Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Ώρα για μνημόνιο Σαββίδη-κόσμου!!

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για το εντυπωσιακό, όσο και απόλυτα σχεδιασμένο, μπάσιμο του Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ και τα στοιχήματα της επόμενης μέρας που πρέπει να κερδίσει ο ομογενής επιχειρηματίας.
Ώρα για μνημόνιο Σαββίδη-κόσμου
Πάνε πέντε μήνες άπό τότε που στα ρεπορτάζ του Τύπου είχε φιλοξενηθεί η είδηση ενός τετ-α-τετ του τέως προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Θόδωρου Ζαγοράκη με τον Ιβάν Σαββίδη. Η πληροφόρηση εκείνων των ημερών ανέφερε πώς οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά τυχαία, εν πτήσει, στη διάρκεια ενός ταξιδιού από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη.
Στην πορεία αποδείχθηκε πώς μόνο τυχαία δεν έκανε την επανεμφάνισή του (η πρώτη φορά ήταν το 2006) στο προσκήνιο ο ομογενής επιχειρηματίας. Οι μήνες που ακολούθησαν απέδειξαν πώς ο 53χρονος επιχειρηματίας, στην περίπτωση του ΠΑΟΚ, ήξερε και τι ήθελε και πώς να το πάρει.
Οι επαφές με τον Ζήση Βρύζα και τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη, Θανάση Κατσαρή εξελίχθηκαν ταχύτατα (ακόμη κι όταν φαινομενικά υπήρχαν καθυστερήσεις, αυτές ήταν μέρος σχεδίου), ενώ ήδη είχε δημιουργήσει την έξωθεν καλή μαρτυρία προς τον κόσμο του ΠΑΟΚ με την κίνησή του να δώσει δάνειο 2 εκ. ευρώ στην ΠΑΕ τον περασμένο Μάϊο.
Κάπως έτσι, κι αφού έκλεισαν υποχρεώσεις όπως αυτή της κατάθεσης φακέλου στην ΕΕΑ, ο Ιβάν Σαββίδης έφθασε στις 10 Αυγούστου να γίνει μεγαλομέτοχος (στα χαρτιά οι δυο γιοι του) της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο. Βάζοντας άμεσα 9.951.000 ευρώ (κι ενώ στο business plan που είχε κατατεθεί στην ΕΕΑ έκανε λόγο για δύο δόσεις 4,5+5,5 εκ. ευρώ αντίστοιχα) και αποκτώντας το 51% των μετοχών, ποσοστό που θα προσεγγίσει το 60% με τις μετοχές Γούμενου που ήδη έχουν υπογράψει να παραδώσουν ο Θόδωρος Ζαγοράκης και συνεργάτες του στις διοικήσεις του στον ΠΑΟΚ.
Το να βάλει άμεσα στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ όλο, και όχι σε δύο δόσεις, το ποσό των περίπου 10 εκ. ευρώ που είχε ευθύς εξαρχής υποσχεθεί, ενδεχομένως να είναι μέρος και της επικοινωνιακής πολιτικής του, να ήθελε με αυτό τον τρόπο να κάνει μία μικρή επίδειξη δύναμης για να πείσει ακόμη και τους πλέον δύσπιστους για την οικονομική φερεγγυότητά του.
Όπως και να 'χει, το πρώτο δείγμα γραφής του Σαββίδη είναι πραγματικά πολύ ελπιδοφόρο. Συνεπής στις υποσχέσεις του (ό,τι έχει πει στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ υλοποιήθηκε), μεθοδικός και με σχέδιο, μετρημένος στο δημόσια λόγο του. Ακόμη και η πολύ σκληρή (το γνωρίζουν από πρώτο χέρι οι άνθρωποι του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ) διαπραγματευτική στάση του, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τα οικονομικά, μάλλον θετικά περνά στον κόσμο του ΠΑΟΚ, που τόσα χρόνια είχε συνηθίσει σε... γαλαντόμους επενδυτές που στο τέλος κατέληγαν να έχουν προβλήματα με τη Δικαιοσύνη.
Οι καλοί λογαριασμοί με τον απλό ΠΑΟΚτσή
Το ζητούμενο, πλέον, είναι το επόμενο βήμα, με τον Σαββίδη να βρίσκεται εντός ΠΑΟΚ. Στο προσκήνιο έρχεται η σχέση που θα αρχίσει να χτίζεται μεταξύ του ομογενή επιχειρηματία και του κόσμου του ΠΑΟΚ. Όπως ακριβώς συνέβη με τον Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ, έτσι και εδώ, απαιτείται ... να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του νέου επενδυτή με τους χιλιάδες οπαδούς της ομάδας. Κι αυτή η συνεργασία πρέπει να είναι βασισμένη πάνω στην ειλικρίνεια και τον αμοιβαίο σεβασμό.
Εν έτει 2012 ελάχιστοι είναι εκείνοι οι οπαδοί του ΠΑΟΚ που συνδυάζουν την έλευση Σαββίδα στην ομάδα τους με μεταγραφές αεροδρομίου και παρέλαση φημισμένων παικταράδων στην Τούμπα. Έχουν πειστεί ότι ο Ιβάν Σαββίδης, μπορεί να είναι ένας πολύ εύρωστος οικονομικά επιχειρηματίας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν του αρέσει να... σκορπά τα χρήματά του. Αντίθετα, είναι απόλυτα ρεαλιστής και θέλει οποιαδήποτε κίνηση κάνει να έχει ουσιαστικό αντίκρισμα και να εκπορεύεται από επιχειρηματική λογική. Αυτό που εύχονται, είναι να αποδειχθεί πραγματικός επενδυτής. Να στοχεύσει στο κέρδος, αλλά μαζί του να έχει οφέλη και ο ΠΑΟΚ.
Για να μπει, λοιπόν, σε σωστές βάσεις η σχέση του νέου επενδυτή με τον κόσμο της ομάδας, ο πρώτος οφείλει να απευθυνθεί στους απλούς οπαδούς με απόλυτη ειλικρίνεια και να τους εξηγήσει τι ακριβώς έρχεται να κάνει στον ΠΑΟΚ. Ποια θα είναι η φιλοσοφία διοίκησής του σε όλα τα επίπεδα, από την αναδιοργάνωση της εταιρίας μέχρι το αγωνιστικό. Να αναλύσει το οικονομικό πλάνο του όσο σφιχτό κι αν είναι, ακολουθώντας τη ρήση οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Μονο έτσι θα κερδίσει την εμπιστοσύνη τους και θα μπορεί να προσδοκά όφελος από την επένδυσή του στον ΠΑΟΚ. Γιατί ο ΠΑΟΚ με τον κόσμο συσπειρωμένο γύρω από την ομάδα αποτελεί πραγματικά μία πολύ ελκυστική επένδυση.
Υ.Γ. Δεν παρέλειψα να αναφερθώ στην κλήρωση για τα πλέι οφ του Europa League που φέρνει αντίπαλο του ΠΑΟΚ τη Ραπίντ Βιέννης. Συμφωνώ με την άποψη ότι η πρόκριση θα κριθεί κυρίως από τις διαθέσεις των παικτών του ΠΑΟΚ και επιπλέον εκτιμώ ότι η αυστριακή ομάδα είναι από εκείνες που δεν μπορούν να ξαφνιάσουν με τον τρόπο παιχνιδιού τους τον ΠΑΟΚ. Όπως και να έχει, τα δύο ματς στις 23 και 30 Αυγούστου είναι για το νέο ΠΑΟΚ που χτίζει ο Δώνης τα πλέον κομβικά στη φετινή σεζόν. Αν ο ΠΑΟΚ προκριθεί ο Έλληνας τεχνικός θα έχει όλο το χρόνο για να δουλέψει πάνω στη νέα αγωνιστική φιλοσοφία που θέλει να περάσει στο "Δικέφαλο".
Πηγή: sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: