Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Σαββίδης για όλους και για όλα

Επί παντός επί στητού μίλησε ο Ιβάν Σαββίδης στην πρώτη του επίσημη εμφάνιση ενώπιον των ΜΜΕ. Ο ομογενής επιχειρηματίας πέρασε το στίγμα του όσον αφορά την επόμενη μέρα του ΠΑΟΚ. Εκτός από το αγωνιστικό κομμάτι, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ανέγερσης γηπέδου, στη συμπεριφορά μιας μερίδας οπαδών που δημιουργεί προβλήματα στην ομάδα, αλλά και στις επενδύσεις ρωσικών επιχειρήσεων στη χώρα μας.

Ο Ιβάν Σαββίδης έκανε την αρχική του τοποθέτηση λέγοντας: «Καλή σας μέρα. Δείχνετε ένα μεγάλο ενδιαφέρον για τον ΠΑΟΚ και τον τελευταίο καιρό, παρακολουθείτε τις κινήσεις μας. Νιώθω περιχαρής σε αυτήν την πρώτη συνέντευξη Τύπου, έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός ανθρώπων. Αυτό μου βάζει μία υποχρέωση, αλλά σας προτείνω να διαλέξω τον διάλογο και είμαι έτοιμος να απαντήσω, μόνο θα ήθελα να σας παρακαλέσω οι ερωτήσεις να βρίσκονται στο πλαίσιο της ηθικής του ΠΑΟΚ. Υπάρχουν κάποια ερωτήματα, στα οποία εμείς λόγω κάποιων καταστάσεων, να μη μπορέσουμε να δώσουμε μία πλήρη απάντηση. Η συζήτηση θα είναι ειλικρινής.

Έχετε συγκεντρωθεί εδώ γιατί αυτή η ΠΑΕ δε μπορεί να συγκριθεί με το πατριωτικό καμίας άλλης ομάδας. Εγώ δε μπορώ να είμαι εξαίρεση, μελετώ τον ΠΑΟΚ και υπολογίζω σε αυτήν την πρόκληση, να μην απογοητευτώ και δε θα απογοητευτούν και αυτοί που περιμένουν τις θετικές αλλαγές στον ΠΑΟΚ. Η ιστορία του ΠΑΟΚ δεν ξαναγράφεται αλλά θέλω να φέρω ξανά τις επιτυχίες. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα συστατικά, θα μας κάνουν ευτυχισμένοι και αυτοί που θέλουν την τύχη του ΠΑΟΚ.

Αν κάποιος ανησυχεί και αγαπάει την ομάδα, να το διατυπώσει, όποιος δε μας αγαπάει, έχει το δικαίωμα να το κάνει. Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής, θα απαντήσω σε οποιαδήποτε ερώτηση σας. Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα. Πιστεύω να πάρετε σωστές απαντήσεις για όλα τα ζητήματα».

Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Μέσα από γραπτές τοποθετήσεις είπατε ότι επιθυμείτε τον ΠΑΟΚ στην πρώτη θέση. Πως σκέφτεστε να το υλοποιήσετε;
«Δε μπορώ να δώσω απάντηση ακριβώς. Θέλω να είναι ο ΠΑΟΚ Νo1 ομάδα, στο πλαίσιο αυτών που μπορώ να κάνω».
Για το αν γνωρίζει ότι στον ελληνικό αθλητισμό υπάρχουν προβλήματα και αν μπορεί να κάνει κάτι για να έχει ο ΠΑΟΚ ίση αντιμετώπιση: «Πρώτα απ' όλα ελπίζω σύντομα να μην χρειάζομαι μετάφραση. Μαθαίνω από τα ΜΜΕ αλλά και από τους συνεργάτες μου και προσπαθώ πάντα να είμαι ενήμερος για όλα όσα συμβαίνουν στην χώρα σε ότι αφορά το ποδόσφαιρο. Δεν θέλω να με ρωτάτε για το πώς και τι βλέπω το ποδόσφαιρο. Θα δείτε τι θα κάνω, προς το παρόν δε θέλω να μιλήσω. Ο στόχος μου είναι να είμαι ενήμερος για όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή του ΠΑΟΚ έτσι ώστε να είναι μια ομάδα που θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά στην ποδοσφαιρική ζωή της Ελλάδας».

Πότε θα μπορέσει ο ΠΑΟΚ να διεκδικήσει το πρωτάθλημα;

«Είναι δύσκολο να υποθέσω το πότε. Εγώ θέλω φέτος να κερδίσει το πρωτάθλημα. Εγώ το έλεγα και στον Βρύζα και στον Δώνη, για μένα δεν υπάρχει στόχος να έχω δεύτερη θέση. Το ότι ο Ολυμπιακός παίρνει συνέχεια πρωταθλήματα, δεν σημαίνει ότι θα είναι πάντα πρώτος. Εμείς θα πρέπει να κάνουμε μια καλή ομάδα. Πόσο χρόνο θα χρειαστεί; Όταν ήρθα στον ΠΑΟΚ, αυτό έγινε καθυστερημένα. Αν είχα έρθει το 2006 σας διαβεβαιώ ότι θα είχαμε πάρει πρωταθλήματα. Εμείς θέλουμε μια ομάδα έτοιμη για δράση ομάδα για να είναι πρώτη. Μια ομάδα δυνατή και στο γήπεδο αλλά και σε επίπεδα της Ομοσπονδίας και αναφέρομαι στις δολοπλοκίες».

Γιατί δεν ανέλαβε το 2006 τον ΠΑΟΚ και αν ένας λόγος που ανέλαβε τον ΠΑΟΚ είναι και πολιτικός;

«Αφήστε έξω την πολιτική. Εγώ πιθανώς να είμαι πιο Έλληνας από εσάς που είστε εδώ. Ακόμη και κατά την εποχή της ΕΣΣΔ αναπνέαμε για την Ελλάδα και το Βυζάντιο. Μάνα για μένα είναι η Ελλάδα. Η πρώτη λέξη που είπα ήταν μάνα και όχι μαμά. Μιλούσα μόνο Ποντιακά μέχρι να πάω σχολείο. Αφήστε στην άκρη την πολιτική λοιπόν. Εγώ ανέλαβα τον ΠΑΟΚ γιατί είναι η ομάδα που με εκφράζει.

Μόνο ο ΠΑΟΚ μπορεί να εκφράσει τον Ποντιακό Ελληνισμό και είναι η μοναδική ομάδα που μπορεί να έχει την συνέχεια της Πόλης. Όποιος Έλληνας έχει αποχωριστεί τη μάνα του με τη βία, μόνο ο ΠΑΟΚ μπορεί να τον εκφράσει...Ότι δηλαδή είχε συμβεί με την μικρασιατική καταστροφή...

Ας μην αναφερόμαστε στο 2006 και το τι έφταιξε. Ας μιλήσουμε για το παρόν και το μέλλον. Αυτό πρέπει να ενδιαφέρει. Στόχος μας είναι να έρθει εκείνη η μέρα που ΠΑΟΚ και Σαββίδης να γίνουν συνώνυμα και τότε θα είμαι ευτυχής. Θέλω μια μέρα που στη λέξη ΠΑΟΚ το μυαλό όλων θα πηγαίνει και στον Σαββίδη αυτόματα. Αυτό με ενδιαφέρει. Να προσφέρω και να πετύχει ο ΠΑΟΚ στόχους του.

Έχουμε τεράστια ζητήματα να λύσουμε. Πρέπει να κάνουμε την υποδομή στον ΠΑΟΚ να την συνεχίσουμε και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει κατάσταση άρνησης για αυτά που έχουν επιτευχθεί. Θέλω δηλαδή να παρακαλέσω: η χθεσινή μέρα είναι χθεσινή. Εμένα με ενδιαφέρει το σήμερα και το αύριο του ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ του σήμερα και ο ΠΑΟΚ του αύριο αυτοί είναι οι στόχοι μου».

Για την νέα διοίκηση και αν σκέφτεται την σύνθεση της:

«Ξέρετε, δεν είπα τυχαία αυτή τη φράση "Μια ηθική εντός της ομάδας". Εννοώ ότι υπάρχουν ηθικά πρότυπα για τα οποία δε θέλω να μιλήσω. Πιστεύω ότι θα είναι ένα αξιοπρεπές πρόσωπο. Φυσικά θα υπάρξουν αλλαγές στη διοίκηση αλλά δε θα ήταν έντιμο για όλη την ομάδα διοίκησης και να τους πω "φύγετε εγώ είμαι πιο έξυπνος". Εγώ τους είπα ότι τους εμπιστεύομαι για ένα χρονικό διάστημα, τους δίνω δυνατότητα ότι είναι ικανοί να μου το αποδείξουν. Αν αυτή η ομάδα είναι σε θέση να επιλύει γιατί να μην παραμείνει; Ο Βρύζας θα είναι πρόεδρος του ΠΑΟΚ; Θα το αποφασίσω εγώ. Εγώ το σκέφτομαι να είμαι πρόεδρος ή να βάλω κάποιον άλλο; Ο Βρύζας θα μπορέσει να μου το αποδείξει; Ο ίδιος ορίζει τις τύχες του. Σέβομαι και τον προηγούμενο πρόεδρο. Σέβομαι και τον κάθε ποδοσφαιριστή που είναι στην ομάδα.

Ο Βρύζας και ο Ζαγοράκης μου χάρισαν το 2004 τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης. Τον εκτιμώ και τον σέβομαι ως άνθρωπο Βρύζα. Αν μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα μένει. Αν δεν μπορεί θα είμαστε πάντα φίλοι. Στο χέρι του είναι να παραμείνει...».


Για τα χρέη του ΠΑΟΚ: «Είναι δικά μου χρέη πλέον τα χρέη του ΠΑΟΚ. Εγώ δεν χρωστώ πουθενά και σύντομα δε θα χρωστά και ο ΠΑΟΚ πουθενά».

Πώς θα ενισχύσετε τις επιχειρηματικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία και αν η επένδυση στον ΠΑΟΚ είναι ανεξάρτητο από αυτό;

«Πριν από μερικά χρόνια όταν ήμουν ιδιοκτήτης μιας ποδοσφαιρικής ομάδας στην Ρωσία, είχα πει ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα είδος αθλητισμού όπου μια φορά μπορείς να μπεις και δεν μπορείς να φύγεις ποτέ. Γι' αυτό δεν πρέπει να συνδέετε την απόκτηση του ΠΑΟΚ με άλλα συμφέροντα μου στην Ελλάδα. Δηλώνω ότι δεν έχω βγάλει ούτε μια δραχμή στην Ελλάδα. Μπορούσα; Μπορούσα. Αλλά τα συμφέροντα μου ήταν πάντα δικά μου. Τώρα που η μοίρα μου με έχει συνδέσει με τον ΠΑΟΚ.

Ο ΠΑΟΚ είναι η ψυχή μου, οι επιχειρηματικές σχέσεις είναι επιχειρηματικές σχέσεις. Αν η Ρωσία είχε σύγκρουση με την Ελλάδα εγώ δε θα ζούσα στην Ρωσία και δε θα έκανα κινήσεις ρίσκου. Εμείς οι Έλληνες στη Ρωσία είμαστε τυχεροί γιατί οι Ρώσοι αγαπούν τους Έλληνες παραπάνω από ότι οι Έλληνες αγαπούν τους Πόντιους. Εγώ θέλω η ρωσική αυτοκρατορία να έρθει και να βοηθήσει την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μπροστά σε μια καταστροφή. Εγώ συμφωνώ με τον Σαμαρά που είπε: δεν χρειαζόμαστε χρήματα αλλά χρόνο και αυτό είπε στην Μέρκελ. Αν έρθει η Ρωσία εδώ, τότε η Ελλάδα θα παραμείνει ένα ανεξάρτητο κράτος. Εγώ θέλω να δείξω στους Έλληνες πολιτικούς ότι οι Ρώσοι είμαστε ικανοί για επιχειρηματικές δραστηριότητες και μπορούμε να εξυγιάνουμε και το ποδόσφαιρο. Η Ρωσία είναι κοντά στα αδέλφια της Ελλάδας. Εμείς θέλουμε με τις δικές μας πράξεις να το ενισχύσουμε αυτό.

Ο Σαββίδης δε φοβήθηκε να αγοράσει τον ΠΑΟΚ με τέτοια κρίση. Άρα μπορούν και άλλοι να έρθουν με τα χρήματά τους και να επενδύσουν στην Ελλάδα. Εγώ θέλω να αλλάξω στους Ρώσους την εικόνα της Ελλάδας ακόμη και μέσω του ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να μπει στην ιστορία όχι της αθλητικής Ελλάδας αλλά της ίδιας της Ελλάδας».

Ποιες εταιρείες θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα;

«Αν σήμερα πει κάποιος στους Ρώσους επιχειρηματίες "'έχετε έναν χρόνο ελάτε να επενδύσετε" τότε μπορώ να σας πω ότι τον Οκτώβρη του 2013 η Ελλάδα θα μπορέσει να ανακοινώσει πώς θα είναι εύρωστη χώρα οικονομικά. Να είστε σίγουροι γι' αυτό. Αυτός που δίνει τα χρήματα κανονίζει και τους όρους του παιχνιδιού. Η Ευρώπη σας έδωσε τα χρήματα στην Ελλάδα, αυτή σας καθορίζει και πώς θα ζήσετε. Εμείς θέλουμε να συμμετέχουμε ενεργά στην οικονομία της Ελλάδας και θα της δώσει ελευθερία και εξυγίανση. Για τί ποσά μιλάμε; Δε θα ήθελα σήμερα να κάνω πλούσιους κάποιους με επιπλέον πληροφορίες. Αλλά μιλάμε για τεράστια ποσά. Ένα παράδειγμα: Σε ποια κατάσταση είναι ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα; Έχει κακή δομή, κακό δίκτυο, δεν είναι σιδηρόδρομος ευρωπαϊκής χώρας.

Εγώ δεν ήρθα εδώ για να ξοδέψω τα χρήματά μου για να βγω δεύτερος και τρίτος. Γι' αυτό ήρθα στον ΠΑΟΚ. Έτσι και τώρα στην Ελλάδα: οι Ρώσοι δε θα έρθουν για να αποτύχουν».

Για την διαπλοκή στο ποδόσφαιρο και για τη Μέρκελ:

«Δεν έχω κακό λόγο για την Μέρκελ. Είναι καλή αρχηγός κράτους και κρίμα που δεν είναι Ελληνίδα. Σε κάποιο βαθμό στα προβλήματα της Ελλάδας φταίει και η Γερμανία. Η ευθύνη της Ελλάδας είναι μεγάλη για την κρίση. Όπως και να έχει το πράγμα, τα προβλήματα των χωρών που συνδέονται με την Μεσόγειο σχετίζονται με την Γερμανία. Χάρηκα που έχασε ο Σαρκοζί γιατί ευθύνεται για τον πόλεμο στην Λιβύη. Ακούω και τον Ερντογάν που είναι καλός αρχηγός για την Τουρκία.

Πάμε και στο ποδόσφαιρο. Σαφώς και ενδιαφέρει την πολιτική αυτό το μαζικό άθλημα. Ο στόχος μου είναι να προσπαθήσω να πετύχω. Σήμερα δηλαδή το βράδυ που θα συναντήσω τους οπαδούς θα τους πω: όταν διαβάζει κανείς την ιστορία του ΠΑΟΚ και διαβάζω ότι ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε σε εκείνο το ματς και στο άλλο, ότι έγιναν επεισόδια. ΑΝ κάναμε πρόσθεση όλα τα πρόστιμα όλα αυτά τα χρόνια θα ήμασταν πρώτοι παγκοσμίως. Από εκεί και πέρα αν το σύστημα δουλεύει για κάποιον, πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα αλλά και αυτό τον κάποιον. Αλλά και εμείς πρέπει να αλλάξουμε τα πράγματα. Να πολεμήσουμε υπέρ των ποδοσφαιρικών αξιών Εγώ θα προσπαθήσω να λύσω αυτό το πρόβλημα. Με ποιον τρόπο; Θα το δείτε.

Θα πω λοιπόν ένα πράγμα: από την στιγμή που έγινα μέτοχος στον ΠΑΟΚ, δουλεύω 24 ώρες και σκέφτομαι για το καλό του ΠΑΟΚ. Πιστέψτε με και εγώ όμως έχω κάνει αρκετούς να χάσουν τον ύπνο τους και δεν κοιμούνται καλά και έπρεπε να το περιμένουν».

Για το ενδεχόμενο να υπάρξει χορηγία από τη Gazprom:

«Ο Απόστολος Παύλος προς την Εβραίους Επιστολή είπε πώς ήρθε η ώρα να γίνετε δάσκαλοι αλλά συνεχίζω να σας εκπαιδεύω. Εγώ όταν βρέθηκα στον ΠΑΟΚ νόμισα; ότι ήμουν ο δάσκαλος και ξαφνικά έγινα μαθητής. Κάποια στιγμή είχα πει σε ένα γραφείο είχα πει για την Gazprom και ξαφνικά έγινε θέμα παντού. Και εκεί κατάλαβα πώς έχω πολλά να μάθω στην Ελλάδα... Δε θέλω να μιλώ για θέματα που δεν πρέπει να τα φωνάζουμε. Οι μεγάλες ιδέες αγαπούν την σιωπή και οι μεγάλες δουλειές το ίδιο. Κακώς μάλλον το ανέφερα αλλά ευτυχώς έμαθα πώς λειτουργούν».

Για το γήπεδο:

«Δεν έχω τυχαία μιλήσει για το συναισθηματικό κομμάτι σε ότι αφορά την οικογένεια του ΠΑΟΚ. Θέλω να παρακαλέσω τους βοηθούς μου να ανεβάσουν στο site της ΠΑΕ ΠΑΟΚ το γραφείο μου στο Ροστόφ. Εκεί είχαν καθίσει σημαντικά άτομα της Ρωσίας. Ένας απ' αυτούς ήταν ο Μικογιάν. Στην διάρκεια των 20 ετών λοιπόν δεν έκανα ούτε μια επισκευή ενός γραφείου που έχει τέτοια ενέργεια. Έτσι λοιπόν σας λέω ότι δεν έχω πρόβλημα να ξεκινήσω αύριο την ανακατασκευή της Τούμπας. Τούμπα και ΠΑΟΚ είναι ταυτόσημες έννοιες. Ζεις όλη τη ζωή σου σε ένα σπίτι και ξαφνικά δεν μπορείς να πας σε άλλο σπίτι. Εγώ πετώ με το ελικόπτερο πάνω από την Θεσσαλονίκη και κοιτώ χώρους. Αλλά μέχρι το γήπεδο, έχουμε να λύσουμε και άλλα ζητήματα. Τώρα με ενδιαφέρει να ολοκληρώσουμε το προπονητικό κέντρο, με νέα γήπεδα, πισίνες, ξενώνες για τις ακαδημίες μας. Στο Ροστόφ ήρθε η Κ15 και τα παιδιά αυτά θα γίνουν καλοί παίκτες. Τώρα με ενδιαφέρουν τα χρέη που είναι βάρος και όχι το γήπεδο».

Για το αν έχει καταλάβει την δυναμική του κόσμου από τις φορές που έχει πάει στην Τούμπα:

«Σε ότι αφορά το Καυτατζόγλειο, ναι αυτό το Στάδιο εννοούσα. Όσον αφορά την Τούμπα, εγώ όταν παρακολουθούσα ως ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ προσπαθούσα να καταλάβω πώς μπορούσα να αξιοποιήσω αυτή τη δύναμη προς όφελος του ΠΑΟΚ. Αυτή η δύναμη πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί. Αυτή η δύναμη πρέπει να δίνει όφελος. Τώρα όχι. Μετά από κάθε ματς πληρώνουμε πρόστιμα. Εμείς παίζουμε για ανθρώπους που μας κάνουν κακό. Πώς κάνεις κακο σε έναν άνθρωπο που αγαπάς; Κάτι κάνουμε λάθος. Στόχος μας είναι να καταλάβουμε τι κάνουμε λάθος και αυτή τη δύναμη από καταστροφική δύναμη να την κάνουμε προς όφελος».

Ποια είναι η πολιτική στις μεταγραφές;

«Ξέρω ότι ο κόσμος έχεις προσδοκίες και ελπίδες. Ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει τι θα περιμένει: Αντί να πάρουμε τον χειμώνα κάποιους ακριβούς ποδοσφαιριστές θα κάνουμε κάποια άλλα πράγματα. Εμείς με τα πέντε εκατομμύρια που χάσαμε από τα επεισόδια θα παίρναμε έναν ποδοσφαιριστή αλλά αυτό πήγε στο καλάθι των αχρήστων. Το να πάρουμε έναν πολύ ακριβό ποδοσφαιριστή δεν θα βοηθήσει την ομάδα. Η ομάδα πρέπει να γίνει αστέρι για να έχει παίκτες αστέρια.

Με τον προπονητή που έχουμε τώρα, θέλω να μου γράψει στο χαρτί: ποιος είναι ικανός για να παίξει διαφορετικά; Αν τον χειμώνα φέρουμε όλη την Μπαρτσελόνα στην Θεσσαλονίκη,. το καλοκαίρι θα είμαστε στην 2η θέση. Εγώ θέλω αποτελεσματικές κινήσεις. Σας είπα ότι ο ΠΑΟΚ δημιουργεί προβλήματα σε κάποιους και αυτά πρέπει να λύσουμε πρώτα. Ήρθα στον ΠΑΟΚ για να κάνω ομάδα και όχι να ασχοληθώ με δολοπλοκίες και πρέπει όμως να τις λύσουμε. Ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να χάνει κανέναν αγώνα. Εμείς πρέπει να παίζουμε το 100% των δυνατοτήτων μας,. Εμείς χάσαμε στην Κρήτη δεν φέραμε ισοπαλία. Έτσι το αξιολογώ. Να χάσουμε από έναν πιο δυνατό ή πιο τυχερό από εμάς. Ακόμη και παίζοντας με δέκα παίκτες παίξαμε καλυτερα. Εμείς πρέπει να είμαστε επαγγελματίες. Χρήματα θα επενδύουμε για να κάνουμε μια καλή ομάδα, εγώ δείχνω ενδιαφέρον για τους Έλληνες που παίζουν στην Ευρώπη. Για παράδειγμα ήθελα στον ΠΑΟΚ τον ΕΛληνα που παίζει στην Εθνική Ουκρανίας αλλά δυστυχώς δεν τον πουλάνε».

Για το αν θα γίνει κάποια μεταγραφική κίνηση τον Ιανουάριο:

«Ξέρετε κάτι; Μην με προσβάλλετε. Δεν είπα πώς επειδή χάσαμε πέντε εκατομμύρια ευρώ δε θα κάνω μεταγραφή. Εγώ απλά είπα ότι ο ΠΑΟΚ δεν έχει δικαίωμα να χάσει ούτε ένα ευρώ. Έτσι πέτυχα. Γιατί δε θέλω να χάνω χρήματα. Απλά το ανέφερα ως παράδειγμα: Γιατί να χάνουμε χρήματα που θα μπορούσαμε να πάρουμε; Αυτό είπα. Οι οπαδοί θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο στόχος είναι να αυξήσουμε και όχι να μειώσουμε. Τον χειμώνα θα αποκτήσουμε ποδοσφαιριστές αλλά δεν θα είναι υπερβολικά ακριβοί γιατί δεν τους έχει ανάγκη. Ο στόχος που μπορεί να επιτευχθεί δεν έχει ανάγκη από άχρηστες επενδύσεις. Για την επιτυχία της ομάδας πρέπει να δουλέψει και κάτι άλλο. Εϊπα ότι ακόμη και αν φέρω την Μπαρτσελόνα, πάλι τη δεύτερη θέση θα πάρουμε. Το σημερινό σύστημα που έχει διαμορφωθεί και έχει αναπτυχθεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο δε δουλεύει υπέρ του ΠΑΟΚ, δουλεύει εναντίον του ΠΑΟΚ και αυτό το βλέπουμε στα γήπεδα. Να μην σπάσουμε τον αυχένα μας, να μην χάσουμε την ψυχρή μας λογική, την καθαρή λογική. Δεν υπάρχει ανάγκη να αγοραστεί ένας παίκτης με δεκαπέντε εκατομμύρια. Τι θα κάνει; Αυτό το κάτι δε θα είναι αρκετό με αυτό το σύστημα στο ποδόσφαιρο. Μας ενδιαφέρει μια μεσοπρόθεσμη πολιτική και την επεξεργαζόμαστε.

Η ομάδα με τα προβλήματα που έχει χρειάζεται άλλη ενίσχυση; Θα στηρίξετε τα νέα παιδιά;
Μερικές φορές δεν πρέπει να κοιμόμαστε και θα πρέπει να μπαίνουμε σε ισχυρό διάλογο. Μη προσβάλλετε. Αν δεν είχα 5.000.000 ευρώ δε θα ερχόμουν στον ΠΑΟΚ. Θεωρώ ότι ο ΠΑΟΚ δεν έχει δικαίωμα να χάσει ούτε ένα ευρώ. Τότε εγώ σέβομαι τον εαυτό μου, που πέτυχε κάτι, που είμαι ένας άνθρωπος αυτάρκης. Για αυτό είπα το παράδειγμα. Γιατί να χάνουμε χρήματα που θα μπορούσαμε να πάρουμε;

Οι οπαδοί θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο στόχος τους είναι αυξήσουν και όχι να μειώσουν. Το χειμώνα θα αποκτήσουμε ποδοσφαιριστές, αλλά δε θα είναι υπερβολικά ακριβοί, γιατί η ομάδα δεν τους έχει ανάγκη. Ο στόχος που μπορεί να επιτευχθεί δεν έχει ανάγκη από άχρηστες επενδύσεις. Δε σας τα λέω όλα, αλλά για την επιτυχία της ομάδας, θα πρέπει να δουλέψει και κάτι άλλο... Η φράση ότι ακόμα και όλη η ομάδα της Μπαρτσελόνα να έρθει στον ΠΑΟΚ ,θα πάρουμε τη δεύτερη θέση, μάλλον δεν την καταλάβατε.

Το σημερινό σύστημα που υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο δε δουλεύει υπέρ του ΠΑΟΚ. Δουλεύει εναντίον του ΠΑΟΚ. Το σημαντικό σε αυτό είναι να μη σπάσουμε τα χέρια μας και τα πόδια μας. Να μη χάσουμε την ψυχρή μας λογική. Δεν υπάρχει ανάγκη να αγοραστεί ένας παίκτης με 10-15 εκάτ. ευρώ. Τι θα κάνει αυτός; Θα κάνει κάτι, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.

Μας ενδιαφέρει τώρα μία μεσοπρόθεσμη στρατηγική. Αυτήν τη στρατηγική θα αρχίσω να τη διορθώνω στη σκέψη μου. Εχει επιλεγεί νέος επικεφαλής, ο οποίος νομίζω ότι έτσι ή αλλιώς θα δουλεύει υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Θέλω ίσους όρους για όλες τις ομάδες και τους παίκτες. Δε θέλω να είμαι πρώτος στο σύστημα, αλλά η δεύτερη θέση με κάνει να αισθάνομαι δυσάρεστα.

Η πολιτική των μεταγραφών του χειμώνα, θα φέρει χαρακτήρα αποκατάστασης του ασθενούς. Βλέπουμε ότι παίρνουμε πολλές κάρτες και κάποια στιγμή μπορεί να μείνουμε χωρίς παίκτες. Θέλουμε παίκτες στον πάγκο με ποιότητα. Ως το καλοκαίρι, ελπίζω ότι θα έχουμε ξεκάθαρη στρατηγική, που για την υλοποίηση της, θα κάνουμε τις ανάλογες επενδύσεις».

Θα έρχεστε πιο μόνιμα στη Θεσσαλονίκη;

«Αν αποφασίσω να είμαι εγώ πρόεδρος θα πρέπει να βρίσκομαι περισσότερο εδώ. Αν είναι πρόεδρος ο κ. Βρύζας ή κάποιος άλλος, τότε θα συνεχίσω να έρχομαι όπως τώρα. Το μάνατζμεντ θα γίνεται από άλλο κέντρο, ανεξαρτήτως του που είμαι εγώ. Ζούμε σε μία παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, έχουμε το ίντερνετ στη τσέπη μας και μπορούμε να διοικούμε από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Οι γονείς μου έχουν ταφεί εδώ κοντά και κάποια στιγμή αργά ή γρήγορα θα έρθω εδώ».

Για το παρασκήνιο του ποδοσφαίρου και τον Μαρινάκη:

«Δεν τον γνωρίζω τον άνθρωπο και δεν μπορώ να πω τίποτα. Εγώ δε μιλάω για πρόσωπα αλλά για ομίλους. Για εμάς αυτές οι ομάδες είναι απέναντι μας αφού είναι αντίπαλοι μας. Αλλά θα σας πω κάτι: έχω επιτυχίες στην ζωή μου αλλά έχω ξεχωρίσει μια: το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά. Πάνω από τέσσερα χρόνια είχα πορεία προς αυτό το Μοναστήρι και έφτασα στον στόχο να γίνει λειτουργία. Κάποιοι προσπαθούσαν για 88 χρόνια. Εγώ το κατάφερα σε τέσσερα χρόνια. Αλλάξαμε στρατηγική και το καταφέραμε παίρνοντας μαζί μας και την κυβέρνηση της Τουρκίας. Πήγα πολλές φορές σε Άκυρα, Τραπεζούντα, Πόλη για να με ακούσουν και να με βοηθήσουν. Και βρήκα. Αυτή ήταν επιτυχία όλης της ομάδας μου που δούλεψε μαζί μου. Έτσι θέλω να δουλέψω και στον ΠΑΟΚ. Δε θέλω να τσακώνομαι αλλά να προσπαθήσω να βρω ανθρώπους που θα θέλουν το καλό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα».

Αν ο κανονισμός της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ επέτρεπε σε έναν άνθρωπο να διαθέτει πολλές ποδοσφαιρικές ομάδες, κάποιες ομάδες που βρίσκονται στο τέλος, με μεγάλη χαρά θα προσπαθούσα να τις σώσω. Δεν πρέπει να πεθαίνουν ομάδες με ιστορία. Αλλά οι συνθήκες επιτρέπουν να πεθαίνουν ομάδες εκτός από μία. Αυτό δε χαροποιεί κανέναν. Δεν είναι ότι εγώ δεν είμαι έτοιμος να τσακωθώ. Απλά δεν το επιλέγω. Χρειάζεται δουλειά ώστε να γίνει το ποδόσφαιρο ένα παιχνίδι που θα έχει ενδιαφέρον, σε όλη την Ελλάδα. Και να μη μου λένε για κρίση, ότι δεν υπάρχει κάποιος να το χρηματοδοτήσει. Το σύστημα επέτρεψε να μην υπάρχουν αυτοί που θέλουν να επενδύσουν.

Το σώμα των διαιτητών δεν έχει διαβάσει τη βιογραφία μου. Θα ήθελα να τους συστήσω να το κάνουν.
Στο τέλος αναφέρθηκε στη σημερινή μάχη της εθνικής:
«Σήμερα παίζει και η εθνική μας ομάδα. Θέλω να πω ότι είναι η μοναδική φορά που παίζει μία εθνική ομάδα, που ενώνεται όλος ο ελληνικός λαός. Όταν πήραμε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, με έπαιρναν ακόμα και από την Αυστραλία... Για κάποια στιγμή ένιωσα ότι ήμουν μέλος μιας πολύ μεγάλης ελληνικής οικογένειας. Θα ήθελα με ειλικρίνεια να ευχηθώ, να κερδίσει σήμερα η εθνική μας ομάδα. Σήμερα είναι ένα ντέρμπι. Δε θα είναι καθόλου απλό αυτό το παιχνίδι, από ότι μου λένε. Είμαστε άνθρωποι του ποδοσφαίρου και σταματάμε να είμαστε εχθροί μεταξύ μας, όταν παίζει η εθνική ομάδα. Σήμερα είμαστε όλοι μια ψυχή.

Όταν ήταν αρχηγός ο Ζαγοράκης της εθνικής τον εκτίμησα και θα κάνω τα πάντα για να φύγουν οι κηλίδες από τη βιογραφία του. Εκείνη η νίκη που μας έφεραν το κύπελλο, με κάνει να θυμάμαι ένα επεισόδιο. Ήμουν στο Ροστόφ και έβλεπα τον αγώνα και όταν έριξαν το Ζαγοράκη κάτω, αυτός έπεσε χαμογελώντας. Τότε γύρισα στον Αρμένιο και του είπα ότι εμείς είμαστε περήφανος λαός. Μπορείτε να μας ρίξετε κάτω αλλά δε μπορείτε να μας κατακτήσετε. Όλους τους εκτιμώ και τους σέβομαι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: