Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Χάος με την ΕΕΑ, σκέψη για αναβολές!

Προθεσμία έως την Πέμπτη ή σε ακραία περίπτωση έως και την Παρασκευή αναμένεται να δώσει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού στις ΠΑΕ που εξακολουθούν να έχουν ελλιπείς φακέλους, προκειμένου να δοθεί περιθώριο για χορήγηση πιστοποιητικού έστω και 24 ή 48 ώρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος. Αποκλείεται η περίπτωση να χορηγηθούν προσωρινές άδειες. Την αναβολή των αγώνων των μη αδειοδοτημένων ΠΑΕ σκέφτονται στη Σούπερ Λίγκα.
Χάος με την ΕΕΑ, σκέψη για αναβολές!
Για την Τρίτη το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η κρισιμότατη συνεδρίαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, οπότε και θα εξεταστούν οι φάκελοι των 11 μη αδειοδοτημένων ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας (Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρης, ΟΦΗ, Πανιώνιος, Λεβαδειακός, Κέρκυρα, Πανθρακικός, Βέροια, Πλατανιάς).
Στις περισσότερες εκ των προαναφερθέντων ΠΑΕ αναμένεται να χορηγηθεί πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα που αρχίζει το προσεχές Σάββατο. Είναι βέβαιο, ωστόσο, πως θα υπάρξουν και σύλλογοι (π.χ. ΑΕΚ) που δεν θα λάβουν άδεια λόγω έλλειψης φορολογικής ενημερότητας ή άλλων εκκρεμοτήτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΕΑ προτίθεται να δώσει στις ομάδες αυτές νέα προθεσμία μέχρι την Πέμπτη ή ακόμα και την Παρασκευή (ακραίο σενάριο), ώστε να τις διευκολύνει να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, έστω και 24 ή 48 ώρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος!
Για τις ομάδες που δεν τα καταφέρουν ακόμη και τότε, η Επιτροπή θα συντάξει πόρισμα που θα σταλεί στην ΕΠΟ, η οποία –σύμφωνα με τον νέο αθλητικό νόμο- είναι αρμόδια (και υποχρεωμένη) να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις. Ειδικά για τις ΠΑΕ που δεν έχουν φορολογική ενημερότητα, απόρροια των οφειλών τους προς το Δημόσιο, προβλέπεται (αν οι οφειλές ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ) ποινή που κυμαίνεται από αφαίρεση δέκα βαθμών έως υποβιβασμό στην αμέσως επόμενη κατηγορία.
Με λίγα λόγια, στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και παρά τις πολιτικές πιέσεις που φημολογείται πως δέχονται ορισμένα από τα μέλη της, δεν είναι διατεθειμένοι να παρανομήσουν, χορηγώντας «προσωρινές άδειες» ή άδειες… υπό αίρεση. Κι αυτό, διότι γνωρίζουν πολύ καλά πως την αμέσως επόμενη στιγμή θα υπάρξουν νομικές ενέργειες εναντίον τους, από ομάδες που έχουν άμεσο συμφέρον (π.χ. οι ομάδες της Β’ Εθνικής που προσβλέπουν σε άνοδο, στην περίπτωση που κάποια ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας πρέπει να υποβιβαστεί).
Από εκεί και πέρα, το θέμα είναι τι θα κάνει η ΕΠΟ και η Σούπερ Λίγκα. Θα επιβάλουν άμεσα τις προβλεπόμενες κυρώσεις ή θα επιτρέψουν την (πιθανόν υπό αίρεση) συμμετοχή των μη αδειοδοτημένων ΠΑΕ στο πρωτάθλημα; Θυμίζουμε πως η διοργανώτρια αρχή του πρώτου τη τάξει πρωταθλήματος, έχει ζητήσει να επιτραπεί έως τις 15 Σεπτεμβρίου η συμμετοχή των ομάδων αυτών και να εκδοθούν (επίσης υπό αίρεση) τα δελτία των νεοαποκτηθέντων ποδοσφαιριστών. Κι αν μέχρι τότε οι συγκεκριμένες ΠΑΕ δεν έχουν καλύψει τις υποχρεώσεις τους, τότε θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις αναδρομικά.
Είναι ακόμη άγνωστο, όμως, αν οι φορείς του ποδοσφαίρου προχωρήσουν σε μια τέτοια απόφαση, που επίσης ενέχει τον κίνδυνο των προσφυγών από άλλες ΠΑΕ που έχουν έννομο συμφέρον.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, τα τελευταία 24ωρα, συζητείται έντονα στη λίγκα το ενδεχόμενο να αναβληθούν οι αγώνες των ομάδων που δεν θα έχουν άδεια. Αυτό προφανώς θα ισχύσει για τις πρώτες αγωνιστικές και είναι βέβαιο πως θα τεθεί κάποιο μικρό χρονικό όριο μήπως και βρεθεί λύση για τις προβληματικές ΠΑΕ μέσω της πολιτείας. Με δεδομένο ότι το πρωτάθλημα αρχίζει το προσεχές Σάββατο, τα πάντα θα κριθούν την εβδομάδα που διανύουμε…
Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: