Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Ποδοσφαιρικά παράλογοι!!

Ο Γιάννης Φιλέρης αναρωτιέται ποια ποδοσφαιρική λογική οδήγησε την Σουπερλίγκα σε απόφαση για την αναδιάρθρωση των κατηγοριών και την διόγκωση του ελληνικού πρωταθλήματος.
Ποδοσφαιρικά παράλογοι
Είκοσι πέντε εκατομμύρια ευρώ θα δώσει ο ΟΠΑΠ στην Σουπερλίγκα την επόμενη διετία. Κι έτσι ο "συνεταιρισμός" ενέκρινε την αναδιάρθρωση των κατηγοριών. Θα πέσουν, δηλαδή, 2 ομάδες φέτος και θα ανέβουν (από την Footbal League) 4. Η Β Εθνική θα διεξαχθεί με 21 ομάδες!
Αυτά "τα νέα της Αλεξάνδρας, που μου΄λεγε δε ξέρω τι θα πει άνδρας" που θα λεγε και ο Καίσαρης. Όλα καλά, κι όλα ωραία στο ελληνικό πρωτάθλημα, που όχι μόνο αντέχει 18 ομάδες στη μεγάλη κατηγορία, αλλά παίρνει και τη σχετική αύξηση από τον ΟΠΑΠ (ο οποίος κατά τ΄αλλα ιδιωτικοποιείται).
Τελικά σε αυτή τη χώρα, οι μόνοι που παίρνουν χρήματα είναι οι τράπεζες και η Superleague!
Η αναδιάρθρωση ήταν ένα ωραίο επαναλαμβανόμενο κόλπο σε άλλες εποχές, όπου οι βουλευτές των διαφόρων περιφερειών έβρισκαν λόγο ύπαρξης και με κοινό αίτημα, πίεζαν προς πάσα κατεύθυνση για την σωτηρία της ομάδας της εκλογικής τους περιφέρειας, κάνοντας και το κομμάτι τους την επόμενη χρονιά στο γήπεδο, ενώπιον των ψηφοφόρων τους.
Αλλά οι εποχές δεν είναι, πλέον, ίδιες. Δεν θα λαϊκίσουμε για να αναρωτηθούμε πώς ενώ κόβονται συντάξεις, μισθοί και σαν άλλοι μπακάληδες τρόικα και κυβέρνηση βγάζουν το τεφτέρι γράφοντας τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι, ο δημόσιος ΟΠΑΠ δίνει χρήμα σε ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες, ορισμένες εκ των οποίων είναι έτοιμες να βαρέσουν διάλυση και να υπαχθούν σε διάφορα άρθρα νούμερο τάδε, ή να έχουν διοικήσεις πρωτοδικείου.
Δεν ξέρουμε αν θα ήταν προτιμότερο, ο ΟΠΑΠ να δώσει χείρα βοηθείας ας πούμε ...βάζοντας πετρέλαιο στα κολυμβητήρια, ή τα κλειστά γυμναστήρια της χώρας, τώρα που έρχεται χειμώνας. Ας υποθέσουμε ότι εν πάση περιπτώσει, λεφτά υπάρχουν στην Ελλάδα όπως έλεγε και κάποιος διάσημος καθηγητής του Χάρβαρντ. Άλλωστε, το Δημόσιο μπορεί να μην έχει μία, αλλά όπως διαβάζουμε όλο και κάποιον, ή κάποια ειδικό σύμβουλο "βολεύει".
Αυτό, που προκαλεί εντύπωση είναι η ποδοσφαιρική λογική, με την οποία η Σουπερλίγκα αποφάσισε να δεχθεί την αναδιάρθρωση. Πιστεύουν οι άνθρωποι της επαγγελματικής κατηγορίας ότι αντέχει η Ελλάδα 18 ομάδες στην Α Εθνική; Είναι τόσο συνεπαρμένοι από το πρωτάθλημα που ξεκίνησε και επιζητούν την ακόμη μεγαλύτερη διόγκωσή του; Σε άλλο πρωτάθλημα, παίζει ο Παναθηναϊκός που μέσω της "παναθηναϊκής συμμαχίας" ζητάει τον οβολό των φίλων του για να σταθεί στα πόδια του, επειδή οι βασικοί μέτοχοι σφυρίζουν αδιάφορα;
Δεν αγωνίζεται στο ελληνικό πρωτάθλημα η ΑΕΚ, που φυτοζωεί, ψάχνοντας να καλύψει τα χρέη της ευρώ με το ευρώ, περιμένοντας τη λύση από τον θαυματοποιό Κιθ Χάρις, που σαν άλλος Χάρι Πότερ θα λύσει ως δια μαγείας το τεράστιο οικονομικό της πρόβλημα;
Άλλης λίγκας ομάδας είναι ο Άρης, που πρόσφατα έκανε αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99;
Ή μήπως ήταν διαφορετικό το πρωτάθλημα, όπου οι περισσότερες ομάδες έχουν σχολιαρόπαιδα στην σύνθεσή τους, αλλά και στην πρώτη αγωνιστική κόπηκε ο καταπληκτικός αριθμός των ...25.000 εισιτηρίων (σε όλους τους αγώνες);
Θα περίμενε κανείς από τον "συνεταιρισμό" να κοιτάζει με διαφορετικό μάτι τη λεγόμενη ανάπτυξη του ποδοσφαίρου. Διογκώνοντας τη μεγάλη κατηγορία, μπορεί να καλύψει μέσω του ΟΠΑΠ σημαντικά έσοδα, αυτό όμως δεν σημαίνει αυτόματα και την ... ποιοτική αναβάθμιση του πρωταθλήματος. Θα περίμενε ρηξικέλευθες ιδέες, που προφανώς δεν είναι η αύξηση των ομάδων... αλλά η μείωσή τους. Ναι, η μείωσή τους και η ταυτόχρονη αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής (ας πούμε 10-12 ομάδες, σε τρεις γύρους) με ξεκαθάρισμα και των δυνατοτήτων της Football League.
Μπορεί να κάνουμε και λάθος. Μπορεί να έχουμε το καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης και να μη το ξέρουμε. Μπορεί...
ΥΓ: Πέρσι με τη Nova τα έβαλε ο Β.Μαρινάκης. Φέτος ο Γ.Αλαφούζος, που κάλεσε μάλιστα τους οπαδούς του ΠΑΟ να αντιδράσουν! Πού δηλαδή να σχολίαζαν (στη Nova) και τις επίμαχες φάσεις...
ΠΗΓΗ: Sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: