Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Καλώς ήρθατε και καλή αντάμωση!!

Καλώς ήρθατε και καλή αντάμωση! Άλλοι ανεβαίνουν και άλλοι κατεβαίνουν στο ασανσέρ των κατηγοριών
Η αγωνιστική σεζόν στα πρωταθλήματα της Γηραιάς Ηπείρου ολοκληρώθηκε (ή ολοκληρώνεται) και ο νέος ποδοσφαιρικός χάρτης έχει σχεδόν σχηματιστεί. Το www.sport-fm.gr καλωσορίζει τις νεοφώτιστες ομάδες στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και αποχαιρετά αυτές που δεν κατάφεραν να σταθούν στο… ύψος των περιστάσεων!

Αγγλία

Προβιβάστηκαν στην Πρέμιερ Λιγκ: Ρέντινγκ, Σαουθάμπτον, Γουέστ Χαμ.
Η Γουέστ Χαμ επιστρέφει μετά από απουσία ενός χρόνου, ενώ η ομάδα της Ρέντινγκ βρισκόταν μακριά από την πρώτη κατηγορία τέσσερα χρόνια (2007/08). Οι «Άγιοι» της Σαουθάμπτον επανέρχονται στα «μεγάλα σαλόνια» μετά την σεζόν 2004/05.

Υποβιβάστηκαν: Μπόλτον, Μπλάκμπερν, Γουλβς.
Η Μπόλτον, όπως και τα «ρόδα» της Μπλάκμπερν, θα βρεθούν στην Τσάμπιονσιπ μετά από έντεκα χρόνια (2000/01). Λίγο καιρό έμεινε στην Πρέμιερ Λιγκ η Γούλβς και πλέον την αποχαιρετά μετά από τρείς αγωνιστικές περιόδους (2008/09).

Ιταλία
Προβιβάστηκαν: Τορίνο, Πεσκάρα. Εκκρεμεί μία θέση.
Η έτερη μεγάλη ομάδα του Τορίνο θα αγωνίζεται από του χρόνου στην Serie A μετά την σεζόν 2008/09. Μεγάλη επιστροφή για την Πεσκάρα έπειτα από 19 χρόνια. Η τρίτη ομάδα που θα πάρει τον δρόμο της ανόδου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή αφού απομένει μία αγωνιστική για την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου. Στην συνέχεια ξεκινούν τα πλέι οφ του προβιβασμού με το πολυπόθητο εισιτήριο να δίνεται σε μία εκ των Σασουόλο, Βερόνα, Βαρέζε ή Σαμπντόρια.

Υποβιβάστηκαν: Λέτσε, Νοβάρα, Τσεζένα.
Λέτσε και Τσεζένα έμειναν δύο χρονιές στην μεγάλη κατηγορία, αφού είχαν ανέβει μαζί το 2010. Μόλις μία χρονιά χάρηκε την Serie A η Νοβάρα και επιστρέφει άμεσα στην Serie B.

Ισπανία

Προβιβάστηκαν: Σε εκκρεμότητα και οι τρείς θέσεις.
Τρείς αγωνιστικές πριν από το φινάλε της Segunda Division, Λα Κορούνια και Θέλτα οδηγούν την κούρσα και κρατούν προς το παρόν τα δύο εισιτήρια που δίνουν την απευθείας άνοδο. Βαγιαδολίδ, Αλκορκόν, Χέρκουλες και Κόρδοβα είναι οι ομάδες που θα έπαιρναν μέρος στα πλέι οφ της ανόδου, αν το πρωτάθλημα τελείωνε σήμερα.

Υποβιβάστηκαν: Βιγιαρεάλ, Σπόρτιγκ Χιχόν, Ρασίγκ Σανταντέρ.
Η Βιγιαρεάλ θα ξαναπαίξει στη δεύτερη κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου μετά από δώδεκα χρόνια (1999/00). Δύο χρόνια λιγότερα μετράει η Σανταντέρ στην La Liga (2001/02 τελευταία σεζόν στην Segunda Division) ενώ η πιο… πρόσφατη στην παρέα είναι η Χιχόν που αφήνει την Primera μετά από τέσσερα χρόνια (2007/08).

Γερμανία

Προβιβάστηκαν: Γκρόιτερ Φίρτ, Άιντραχτ Φρανκφούρτης, (Φορτούνα Ντίσελντορφ)
Την παρθενική της εμφάνιση θα κάνει στην Bundesliga η Γκρόιτερ Φίρτ την ίδια ώρα που η ομάδα της Φρανκφούρτης θα επιστρέφει μετά από έναν χρόνο απουσίας. Η τρίτη ομάδα που θα ακολουθήσει τις προαναφερθείσες, θα είναι μία εκ των Φορτούνα Ντίσελντορφ και Χέρτα Βερολίνου. Το δεύτερο παιχνίδι μπαράζ μεταξύ των δύο ομάδων, διεκόπη έπειτα από εισβολή οπαδών της Φορτούνα στον αγωνιστικό χώρο για να πανηγυρίσουν την διαφαινόμενη άνοδο της ομάδας τους. Η υπόθεση έχει ανατεθεί στην αθλητική δικαιοσύνη με επικρατέστερο σενάριο, την επανάληψη του αγώνα.

Υποβιβάστηκαν: Καϊζερσλάουτερν, Κολωνία, (Χέρτα Βερολίνου).
Η Καϊζερσλάουτερν θα βρεθεί στη δεύτερη κατηγορία μετά από τρία χρόνια (2009/10) ενώ η Κολωνία μετά από τέσσερα (2007/08).

Γαλλία

Προβιβάστηκαν: Μπαστιά, Σταντ Ντε Ρέμς, Τρουά.
Μεγάλη επιστροφή για την Ρέμς μετά από 33(!) χρόνια στην Ligue 1. H Ρεμς είναι η πρώτη γαλλική ομάδα που έπαιξε σε τελικό ευρωπαϊκού κυπέλλου, όταν το 1956 ηττήθηκε στον τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών από την Ρεάλ Μαδρίτης. Η Μπαστιά ξαναπαίζει στην μεγάλη κατηγορία για πρώτη φορά από το 2005 ενώ η Τρουά από το 2007.

Υποβιβάστηκαν: Καέν, Ντιζόν, Οσέρ.
Αντίστροφη πορεία από την Ρεμς για την Οσέρ η οποία θα αγωνιστεί στην Ligue 2 έπειτα από 32 χρόνια (1979/80). Καέν και Ντιζόν δεν πρόλαβαν να… συνηθίσουν την πρώτη κατηγορία και επιστρέφουν στην Ligue 2 μετά από δύο και ένα χρόνο αντίστοιχα.

Ολλανδία

Προβιβάστηκαν: Τσβόλε, Βίλεμ.
Γρήγορη επάνοδος για τη Βίλεμ που έλειψε μόλις μία χρονιά από την Eredivisie. Επτά χρόνια παραπάνω είχε η Τσβόλε να μπει στην παρέα των «μεγάλων» του γαλλικού ποδοσφαίρου (2003/04).

Υποβιβάστηκαν: Εξελσιόρ, Ντε Γκράφσαπ.
Μαζί ανέβηκαν και μαζί πέφτουν Εξελσιόρ και Ντε Γκράφσαπ! Την περίοδο 2009/10 τερμάτισαν στις πρώτες θέσεις της Eerste Divisie και πήραν το εισιτήριο για την μεγάλη κατηγορία. Δύο χρόνια μετά κάνουν ξανά μαζί την ανάποδη διαδρομή.

Πορτογαλία

Προβιβάστηκαν: Εστορίλ, Μορεϊρένσε
Η σεζόν 2004/05 ήταν και για τις δύο ομάδες η τελευταία τους στην Primeira Liga. Η Μορεϊρένσε μάλιστα έφτασε μέχρι και την τρίτη κατηγορία του πορτογαλικού ποδοσφαίρου, όπου έμεινε τέσσερα χρόνια.

Υποβιβάστηκαν: Φεϊρένσε, Λεϊρία.
Σύντομο πέρασμα από την μεγάλη κατηγορία του πορτογαλικού ποδοσφαίρου είχαν Φεϊρένσε και Λεϊρία. Μόλις έναν χρόνο έμεινε η πρώτη, τρία η δεύτερη.

Βέλγιο

Προβιβάστηκαν: Σαρλερουά, Βάσλαντ Μπέβερεν.
Η φετινή χρονιά αποδείχθηκε κακή παρένθεση για την Σαρλερουά που επιστρέφει στην Belgian Pro Legue μετά τη σεζόν 2010/11. Πρώτη εμφάνιση στη μεγάλη κατηγορία για την «καινούρια» Βάσλαντ Μπέβερεν, η οποία προέκυψε από την ένωση των δύο τοπικών ομάδων, Βάσλαντ και της παραδοσιακής δύναμης του βέλγικου ποδοσφαίρου Μπέβερεν, που λόγω χρεωκοπίας προχώρησε στην συγχώνευση.

Υποβιβάστηκαν: Σεν Τρούιντεν, Βέστερλο
Επιστροφή στην Belgian Second Division για την Βέστερλο μετά από 15 χρόνια. Πολύ λιγότερο καιρό είχε να βρεθεί στην δεύτερη κατηγορία η Σεν Τρούιντεν, συγκεκριμένα μόλις τρία χρόνια (2008/09).


πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: