Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Ο αρχοντοχωριάτης!!

Στις οικονομικές συναλλαγές ισχύει σχεδόν απόλυτα πως μετά την απομάκρυνση απ' το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Γράφει ο Θανάσης Κελαντώνης.
Ο αρχοντοχωριάτης
Στο ποδόσφαιρο κάθε λάθος πρέπει να αναγνωρίζεται και να επεξεργάζεται. Ακόμα και εν μέσω δύσκολων ψυχολογικών καταστάσεων όπως αυτή που βίωσαν τις προηγούμενες μέρες οι Γερμανοί.
Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που τελείωσε χθες απέτυχαν. Οπως έγραφαν, ακόμα ένας τελικός μεγάλης διοργάνωσης έγινε χωρίς αυτούς. Εφτασαν σε σημείο να αναρωτηθούν αν εμπιστεύονται ακόμα τον Γιόαχιμ Λεβ. Με άψογο μεσογειακό στυλ, κατέθεσαν ερώτημα αμφισβήτησής του, ελάχιστες μέρες αφότου συμπλήρωναν σχεδόν τρία χρόνια συνεχόμενης αποθέωσης της δουλειάς του. Σαν από Ιερά Εξέταση πέρασε ο προπονητής της εθνικής ομάδας του τόσο στο αεροπλάνο της επιστροφής στη Φρανκφούρτη όσο και στην προσγείωση στο αερδρόμιο αυτής απ' τους δημοσιογράφους.
Ο Λεβ επιχείρησει να εξηγήσει τον αποκλεισμό απ' την Ιταλία, αλλά την ουσία δεν την άγγιξε. Την απουσία ποδοσφαιριστή με προσωπικότητα ώστε το δεδομένο ταλέντο και η ταχύτητα που διέθετε η ομάδα του να καθοδηγηθεί σωστά. Ο Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ απέτυχε. Θα δεχτούμε πως έχει τη δικαιολογία του τραυματισμού, θα δεχτεί όμως και εκείνος πως απέτυχε να διαχειριστεί τη βραδιά του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ και την αποτυχία του να ευστοχήσει στη διαδικασία των πέναλτι.
Αυτός και ο «διόσκουρός» του, ο Λούκας Ποντόλσκι, είναι και οι ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στην πιο δύσκολη θέση σε αυτό που συνηθίζουμε να αποκαλούμε η επόμενη μέρα. Μαζί είχαν αποτελέσει το δίδυμο ελπίδας για διαφοροποίηση του αργού ποδοσφαιρικού στυλ της εθνικής Γερμανίας, το πέτυχαν αυτό, μαζί αποδείχτηκαν όμως σε αυτό το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μη ικανοί ώστε να της δώσουν και κάτι παραπάνω απ' αυτό. Ο Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ θα έχει να αντιμετωπίσει πλέον την «πίεση» απ' τον Τόνι Κρόοζ, ο Λούκας Ποντόλσκι εκείνη των πιο νεαρών και πιο «εξελιγμένων» ποδοσφαιριικά ακραίων μεσοεπιθετικών που υπάρχουν διαθέσιμοι.
Με αρκετή υπερβολή, για τον Σβάινσταϊγκερ, χωρίς καμία υπερβολή, για τον Ποντόλσκι, η λέξη που μας ήρθε στο μυαλό κατά τη διάρκεια συγγραφής είναι το αρχοντοχωριάτες. Στην Μπάγερν ο πρώτος, στην Κολωνία ο δεύτερος, και ειλικρινά λυπόμαστε για τον Αρσέν Βενγκέρ που διάλεξε να αποκτήσει τον «Πόλντι» στην Αρσεναλ. Πήρε ποδοσφαιριστή που απέτυχε στα «σαλόνια» (Μπάγερν), αισθανόταν «μάγκας» και άνετος στο «χωριό» (Κολωνία) και ουδέποτε έχει κερδίσει από δική του ενέργεια κάτι σημαντικό για λογαριασμό της εθνικής Γερμανίας. Αν περιμένει απ' αυτόν να του κάνει τη διαφορά στην Πρέμιερ Λιγκ, μάλλον άδικα θα περιμένει.
Σε ό,τι αφορά το «όλο» τώρα. Με την ήττα τους απ' τους Ιταλούς οι Γερμανοί ασφαλώς και διδάχτηκαν πολλά, όπως σωστά είπε για τους ποδοσφαιριστές του ο Γιόαχιμ Λεβ. Εχασαν όμως κάτι πολύ σημαντικό. Μέρος της πίστης τους στο μοντέλο τους και μέρος της έλλειψης πίεσης εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014. Εκεί θα είναι υποχρεωμένοι να πετύχουν και αυτό θα είναι πολύ πιεστικό για αυτούς.
Εκεί είτε θα αποδείξουν ότι έχουν τη στόφα ώστε να γίνουν άντρες (ποδοσφαιρικά) είτε θα αποτύχουν. Κι αν συμβεί το δεύτερο, σε συνδυασμό με την αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους (π.χ. δεν γίνεται ο μοναδικός «κλασικός» Γερμανός σε συμπεριφορά, απέναντι στους Ιταλούς, αυτός που το πίστευε ως το 90', να είναι ο Μάνουελ Νόιερ) σε ό,τι αφορά το ποδοσφαιρικό τους DNA, η επιστροφή τους στους τίτλους θα αργήσει πολύ περισσότερο απ' όσο πιστεύουν.
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: