Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

H άλλη πλευρά του Euro!!

To Euro αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και σχολιασμού μόνο λόγω των κατορθωμάτων του Μπαλοτέλι και του Ινιέστα. Υπάρχει όμως και μία άλλη όψη, λιγότερη λαμπερή και ως εκ τούτου λιγότερο δημοφιλής...
H άλλη πλευρά του Euro
Κάθε νόμισμα παρουσιάζει δύο όψεις. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι δύο αυτές πλευρές είναι εκ διαμέτρου αντίθετες μεταξύ τους, με την μία εξ΄αυτών να φανερώνει τα ψεγάδια, που τόσο έντεχνα, αποκρύπτει κάτω από το χαλί η άλλη. Εντός του πλαισίου αυτής της λογικής, οι διοργανωτές του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος πέρασαν από ένα ισχυρό και "παχουλό" μακιγιάζ τον τόπο διεξαγωγής του, τον μετέτρεψαν σε ένα γκλαμουράτο χώρο φιλοξενίας, εξαλείφοντας εν μία νυκτί, αλά Ελλάδα του 2004, τις όποιες κοινωνικές και πολιτικές ουλές προϋπήρχαν.
Παραφράζοντας την τότε... ελληνική λογική, Ουκρανοί και Πολωνοί φρόντισαν να θανατώσουν μεταφορικά και κυριολεκτικά οτιδήποτε και οποιονδήποτε «ενοχλούσε» την κρούστα του γλυκού τους, χωρίς να ενδιαφέρονται απαραίτητα για τη γέμιση του.
Η εξόντωση χιλιάδων αδέσποτων ζώων, στο βωμό της κατάλληλης και δίχως ενοχλήσεις εξυπηρέτησης των ξένων φιλάθλων, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι τελευταίοι βέβαια, έμοιαζαν να ενοχλούνται πολύ περισσότερο στο άκουσμα της είδησης αυτής της αποτρόπαιης πρακτικής, παρά από το γεγονός ότι κυκλοφορούσαν χωρίς να... ανησυχούν για τις τετράποδες απειλές.
Αυτή η κίνηση, αποτέλεσε όμως, μόνο μία μικρή προέκταση του όχι και τόσο… ανθρωπιστικού πλάνου για την ομαλή διεξαγωγή του Euro. Ένα κερασάκι, το οποίο κλέβει και αφήνει τις τελευταίες εντυπώσεις.
Στην πραγματικά τον κώδωνα του κίνδυνου, είχαν κρούσει αρκετά νωρίτερα Ουκρανές φεμινίστριες, οι οποίες είχαν υπογραμμίσει μέσω μίας γυμνής διαμαρτυρίας, ότι αυτό το οποίο είχε σημασία για τη χώρα τους δεν ήταν οι υπέρογκες δαπάνες για την κατασκευή υπερπολυτελούς χαρακτήρα εγκαταστάσεων, αλλά για την αντιμετώπιση των σοβαρότατων κοινωνικών προβλημάτων που δεδομένα υφίστανται.
Οι αριθμοί τις δικαιώνουν. Η ανεργία στην Πολωνία βρίσκεται στο 12%, ενώ η Ουκρανία εισέρχεται σταδιακά σε μία νοσηρή κατάσταση, με την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 13-14% να αποτελεί απλώς μόνο ένα δείγμα της πολιτικής που ήδη έχει ξεκινήσει να υλοποιείται. Μίας πολιτικής λιτότητας, τα αποτελέσματα της οποίας, έχουν ξεκινήσει σταδιακά να γίνονται ορατά.
Δεν πρέπει ωστόσο να λησμονηθεί, ένα ακόμα πραγματικά ανησυχητικό στοιχείο, το οποίο επίσης μαρτυρά μία ζοφερή κατάσταση. Η διοργάνωση του Euro για πρώτη φορά στην ιστορία της κόντεψε να μην ξεκινήσει. Η είδηση μεταφέρθηκε σε όλων των ειδών και του βεληνέκους μέσα ενημέρωσης. Πολλοί σιχτήρησαν. Πολλοί τα έβαλαν με τους εργαζόμενους του "Narodowy Stadion", γηπέδου που κατά σατανική σύμπτωση φιλοξένησε τον εναρκτήριο αγώνα μεταξύ Πολωνίας και Ελλάδας.
Βλέπετε, οι τελευταίοι είχαν απειλήσει πως δεν θα ξεκινήσει η διοργάνωση αν δεν τους καταβάλλονταν τα δεδουλευμένα, όμως υποχώρησαν κατόπιν ισχυρότατων πιέσεων σε έναν συμβιβασμό, που για την ώρα δεν τους έχει αποφέρει απολύτως τίποτα. Η τελευταία εξέλιξη, δεν ψάχτηκε, δεν προβλήθηκε, δεν διαδόθηκε. Η άλλη πλευρά του Euro δεν μοιάζει και τόσο ελκυστική. Το σημαντικό άλλωστε είναι ότι η διοργάνωση ολοκληρώθηκε με επιτυχία…
Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: