Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Σε αυτή την ΑΕΚ μαθαίνεις πρώτα τα βασικά!!

Ένα από τα βασικά μαθήματα που έχω πάρει στο team building, ήταν αυτό που παρέδωσε, στον καιρό του στην ΑΕΚ, ο Φερνάντο Σάντος, όταν αποφάσισε το καλοκαίρι του 2004 να την αναλάβει και να εργαστεί στο project "φτιάχνω μια ομάδα απ’ την αρχή". Γράφει ο Βασίλης Σαμπράκος.
Σε αυτή την ΑΕΚ μαθαίνεις πρώτα τα βασικά
Mε ό,τι υλικά μπορούσαν να του παραδώσουν εκείνη την εποχή. «Το πρώτο που κάνεις, είναι να μάθεις σε μια ομάδα να μη χάνει, δηλαδή να μη δέχεται γκολ, να βγάζει την ψυχή του αντιπάλου της για να της φτιάξει αυτός μια φάση, μια επικίνδυνη στιγμή», έλεγε τότε ο Πορτογάλος προπονητής. Και αυτό έκανε. Με πολλή δουλειά στην τακτική, μέσα από τις επαναλήψεις στη διδαχή των βασικών για την ανασταλτική συμπεριφορά της ομάδας του, και με πλύση εγκεφάλου προς τους ποδοσφαιριστές του με το «αν δίνετε όλοι το 100% μπορούμε να είμαστε ακόμη και ΑΕΚ, αν δεν δίνετε όλοι το 100% θα χάνουμε και από ομάδες Β’ Εθνικής».
Αυτό που έκανε τότε ο Σάντος είναι αυτό που δεν έκανε, ή τουλάχιστον δεν έκανε αποτελεσματικά, ο Βαγγέλης Βλάχος αυτό το καλοκαίρι στην ΑΕΚ. Δεν της έμαθε να μη χάνει, διότι την αντιμετώπισε σαν την ΑΕΚ που θα ήθελε να έχει.
Αυτό το μάθημα είναι από τα πρώτα που παραδίδει κανείς σε μια νέα ομάδα, ειδικά τόσο άψητη σαν την φετινή ΑΕΚ. Ένα μάθημα παρόμοιο με αυτό που παραδίδει αυτή την εποχή στον – πιο «άψητο» και προχειροφτιαγμένο λόγω συνθηκών – ΟΦΗ ο Νίκος Αναστόπουλος, που έχει μαζέψει 5 πόντους ακριβώς επειδή μαθαίνει καλά να μην δέχεται εύκολα γκολ και να πουλά ακριβά τους βαθμούς του.
Αν η ΑΕΚ δεν μάθει γρήγορα, δηλαδή σε χρόνο dt τα βασικά, αν δεν μάθει να μη χάνει, θα περάσει μια πολύ δύσκολη σεζόν, πιο δύσκολη από όσο της αξίζει για το ταλέντο και την σημερινή δημιουργική ικανότητά της. Οσο η ΑΕΚ θα παίζει με το μυαλό στην προηγούμενη φύση της, θα παίζει με τη φωτιά.
Πηγή: theinsiders.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: