Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Η μεγάλη χαμένη (;) ευκαιρία του Αρη!!

Τοπίο στην ομίχλη εξακολουθεί να θυμίζει το διοικητικό στην ΠΑΕ ΑΡΗΣ. Τρεις μήνες μετά τη γενική συνέλευση της Κοινωνίας Μελών ΑΡΗ (21/6/2012), ο Αρης εξακολουθεί να «τρέχει» υπό διοικούσα επιτροπή που αποτελείται από τους κ.κ. Κατσιαούνη, Λαμπριάκο και Στεφανίδη, με τους κ.κ. Αθανασιάδη και Ζαμπέτα, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο αντίστοιχα, και τον Χρήστο Γρόλιο ως εκπρόσωπο του ερασιτέχνη, να πλαισιώνουν την διοικητική «τριανδρία» που ορίσθηκε από τη γενική συνέλευση του φορέα.

ΓΡΑΦΕΙ Ο: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ

Στην πραγματικότητα, όμως, μόνο ο Αντώνης Ζαμπέτας, έχοντας το δικαίωμα της υπογραφής, ασχολείται σε καθημερινή βάση με τα θέματα του συλλόγου, μαζί φυσικά με τους κ.κ. Κατσιαούνη, Λαμπριάκο και Στεφανίδη, ενώ ο Χρήστος Γρόλιος έχει αναλάβει, ως ο μοναδικός που έχει το δικαίωμα αυτό, την εκπροσώπηση της ΠΑΕ ΑΡΗΣ σε Superleague αλλά και στις πολλές ανοικτές δικαστικές υποθέσεις που έχουν οι «κίτρινοι» με εκδικάσεις προσφυγών παλιών ποδοσφαιριστών.

Ο πρόεδρος του Αρη, ο κ. Αθανασιάδης, ουσιαστικά έχει από τα μέσα Ιουνίου παραιτηθεί όλων των αρμοδιοτήτων και της ενασχόλησής του με τη διοίκηση, παραμένει, ωστόσο, ως ιδιότητα μόνο, στο δ.σ για τυπικούς λόγους, καθώς τυχόν παραίτησή του θα καταστήσει ουσιαστικά την ΠΑΕ ακέφαλη.

Το ίδιο θα συμβεί και αν παραιτηθεί ένας εκ των Ζαμπέτα και Χρ. Γρόλιου, διότι αυτόματα το δ.σ της ΠΑΕ από τριμελές, που είναι η ελάχιστη απαίτηση του νόμου, θα μετατραπεί σε διμελές ή μονομελές (αν υπάρξουν δυο παραιτήσεις), το οποίο νομικά δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Το ερώτημα που τίθεται, συνεπώς, είναι αυτονόητο: γιατί δεν γίνεται ανασύσταση του διοικητικού συμβουλίου; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ανασύσταση «κολλάει» σε διάφορα θέματα.

Αρχικά, φαίνεται να υπάρχει απροθυμία των Κατσιαούνη, Λαμπριάκου και Στεφανίδη να εισέλθουν σε ένα, έστω και πρωτοδικείου, διοικητικό σχήμα. Εκτός αυτού, όμως, και το ίδιο το δ.σ της Κ.Μ.Α δεν έχει ακόμη προτείνει, ως όφειλε σύμφωνα με την εντολή που πήρε από τη γενική συνέλευση του φορέα στις 21 Ιουνίου, τα μέλη του φορέα που θα πλαισιώσουν το όποιο διοικητικό συμβούλιο ενδεχομένως προκύψει.

Από ποιους, όμως, τελικά θα προκύψει αυτό; Δύσκολη απάντηση. Αν τελικά οι διοικούσα επιτροπή των Κατσιαούνη, Λαμπριάκου και Στεφανίδη δεν θελήσουν να συμμετάσχουν και με δεδομένο ότι κάποια στιγμή ο νυν πρόεδρος, ο κ. Αθανασιάδης, θα πρέπει και τυπικά να παραιτηθεί, καθώς ουσιαστικά όπως είπαμε έχει ήδη παραιτηθεί, καταλαβαίνει κανείς ότι το τοπίο στην ομίχλη είναι μια μάλλον ήπια έκφραση.

Το ζήτημα, λοιπόν, που προκύπτει είναι αν θα μπορούσαν οι εξελίξεις να είναι διαφορετικές σήμερα στον Αρη.

Εμείς θα επιχειρήσουμε να γυρίσουμε το χρόνο λίγο πίσω και να διερευνήσουμε μια περίοδο την οποία θεωρούμε κρίσιμη. Είναι η περίοδος Μαϊου-Ιουνίου. Το διάστημα εκείνο υπήρξαν ζυμώσεις, επαφές, συζητήσεις και υπήρξε η αίσθηση ότι ανοίγεται ένας δρόμος που θα μπορούσε να οδηγήσει τον Αρη στην άρση των αδιεξόδων και στη λύση των προβλημάτων του.

Θα σας παρουσιάσουμε άγνωστες λεπτομέρειες, με στόχο, ασφαλώς, να ρίξουμε φως, να προκαλέσουμε τον προβληματισμό των φίλων του Αρη που αγωνιούν για το μέλλον της ομάδας τους και, βέβαια, να καταλάβουμε όλοι αν οι εξελίξεις θα ήταν σήμερα πολύ διαφορετικές, εφόσον τότε προχωρούσαν κάποια πράγματα όπως είχαν δρομολογηθεί.

Η ποδοσφαιρική «Σάρισα»

Είναι, πλέον, κοινό μυστικό ότι ο Αρης στις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 12 Ιουνίου 2012, είχε φτάσει πάρα πολύ κοντά στην εξεύρεση μια διοικητικής προοπτικής, η οποία θα διασφάλιζε και την οικονομική ενίσχυση.

Εκείνο το βράδι, μια ομάδα εύρωστων οικονομικά Αρειανών συναντήθηκε στο Ξενοδοχείο Porto Palace. Στη συνάντηση αυτή, η οποία οργανώθηκε με πρωτοβουλία του απερχόμενου ΔΣ της Κ.Μ.Α, συμμετείχαν οι κ.κ. Θανάσης Τζεβελέκης, Ντίμης Παπαϊωάννου, Στράτος Ευγενίου, Γιώργος Μαρμούρης, Λεωνίδας Μπακούρας, Δημήτρης Μαμαδάς, Γιώργος Μαργιόγλου, Ηλίας Φίτζιος, Παναγιώτης Ζουμπουρίδης, Στάθης Ρούσσος, Τάσος Ορφανίδης, ενώ δήλωσαν συμμετοχή στο εγχείρημα, αν και απουσίαζαν, οι κ.κ. Μιχάλης Ζορπίδης και Αλέξης Αντωνιάδης.

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν, επίσης, ο Σταύρος Λαμπριάκος και εκπρόσωποι των οργανωμένων οπαδών, καθώς και κάποιοι επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων οι οποίοι αν και δήλωσαν συμμετέχοντες στο εγχείρημα, δεν υπέγραψαν το τελικό κείμενο διατηρώντας την ανωνυμία τους.

Στη συνάντηση αναλύθηκε από μέλη του τότε δ.σ της Κ.Μ.Α η οικονομική κατάσταση του Αρη και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για την κατάρτιση ενός πλάνου διοικητικής και οικονομικής βιωσιμότητας της ΠΑΕ ΑΡΗΣ.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, το πλάνο διοικητικής βιωσιμότητας περιλάμβανε την τοποθέτηση των κ.κ. Τζεβελέκη και Ζορπίδη στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ ΑΡΗΣ, μαζί με έναν εκ των κ.κ. Αθανασιάδη ή Ζαμπέτα (λόγω υπογραφής), το Χρήστο Γρόλλιο ως εκπρόσωπο του ερασιτέχνη, έναν παλαίμαχο τον οποίο θα προσδιόριζε ο σύλλογος βετεράνων και ένα μέλος που θα προσδιόριζε το νεοσύστατο δ.σ της Κοινωνίας Μελών Αρη, το οποίο θα προέκυπτε από τις προσεχείς (τότε) εκλογές.

Αυτό, όμως, που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, και με την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι παρευρισκόμενοι ουσιαστικά το προανήγγελλαν, ήταν η δημιουργία μιας ομάδας επιχειρηματιών, ελεύθερων επαγγελματιών, υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων, η οποία ομάδα θα αποκτούσε και οργανωτική συγκρότηση και θα αναλάμβανε την περιοδική οικονομική ενίσχυση της ΠΑΕ , με στόχο την διατήρησή της εντός ενός συγκεκριμένου πλάνου οικονομικής βιωσιμότητας.

Η παρουσία δυο μελών, των κ.κ. Τζεβελέκη και Ζορπίδη (ή οποιουδήποτε άλλου τελικώς αποφασίζονταν), στην υπό σχηματισμό διοίκηση της ΠΑΕ, διασφάλιζε την τήρηση αυτού του πλάνου, ενώ η καταρχήν ενεργοποίηση ενός σημαντικού πυρήνα της Αρειανής επιχειρηματικής οικογένειας αύξανε τις προοπτικές επιτυχίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, από την επόμενη κιόλας ημέρα, δυο δικηγόροι απευθύνθηκαν τηλεφωνικά στο τότε δ.σ της Κ.Μ.Α, εκπροσωπώντας δυο επιχειρηματίες που ήθελαν να δραστηριοποιηθούν, ενώ γνωστός Αρειανός επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην Ιταλία εξεδήλωσε και αυτός το ενδιαφέρον να συμμετέχει ενισχύοντας οικονομικά και όχι μόνο.

Το ραντεβού Τζεβελέκη-Ζορπίδη-Γρανούζη

Πριν πραγματοποιηθεί η συνάντηση στο Porto Palace, αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες είχαν προετοιμάσει το έδαφος. Ο κύβος ερρίφθη στο καθοριστικό ραντεβού μεταξύ Τζεβελέκη, Ζορπίδη, Γρανούζη, στο γραφείο του πρώτου, στο οποίο συμμετείχε και αντιπροσωπεία οργανωμένων οπαδών οι οποίοι και αυτοί διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στην πραγματοποίηση της συνάντησης.

Στο συγκεκριμένο ραντεβού, Τζεβελέκης και Ζορπίδης κατέστησαν σαφές ότι θα είναι δίπλα στο σύλλογο σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, ότι προτίθενται να συμμετέχουν στην επόμενη διοικητική ημέρα στον Αρη, σηματοδοτώντας την αλλαγή σελίδας στα διοικητικά δρώμενα των «κιτρίνων», μέσα από ξεκάθαρες προτάσεις και δίνοντας το στίγμα μιας παναρειανής συσπείρωσης και ενεργοποίησης. Το συγκεκριμένο ραντεβού προηγήθηκε κατά λίγες ημέρες της συνάντησης στο Porto Palace, δείγμα του ότι η προσπάθεια εξελίσσονταν μεθοδικά και σχεδιασμένα, αν και υπό μεγάλη μυστικότητα, μέχρι το τελικό ραντεβού στο Porto Palace.

Η ενεργοποίηση του Λεωνίδα Μπακούρα

Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή θα διαδραμάτιζε και ο Λεωνίδας Μπακούρας, ο οποίος είχε διαμορφώσει με συνεργάτες του και με μέλη του απερχόμενου δ.σ της ΚΜΑ πλάνο διοικητικής λειτουργίας της ΠΑΕ Αρης, το οποίο ταυτόχρονα με τα μέλη του φορέα θα άνοιγε το παράθυρο για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΠΑΕ Αρης και ιδιωτών, μέχρι ενός συγκεκριμένου ποσού. Μέρος, άλλωστε, του συγκεκριμένου πλάνου παρουσιάστηκε από τον υπεύθυνο Ανάπτυξης της Κ.Μ.Α στη γενική συνέλευση του φορέα στις 4 Μαϊου 2012.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το πότε ξεκίνησαν οι επαφές του κ. Μπακούρα με τον πρώην πρόεδρο του φορέα, κ. Γρανούζη. Οι πρώτες διερευνητικές συναντήσεις και ανταλλαγές απόψεων των δυο ανδρών ξεκίνησαν ένα χρόνο πριν, απλώς εντάθηκαν από τον περασμένο Φεβρουάριο και έπειτα, με καταλυτική επαφή τους αυτήν το βράδυ της Δευτέρας 13 Φεβρουαρίου 2012.

Το βράδυ που η ΚΑΕ ΑΡΗΣ τίμησε τους χορηγούς της, αποφασίστηκε και η ενεργοποίηση του Λ. Μπακούρα, τόσο για διερευνητικές επαφές υποψήφιων χορηγών και επιχειρηματιών που θα ήθελαν να επενδύσουν στον Αρη, αλλά και για τη συνδρομή του πετυχημένου μάνατζερ και των βοηθών του στην κατάρτιση ενός οργανογράμματος και επιχειρησιακού πλάνου οικονομικής υποστήριξης και εξυγίανσης της ΠΑΕ ΑΡΗΣ.

Η εμφάνιση Ηλιάδη

Στο μεταξύ, είχε κάνει την εμφάνισή του και ο πρώην πρόεδρος του Αρη, κ. Ηλιάδης, ο οποίος είχε ανοιχτό δίαυλο τηλεφωνικών επικοινωνιών με τον Γιάννη Γρανούζη, διατυπώνοντας την πρόθεσή του να συμμετέχει στις διοικητικές εξελίξεις και να ενισχύσει οικονομικά το σύλλογο.

Στις συζητήσεις των δυο ανδρών είχε περιγραφεί η οικονομική κατάσταση της ΠΑΕ Αρης και οι οριστικές αποφάσεις θα λαμβάνονταν από τον πρώην πρόεδρο των «κιτρίνων» κατά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη.

Η συνδρομή του Αγγελου Γρόλλιου

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο μεσοδιάστημα των δυο γενικών συνελεύσεων της Κοινωνίας Μελών Αρη, μεταξύ δηλαδή 4ης Μαϊου και 21ης Μαϊου, στα γραφεία του φορέα και με πρωτοβουλία του Αγγελου Γρόλλιου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του πρώην προέδρου της ΚΜΑ Γιάννη Γρανούζη, μελών του δ.σ του φορέα, του προέδρου του Ερασιτέχη, Νίκου Παπαδόπουλου, του εκπροσώπου του ερασιτέχνη στην ΠΑΕ Χρήστου Γρόλλιου, ενός δικηγόρου, μέλους της Αρειανής οικογένειας που διατηρεί επαφές με τις αγορές της Ρωσίας και του ιδίου του νυν προέδρου της ΚΜΑ.

Αντικείμενο και αυτής της συνάντησης η αναζήτηση επιχειρηματιών που θα ενισχύσουν το εγχείρημα, το οποίο, όμως, παρέμενε επτασφράγιστο μυστικό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συζήτηση προέκυψαν συγκεκριμένα ονόματα, άγνωστα στην οικογένεια του Αρη, στα οποία θα απευθύνονταν ο φορέας μετά την επισημοποίηση του εγχειρήματος που θα λάμβανε χώρα στο Porto Palace.

Το επόμενο ραντεβού

Η ολοκλήρωση της συνάντησης των επιχειρηματιών της Δευτέρας 11 Ιουνίου συνοδεύτηκε, όπως είναι γνωστό, από μια ανακοίνωση των συμμετεχόντων, στην οποία περιγράφονταν οι στόχοι του εγχειρήματος αλλά δεσμεύονταν και για τη διατήρηση του έμψυχου δυναμικού της ομάδας.

Στο μυαλό όλων των συμμετεχόντων ήταν η παραμονή του Χαβιέ Ουμπίδεζ στον Αρη και ως προτεραιότητα στο αγωνιστικό κομμάτι είχε τεθεί η περίπτωση του συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή. Η επόμενη συνάντηση είχε αποφασιστεί για την Πέμπτη 14 Ιουνίου ή Παρασκευή 15 Ιουνίου, παρουσία και των κ.κ. Ζορπίδη και Αντωνιάδη, όπου και θα δρομολογούνταν περαιτέρω οι εξελίξεις, ενόψει και της γενικής συνέλευσης της Κοινωνίας Μελών Αρη στις 21 Ιουνίου, όπου το υπό συγκρότηση διοικητικό σχήμα θα ελάμβανε την ψήφο των μελών του Φορέα.

Στο διάστημα από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη ή το αργότερο Παρασκευή, ο καθένας από τους συμμετέχοντες ανέλαβε δέσμευση να συνδράμει ώστε η αρχική ομάδα των περίπου 15 επιφανών Αρειανών να ενισχυθεί περαιτέρω.

Το άρθρο 99

Μπήκε έντονα στη ζωή των «κιτρίνων» το τελευταίο τρίμηνο. Όπως προκύπτει, όμως, από το ρεπορτάζ, στο περιθώριο της περιβόητης, πλέον, συνάντησης του Porto Palace είχε διατυπωθεί και ο σχεδιασμός που προέβλεπε την υπαγωγή της ΠΑΕ στο άρθρο 99, σχεδιασμός που τελούσε υπό επεξεργασία, ήδη, από τα τέλη του 2011 (όταν αποσύρθηκε το νομοσχέδιο για την επιμήκυνση των δόσεων της ΠΑΕ Αρης προς την εφορία) σε απόλυτη μυστικότητα με νομικούς και λογιστές, έξω από την οικογένεια του Αρη.

Είχε, μάλιστα, προσδιοριστεί και το ποσοστό περικοπής των οφειλών που θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω του άρθρου 99, το οποίο θα μπορούσε να ανέλθει και στο 40%. Αυτό που έλειπε ήταν μια διοίκηση που θα ενέπνεε εμπιστοσύνη στις διαπραγματεύσεις, κάτι που είχε απωλέσει η διοίκηση Αθανασιάδη, και ένα πλάνο βιωσιμότητας και εισροής χρημάτων το οποίο μερικώς διασφαλίζονταν πλέον από την ποδοσφαιρική «Σάρισα», καθώς είχε ναυαγήσει το πλάνο Αθανασιάδη-Κόντη.

Οι παραιτήσεις και το ναυάγιο

Το πρωί της Πέμπτη 14 Ιουνίου, ώρες πριν το προγραμματισμένο κρίσιμο νέο ραντεβού των επιχειρηματιών με την ΚΜΑ και τον ΑΣ, ήρθε η παραίτηση του προέδρου και αντιπροέδρου της Κ.Μ.Α. κυρίων Γρανούζη και Νικολαίδη, και λίγες ώρες αργότερα και του μέλους Γ. Μποτζώρη.

Αιτία των παραιτήσεων τα γεγονότα που ακολούθησαν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του φορέα, το βράδυ της Τετάρτης 13 Ιουνίου, και η απαίτηση των συγκεντρωμένων για άμεση παραίτηση του δ.σ και για δημόσια δήλωσή τους ότι δεν θα κατέλθουν στις επικείμενες εκλογές, απαίτηση που, όπως είναι γνωστό, προκάλεσε και την δημόσια τοποθέτηση-αντίδραση του Τάσου Δεσύπρη.

Τι ήταν αυτά που συνέβησαν το βράδυ της Τετάρτης 13 Ιουνίου στα γραφεία του φορέα κανείς δεν γνωρίζει με ασφάλεια και οι πρωταγωνιστές αρνούνται να τα διαφωτίσουν. Γεγονός, όμως, είναι ότι οδηγήθηκε σε ναυάγιο η προσπάθεια που με κάθε λεπτομέρεια σας περιγράψαμε, η οποία και καλοσχεδιασμένη έδειχνε και προοπτικές είχε και κυρίως τη θέληση των συμμετεχόντων να την υλοποιήσουν. Αλλωστε, αν δεν υπήρχε αυτή η θέληση δεν θα είχαν εκδώσει και τη σχετική ανακοίνωση το βράδυ της Δευτέρας, λαμβάνοντας ουσιαστικά «θέση μάχης» ή «θέση ευθύνης» αν προτιμάτε, στην επόμενη ημέρα του Αρη.

Τρεις και πλέον μήνες μετά τη συγκεκριμένη εβδομάδα των καταιγιστικών εξελίξεων στον Αρη, σε καμία στιγμή η ομάδα δεν έφτασε τόσο κοντά σε μια διοικητική λύση, η οποία θα διασφάλιζε και οικονομική προοπτική.

Τα ερωτηματικά παραμένουν όμως. Πώς τόσο εύκολα εγκαταλείφθηκε μια τέτοια πρωτοβουλία και προοπτική, που απαίτησε χρόνο και προσπάθειες για να οργανωθεί;

Μήπως θα έπρεπε η νυν διοίκηση της ΚΜΑ, στο όνομα της ενότητας, να επανεξετάσει τις πιθανότητες επιτυχίας εκείνου του εγχειρήματος και να ξαναβάλει στο ίδιο τραπέζι όσους τότε είχαν συμφωνήσει να προχωρήσουν; Εξάλλου, άλλη λύση στον ορίζοντα δεν φαίνεται να υπάρχει.



πηγή: metrosport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: