Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

«Εφαλτήριο» ο Σαββίδης για άλμα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στο μέλλον!!

Ουφ! Ανάσαναν! Η αρχή του τέλους της ομηρίας της μεγάλης ομάδας της Θεσσαλονίκης στο παρελθόν της είναι γεγονός. Το τέλος της αρχής του άλματος στο μέλλον της είναι επίσης, γεγονός. Γράφει ο Άρις Νικολάκης.
«Εφαλτήριο» ο Σαββίδης για άλμα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στο μέλλον!
Ανατέλλει λοιπόν, νέα εποχή στην Τούμπα! Ροδίζει η αυγή στον ΠΑΟΚ…
Η ΠΑΕ εισέρχεται πλέον, σε φάση λειτουργίας η οποία την καθιστά ήδη ισότιμη μόνον μίας κι ανώτερης των υπόλοιπων δεκατεσσάρων στο επίπεδο της A’ Eθνικής. Σε ότι αφορά φυσικά, την οικονομική κατάσταση και την δυναμική τους ως μέγεθος και κόσμο. Διαμορφώνονται ήδη νέα δεδομένα εξέλιξης.
Χωρίς βέβαια αυτό – και σε ουδεμία περίπτωση – να σημαίνει, ότι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ (αλλά κι ο Ερασιτέχνης κατ επέκταση) «έδεσαν» κατά πως λέμε, «τον γάιδαρο τους»! Τα λέγαμε και χθες. Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ… Η δουλειά – για την οποία «κι οι ζωντανοί πρέπει να δώσουν το αίμα τους» - δεν πρέπει στοχεύει στην δημιουργία πάλι, ενός γίγαντα με γυάλινα πόδια. Τα παθήματα του πρόσφατου αλλά και του απόμακρου παρελθόντος θα πρέπει κάποτε, κάπου , κάποιος να τα κάνει μαθήματα.
Δεν είναι η πρώτη φορά κατά την οποία στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ εισρέει ζεστό ρευστό. Απλά, αυτήν τη φορά οι παρούσες οικονομικές ανάγκες (εξ αιτίας κακοδιαχείρισης κι ανικανότητας τέως και πρώην διοικήσεων) ήταν δυσθεώρητες μπροστά στις παρελθούσες. Το ζεστό ρευστό πρέπει, να είναι «υλικό» ανοικοδόμησης της ΠΑΕ διοικητικά κι οικονομικά. Κατ αρχήν τουλάχιστον, επειδή αλλιώς μόνον η αγωνιστική ανοικοδόμηση, θα είναι πάλι, σα να κτίζεις στην άμμο παλάτια!
Η έλευση του Ιβάν Σαββίδη κατ αρχήν εγγυάται, ότι στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ δεν θα σπαταληθεί. Όσοι ονειρεύονται τον εκ Ρωσίας ορμώμενο ομογενή επιχειρηματία «ταύρο εν υαλοπωλείο» στο μεταγραφικό μέτωπο, να …ξυπνήσουν! Οι μεταγραφές – κατά κανόνα – για πρόκληση εντυπώσεων κι ουχί μόνον (ονόματα δε λέμε, υπολήψεις δε θίγουμε, άτομα δεν προσβάλλουμε) αποτέλεσαν την ανίατη αρρώστια της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Αυτός ο μεταγραφικός «καρκίνος» κατέτρωγε τα σωθικά της την τελευταία 20 ετία. Ίσως και παραπάνω…
Εάν αρχίσουμε, να αραδιάζουμε τα μυθικά ποσά για απατη-λές μεταγραφές, τα μυθικά ποσά θα προκαλέσουν ιλίγγους και λιποθυμίες. Είπαμε όμως, τα παθήματα (όπως τα τελευταία και με το Ζήση Βρύζα και με τον Θοδωρή Ζαγοράκη) να γίνουν μαθήματα. Το ποιόν κι η παρελθούσα πορεία του Ιβάν Σαββίδη στο ποδόσφαιρο (όρα Ροστόφ …) φέρονται ως εγγυήσεις για την εξέλιξη των παθημάτων σε μαθήματα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.
Η επιτυχία του Ιβάν Σαββίδη εξαρτάται – κατά την ταπεινή μας άποψη, τουλάχιστον – από τη γνώση του για τον απαιτούμενο χρόνο, για να πετύχει. Από τη μία ημέρα στην άλλη, δεν αλλάζουν τα χρόνια δεδομένα μιας ομάδας. Για να μην αναφέρουμε και το τετριμμένο περί του χρόνου κτήσης της Ρώμης.
Και μυστικό της επιτυχίας, κατά τον διάδοχο του διάσημου Νεοϋορκέζου μεγιστάνα Τζον Τζούνιορ Ροκφέλερ είναι: Να κάνεις τα συνηθισμένα πράγματα , ασυνήθιστα καλά!
Όλα πάντως, πάνε κατ ευχήν. Πήγαν, για να ακριβολογούμε. Δικαιώθηκε κι η εμπιστοσύνη μας στη σωφροσύνη του Θανάση Κατσαρή και στη σοβαρότητα των μελών της διοίκησης του ερασιτέχνη ΠΑΟΚ. Δικαιώθηκε κι η προσδοκία μας για την ευρύτητα πνεύματος και την αποφασιστικότητα του Ιβάν Σαββίδη.
Κάθε αρχή και δύσκολη, όμως. Έτσι; Οι ελπίδες των ενθουσιωδών φίλων του «δικέφαλου» πέταξαν στα ουράνια. Δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό. Κακό θα είναι οι απαιτήσεις τους, να πατούν γερά στη γη. Οι εποχές είναι δύσκολες. Οι καιροί χαλεποί. Με τα χρήματα σε μεταγραφές δεν κτίζονται μεγάλες ομάδες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ πρέπει, να εκμεταλλευθεί την σαφή ανωτερότητα της έναντι των άλλων δεκατεσσάρων ΠΑΕ της Α΄ Εθνικής. Να ανοικοδομηθεί εκ θεμελίων διοικητικά κι οικονομικά. Να στηριχθεί ο Γιώργος Δώνης από κόσμο και διοίκηση. Και με αστείρευτα αποθέματα υπομονής κι επιμονής να ξεκινήσει η πολλή δουλειά για να γυρίσει ο ήλιος …
ΥΓ 1 : Γελιούνται, όσοι θεωρούν τη Ραπίντ βατή ομάδα. Και μόνον το βάρος του ονόματος της είναι ντεζαβαντάζ για τον ΠΑΟΚ!
ΥΓ 2 : Η ομάδα της Βιέννης ανήκει στην ελίτ του ευρωπαϊκού φουτμπόλ. Κι αυτή (η ελίτ …) δεν παίζει μπάλα μόνον μέσα στους αγωνιστικούς χώρους.
Πηγή: Σπορ του Βορρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: