Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Τακτικό λάθος η εμμονή για απόκτηση αντι-Μιραλάς!!

Σαφώς, δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο για ένα προπονητή να χάνει τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της ομάδας. Αποχωρήσεις «τύπου Μιραλάς» είναι, ωστόσο, συνήθεις στο σύγχρονο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Πόσο μάλλον στο απαξιωμένο ελληνικό πρωτάθλημα, που οποιοσδήποτε παίκτης με ταλέντο προσδοκά να δραπετεύσει σε πρώτη ευκαιρία.
Τακτικό λάθος η εμμονή για απόκτηση αντι-Μιραλάς
Ο Ολυμπιακός βρέθηκε, λοιπόν, με αρκετά έξτρα εκατομμύρια στην τσέπη και ένα έξτρα πονοκέφαλο για τον Ζαρντίμ.
4-3-3 και παιχνίδι από τα πλάγια
Τόσο οι προπονήσεις όσο και τα φιλικά του Ολυμπιακού επιβεβαιώνουν ότι ο Ζαρντίμ επιδιώκει να αναπτυχθεί από τις πτέρυγες. Βασίζει, επομένως, την προώθηση του παιχνιδιού στα ακραία μπακ / εξτρέμ. Στόχος είναι η υπερφόρτωση των άκρων και η δημιουργία αριθμητικής υπεροπλίας στις πλάγιες γραμμές έξω από την περιοχή του αντιπάλου.
Δε χωρά, λοιπόν, αμφισβήτηση ότι η αποχώρηση του ταχυδυναμικού Βέλγου μειώνει την ποιότητα σε μία θέση που ο προπονητής θεωρεί νευραλγική. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι παραλύει η ανάπτυξη των Πειραιωτών εξ΄ αιτίας της προσοδοφόρας αποχώρησης. Αφού, λοιπόν, το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο είναι απορίας άξιο γιατί η επίλυσή του έχει καταστεί εμμονή για τον Μαρινάκη και τους φιλάθλους. Είναι κουτό να αντιμετωπίζεις τον πονοκέφαλο σα να είναι καρκίνος.
Ανώριμη προσέγγιση
Στον Πειραιά προσπαθούν να χορτάσουν την οπαδική πείνα των φιλάθλων, επιχειρώντας να «κλέψουν την υπογραφή» ενός «ονόματος» που θα κάνει την εξέδρα να ξεχάσει γρήγορα τον Κέβιν. Το θέμα δεν είναι, όμως, να ικανοποιηθεί ο πληγωμένος εγωισμός των οπαδών αλλά να ενισχυθεί ουσιαστικά η ομάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μαρινάκης επιβάλλεται να αντιληφθεί ότι είναι άσκοπο το κυνήγι φανταχτερών αντι-ονομάτων διότι:
Το βασικό πρόβλημα της ομάδας δεν είναι η ανάπτυξη, αλλά η αναχαίτιση ισχυρών αντιπάλων και ο έλεγχος του ρυθμού στον άξονα. Το φιλικό απέναντι στη Νάπολι κατέδειξε εμφατικά την απουσία ενός «σημείου αναφοράς» στο κέντρο. Είναι, επομένως, προτιμότερο να δώσει έμφαση στην απόκτηση ενός έμπειρου ανασταλτικού πολυεργαλείου που θα προσφέρει σιγουριά και θα συμβάλλει στην ισορροπημένη λειτουργία της ομάδας.
Η ανάπτυξη από την αριστερή πτέρυγα δεν είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του εξτρέμ, αλλά απαιτεί τη συμβολή του μπακ. Δηλαδή του Χολέμπας ο οποίος εμφανίζεται ανεπαρκής και αδυνατεί να εκπληρώσει με αποτελεσματικότητα τις οδηγίες του Ζαρντίμ. Ως εκ τούτου, δευτερεύουσα προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελέσει η απόκτηση ενός αξιόπιστου αριστερού μπακ.
Υπάρχει πληθώρα εξτρέμ που έχουν αυξημένο κίνητρο και είναι έτοιμοι να αρπάξουν την ευκαιρία από τα μαλλιά. Δεν είναι τυχαίο ότι στο φιλικό απέναντι στη Νάπολι ο Ολυμπιακός δημιούργησε επικίνδυνες φάσεις, ανεξαρτήτως τελικής προσπάθειας.
Τα remake δεν έχουν ποτέ την επιτυχία των original. Αν αποκτηθεί εξτρέμ πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις που επιζητά ο Ζαρντίμ, ακόμα κι αν διαθέτει διαφορετικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά από αυτά του Βέλγου. Είναι πιο σοφό να ικανοποιηθεί το αίτημα του προπονητή, παρά των φιλάθλων / φυλλάδων.
Συμπέρασμα
Δεν αμφισβητούμε ότι ο Ολυμπιακός χρειάζεται ένα εξτρέμ που «θα κάνει τη διαφορά». Απορούμε, όμως, διότι δε δίνεται έμφαση σε δύο θέσεις που δεν υπάρχουν αξιόπιστα back ups, με ποδοσφαιρικό potential και ορατή μεταπωλητική αξία. Το βέλτιστο, φυσικά, θα είναι να αποκτηθεί και εξτρέμ («νέο Μιραλάς» και όχι «αντι-Μιραλάς») και κόφτης και αριστερό μπακ. Ο Μαρινάκης δεν έχει δείξει, όμως, έτοιμος να στηρίξει οικονομικά την προσπάθεια του θρύλου για διάκριση στο Champions League. Η Ελλάδα είναι, προφανώς, εύκολη υπόθεση αλλά αυτό δε θα έπρεπε να απασχολεί κανέναν στο λιμάνι: η αξία του νικημένου δίνει δόξα στον νικητή.
Πηγή: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: