...

Σύμφωνα με έναν άλλο αστικό μύθο, το παραλήρημα του Αρχοντίδη για το θετικό αποτέλεσμα ήταν τέτοιο, που λίγα δευτερόλεπτα μετά το τελευταίο σφύριγμα άρχισε να αγκαλιάζει όποιους παίκτες με γαλανόλευκα έβρισκε μπροστά του. Κι ας ήταν μερικοί από αυτούς... Άγγλοι, οι οποίοι είχαν μόλις ανταλλάξει φανέλες με τους διεθνείς μας!Έτσι ή αλλιώς, το σούπερ κατενάτσιο του Αρχοντίδη έφερε το 0-0 κόντρα σε μία σπουδαία ευρωπαϊκή δύναμη της εποχής. Και δεν παύει να είναι ένα αποτέλεσμα-ορόσημο για την προ 2004 ιστορία της Εθνικής μας. Άσχετα αν δεν είχε κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα, μια και οι ελπίδες πρόκρισης στο Euro ‘84 είχε ήδη χαθεί.

Αγγλία - Ελλάδα 0-0

Αγγλία (Μπόμπι Ρόμπσον): Σίλτον, Νιλ, Σάνσομ, Μπούτσερ, Μάρτιν, Μάμπατ, Ντεβονσάιρ (72’ Ριξ), Λι, Κόπελ, Τρ. Φράνσις, Γούντκοκ (72’ Μπλίσετ).

Ελλάδα (Χρήστος Αρχοντίδης): Σαργκάνης, Γούναρης, Καρούλιας, Γκαλίτσιος, Μίχος, Μπ. Ξανθόπουλος, Κουσουλάκης, Μητρόπουλος (46’ Δοντάς), Κούης, Αναστόπουλος (85’ Αρδίζογλου), Κωστίκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: