Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Η επιστροφή της Μεγάλης Βρετανίας!!

Η επιστροφή της Μεγάλης ΒρετανίαςΜετά από 52 χρόνια, η Μεγάλη Βρετανία «κατεβάζει» κοινή ομάδα σε διοργάνωση. Στο Ολυμπιακό Ποδοσφαιρικό Τουρνουά του 2012, οι χώρες ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να ανέβουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, ακριβώς 100 χρόνια από την τελευταία φορά που το είχαν καταφέρει. Τόπος διεξαγωγής και πάλι το Λονδίνο.
Οι Αγώνες του 1908 ήταν οι πρώτοι που γίνονταν στο Λονδίνο. Τότε φυσικά δεν ήταν όπως τώρα, που σε 16 μέρες τα πάντα έχουν λάβει τέλος και η διοργάνωση έχει περάσει στην ιστορία, δίνοντας τη θέση της σε κουτσομπολιά για την επιτυχή διοργάνωση, τις διασημότητες κ.ο.κ. Τότε, κρατούσαν για έξι μήνες! Εκείνοι οι Αγώνες ήταν οι πρώτοι που η ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας κατέβηκε να παίξει μπάλα ενωμένη. Αποτελούταν φυσικά μόνο από ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές.
Το ποδοσφαιρικό τουρνουά ήταν προγραμματισμένο για το τέλος των Αγώνων, στα τέλη του Οκτώβρη. Αρκετοί αποκαλούσαν την περίοδο ως «Φθινοπωρινοί Αγώνες» και παιχνίδια όπως το ράγκμπι και το πόλο είχαν περισσότερη δημοσιότητα. Το ιδιαίτερο γνώρισμα όμως του Ολυμπιακού τουρνουά ποδοσφαίρου του 1908, ήταν ότι αποτελούσε την πρώτη αναγνωρισμένη ποδοσφαιρική διοργάνωση. Μέχρι τότε, οι ομάδες πάντοτε διαγωνίζονταν ως σύλλογοι και όχι ως Εθνικές. Κατά πολλούς, θα έπρεπε να αποκαλείται ως το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο, λόγω αυτού του γνωρίσματός του.
Με έπαθλο το χρυσό μετάλλιο ,διασταύρωσαν τα ξίφη τους 8 χώρες, με τους Γάλλους μάλιστα να κατεβάζουν δύο ομάδες. Ωστόσο, πριν την έναρξη η Βοημία και η Ουγγαρία αποσύρθηκαν, λόγω των πολιτικών αναταραχών στα Βαλκάνια και έτσι η Γαλλία Α’ και η Ολλανδία πέρασαν απευθείας στα ημιτελικά. Στα άλλα ματς, η Γαλλία Β’ συνετρίβη κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες από την Δανία, η οποία έβαλε 9 γκολ και δεν δέχθηκε ούτε ένα. Από την άλλη, η Μεγάλη Βρετανία κέρδισε 12-1 τη Σουηδία!
Τα ημιτελικά ήταν γεγονός και η Γαλλία Α’ έπρεπε να αντιμετωπίσει τους Δανούς, οι οποίοι είχαν βάλει εννιά γκολ στους συμπατριώτες τους! Οι μικροτακτικές και τα δουλεμένα συστήματα τότε δεν υπήρχαν, οπότε οι Γάλλοι πήγαν σαν… πρόβατο στη σφαγή. Οι Σκανδιναβοί κέρδισαν 17-1, στη μεγαλύτερη νίκη που έχει καταγραφεί σε Ολυμπιακό Ποδόσφαιρο. Στο άλλο ματς, οι Βρετανοί κέρδισαν 4-0 τους Ολλανδούς, με τον Χάρολντ Στάπλεϊ να πετυχαίνει όλα τα τέρματα της ομάδας του. Οι οράνιε αποκλείονταν έχοντας παίξει μόλις ένα ματς, ωστόσο βρήκαν θέση στο βάθρο. Οι Γάλλοι αποσύρθηκαν από τη διεκδίκηση της τρίτης θέσης, ντροπιασμένοι από το σκορ του αποκλεισμού. Τη θέση τους πήραν οι Σουηδοί, που έχασαν 2-0 από τους Ολλανδούς.
Στον μεγάλο τελικό στις 24 Οκτωβρίου του 1908 στο White City Stadium του Λονδίνου, η Μεγάλη Βρετανία μπήκε στο ματς ως φαβορί, αλλά οι Δανοί έπαιξαν καλύτερη μπάλα. Όπως αναφέρει το αγγλικό matach report, «Οι Δανοί ήταν μια ομάδα που έδειξαν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και δύναμη, με σαφώς πιο γρήγορο ρυθμό και ορμή από ότι απέναντι στην Γαλλία και έπαιξαν καλύτερα ως ομάδα από τη δική μας».
Ωστόσο, η Βρετανική ομάδα είχε μία ειδοποιό διαφορά από τις υπόλοιπες που «κατέβηκαν» τα χρόνια που ακολουθούσαν. Κέρδισε το ματς με 2-0, πήρε το χρυσό μετάλλιο και τον ανεπίσημο τίτλο του Πρωταθλητή Κόσμου, τον οποίον θα διατηρούσε μέχρι τους Αγώνες του 1912, όπου και θα τον υπερασπιζόταν! Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι ήταν Βρετανική ομάδα μόνο στα… χαρτιά, αφού αποτελούταν στο σύνολό της από Άγγλους ποδοσφαιριστές Σε αρκετές αναφορές της εποχής την βρίσκουμε ως «η αγγλική ομάδα». Παρόλα αυτά, εκπροσωπούσε όλη την Μεγάλη Βρετανία.
Ακριβώς 100 χρόνια μετά το μετάλλιο του 1912, η ομάδα του Στιούαρτ Πιρς θέλει να ανέβει ξανά στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, στον ίδιο τόπο διεξαγωγής, κάνοντας τους ανθρώπους των χωρών περήφανους για το ποδόσφαιρό τους. Ο ανταγωνισμός είναι δύσκολος και φυσικά τα δεδομένα τελείως διαφορετικά. Το φετινό Ολυμπιακό Ποδοσφαιρικό Τουρνουά όμως δίνει ένα ξεχωριστό τόνο στους Αγώνες. Μένει να δούμε αν η ιστορία θα επαναληφθεί!

πηγή: othersidefootball.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: