Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Σκάνδαλα και... κούπες!

Οι συγκυρίες που δείχνουν πως μέσα από τις δίνες η Ιταλία, διαχρονικά, ευνοείται παραμονές μεγάλων διοργανώσεων.
Καινούριο φρούτο σίγουρα δεν είναι. Οι ονομασίες μόνο αλλάζουν. Η... τελευταία, calcioscommesse και αφορά τις πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με «στημένα» παιχνίδια στο καμπιονάτο.
Η εμπλοκή της εθνικής Ιταλίας, δεδομένη. Οχι μόνο γύρω από τις σκιές που εμπλέκουν τον Ντομίνικο Κρισίτο -«κόπηκε» από την αποστολή του Euro- και τον Λεονάρντο Μπονούτσι (αναμένεται η κατάθεσή του, χθες το έκανε ο αρχηγός της Λάτσιο, Στέφανο Μάουρι, κι ο πρώην ποδοσφαιριστής της Τζένοα, Ομάρ Μιλανέτο), αλλά ακόμη ακόμη και για το timing.

Tο 1980 ήταν το Totonero. Πρωταγωνιστής, ο Πάολο Ρόσι (φωτό). Τιμωρήθηκε με τριετή αποκλεισμό, ο τότε εκλέκτορας όμως της «σκουάντρα ατζούρα», Εντσο Μπέαρζοτ, βάζει... πλάτη και παρά την εγχώρια κατακραυγή τον επαναφέρει στις τάξεις της. Η συνέχεια στα γήπεδα της Ισπανίας, γνωστή. Με τον Ρόσι απόλυτο πρωταγωνιστή, η Ιταλία στέφεται παγκόσμια πρωταθλήτρια. 2006. Τότε το είπανε Calciopoli, με την «κρέμα» του καμπιονάτο σε πρώτο πλάνο και περισσότερους από τους μισούς της αποστολής της εθνικής Ιταλίας για το Μουντιάλ της Γερμανίας... επί ξύλου κρεμάμενους, αφού το μέλλον τους -ελέω και της αβεβαιότητας των ομάδων τους- ήταν άγνωστο. Κι όμως. Οι Ιταλοί και πάλι υπό... σκιά (τεράστιου) σκανδάλου κατακτούν την κορυφή του κόσμου. Τώρα η κορυφή είναι... ευρωπαϊκή. Το νέο σκάνδαλο προφανώς κλονίζει για ακόμη μια φορά συθέμελα το κάλτσιο. Καθημερινά προκύπτουν νέα στοιχεία βάσει της έρευνας των εισαγγελικών αρχών. «Φαίνεται πως ίσως είναι ακόμη χειρότερο από το 2006», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τζίτζι Μπουφόν. Βάσει... παράδοσης, συνεπώς, το επερχόμενο Euro ίσως να είναι κι... ευκολότερο για τη «σκουάντρα ατζούρα», η οποία καλείται για ακόμη μια φορά να διασώσει το γόητρο του κατατραυματισμένου κάλτσιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: