Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Θα γίνει του... «Κάρα»!

Τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη αντιμετωπίζει η εθνική μας ομάδα στο δρόμο για την τελική φάση του παγκοσμίου κυπέλλλου της Βραζιλίας. Στο σημαντικό αυτό ματς δεν χρειάζεται να γίνει της. Βοσνίας, αλλά του. Γιώργου Καραγκούνη ο οποίος ετοιμάζεται να γίνει ο ρέκορντμαν συμμετοχών με 121, ξεπερνώντας τον Θοδωρή Ζαγοράκη. Το Novasports.gr κάνει μια αναδρομή στα ματς μεταξύ των δύο ομάδων, αλλά και στην καριέρα του Γιώργου Κρααγκούνη με τα γαλανόλευκα.
Γαλανόλευκος «τυπάρας»
Στις 20 Αυγούστου του 1999 ξεκίνησε το μακρύ και γλυκό ταξίδι του Γιώργου Καραγκούνη με την εθνική ομάδα των ανδρών. Τότε σ' ένα φιλικό με το Ελ Σαλβαδόρ ο 22χρονος μέσος έκανε ντεμπούτο βγάζοντας ολόκληρο το 90λεπτο. Ο «προφήτης» Βασίλης Δανιήλ δεν άφησε το ταλέντο του Καραγκούνη ανεκμετάλλευτο, δίνοντας «κλώτσο» στην ανέμη της παραμυθένιας καριέρας του χαρισματικού μέσου. Το πρώτο γκολ για τον τότε μέσο του Παναθηναϊκού ήρθε στις 5 Σερπτεμβρίου του 2001 στο ματς για την προκριματική φάση του παγκοσμίου κυπέλλου τουτ 2002. Αντίπαλος η Φινλανδία που διέλυσε την εθνική μας με το ευρύ 5-1. Αυτό έμελλε να είναι το τελευταίο ματς του Βασίλη Δανιήλ στον πάγκο της εθνικής πριν την εποχή Ρεχάγκελ. Ο Γιώργος Καραγκούνης σημείωνε το πρώτο απ' τα εννέα γκολ που έχει πετύχει φορώντας τα γαλανόλευκα μέχρι σήμερα. Σημαντική ήταν η παρουσία του Καραγκούνη στον θρίμαβο του ευρωπαικού πρωταθλήματος του 2004, αν και έχασε τον μεγάλο τελικό με την Πορτογαλία. Βέβαια ο Καραγκούνης είχε προλάβει να σκοράρει κόντρα στους διοργανωτές στο ξεκίνημα του τουρνουά στη νίκη με 2-1. Οι Πορτογάλοι μάλλον είναι οι καλύτεροι «πελάτες» του Κάρα, αφού στη φιλική αναμέτρηση το Μάρτιο του 2008, πέτυχε δύο γκολ, διαμορφώνοντας το τελικό 2-1. Τελευταίο γκολ του μέσου της Φούλαμ με την εθνική ομάδα ήταν το ιστορικό με τη Ρωσία στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2012, το περασμένο καλοκαίρι. Στις 16 Ιουνίου ο Καραγκούνης άγγιξε τις 120 συμμετοχές με το εθνόσημο, ισοφαρίζοντας τον Θοδωρή Ζαγοράκη και παράλληλα με σπουδαία εμφάνιση και εξαιρετικό γκολ χάρισε τη νίκη-πρόκριση στην προημιτελική φάση στην Ελλάδα με το 1-0 επί της Ρωσίας. Απόψε ο Καραγκούνης ίσως γράψει ιστορία περνώντας στην πρώτη θέση σε συμμετοχές στην εθνική, για να γίνει ο νέος ρέκορντμαν!
Στη Μεσσηνία άνοιξε ο λογαριασμός!
Για πρώτη φορά οι δύο ομάδες συναντήθηκαν με φόντο την πρόκριση στα τελικά του οπαγκοσμίου κυπέλλου της Γαλλίας. Ήταν 1η Σεπτεμβρίου του 1996 όταν η Ελλάδα του Κώστα Πολυχρονίου επικράτησε άνετα με 3-0 επί των Βόσνιων στο γήπεδο του Μεσσηνιακού και μπροστά σε τέσσερις χιλιάδες θεατές. Σκόρερ οι «γερόλυκοι» Ουζουνίδης και Αποστολάκης, αλλά και ο νεαρός τότε Ντέμης Νικολαίδης, ο οποίος πέτυχε το τελευταίο γκολ.
Στον επαναληπτικό αγώνα, τον Απρίλιο του 1997 η εθνική μας ομάδα κατάφερε να πάρει μια σπουδαία εκτός έδρας νίκη με 1-0. Ο σπεσιαλίστας Κώστας Φραντζέσκος με απευθείας εκτέλεση φάουλ άφησε παγωμένους τους περίπου 21 χιλιάδες θεατές στο «Ασίμ Φερχάτοβιτς Χάσε», διατηρώντας το αήττητο της εθνικής κόντρα στους Βόσνιους. Η εθνική τερμάτισε τρίτη στον όμιλο πίσω απ' την Δανία και την Κροατία, χάνοντας την πορόκριση για έναν βαθμό. Η Βοσνία τερμάτισε πίσω απ' την Ελλάδα με διαφορά πέντε βαθμών.
Στα χρόνια της «αλεπούς».
Επόμενες συναντήσεις μεταξύ των δύο ομάδων ήταν για την πρόκριση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2008. Η εθνική μας ομάδα με τον αέρα και τα προνόμια της κατόχου του τίτλου, αλλά και τον Ότο Ρεχάγκελ στον πάγκο κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση στον τρίτο όμιλο γνωρίζοντας μόνο μια φορά την ήττα. Αυτή δεν ήταν απ' τη Βοσνία που κέρδισε και πάλι εντός και εκτός έδρας. Στις 11 Οκτωβρίου του 2006 με 4-0 στο «Μπιλίνο Πόλιε» με τον Άγγελο Χαριστέα να ανοίγει το σκορ στο 9ο λεπτό. Απ' το 80' και μετά η άμυνα των Βόσνιων άνοιξε με αποτέλεσμα Πατσατζόγλου, Σαμαράς και Κατσουράνης να διαμορφώσουν το τελικό σκορ.
Ο επαναληπτικός έλαβε χώρα στις 13 Οκτωβρίου του 2007 στο Ολυμπιακό Στάδιο μπροστά σε περισσότερους από τριάντα χιλιάδες φίλους της εθνικής ομάδας. Είναι το ματς με το ρεκόρ εισιτηρίων σε ό,τι αφορά τις αναμετρήσεις μεταξύ των δύο ομάδων. Οι Βόσνιοι παρουσίασαν το πιο μαχητικό πρόσωπο από ποτέ στα ματς με την Εθνική, αλλά γνώρισαν ξανά την ήττα με 3-2. Ο Χαριστέας (και πάλι) άνοιξε το σκορ στο 10ο λεπτό, για να ισοφαρίσει ο Χργκόβιτς στο 54'. Η απάντηση της εθνικής ήταν άμεση με τον Φάνη Γκέκα να δίνει και πάλι προβάδισμα στην ελληνική πλευρά τρία λεπτά αργότερα. Στο 72' ο Λυμπερόπουλος έκανε το 3-1, για να διαμορφώσει το τελικό σκορ στο 90ο λεπτό ο Ιμπίσεβιτς. Η Ελλάδα πήρε θριαμβευτική πρόκριση κατακτώντας την πρωτιά του τρίτου ομίλου, με τη Βοσνία να τερματίζει τρεις θέσεις και 18 πόντους πιο πίσω.
Με Φερνάντο στον πάγκο
Πέρυσι τον Αύγουστο οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν σε φιλική αναμέτρηση στο «Ασίμ Φερχάτοβιτς Χάσε», με το ματς να λήγει ισόπαλο χωρίς σκορ. Ήταν ένα ματς δοκιμών για τον Πορτογάλο τεχνικό που ωστόσο κατάφερε να επεκτείνει το αήττητο σερί της εθνικής ομάδας στα 12 ματς, για να φτάσει ως και τα 17!novasports gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: