Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Θα το πληρώσει ο Ρότσα!!

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την επίδειξη καθαρού μυαλού, σθένους και αθλητικής συμπεριφοράς του Χουάν, που έσβησε τον λεκέ από τη φανέλα του Παναθηναϊκού.
Χρωστά ένα “ευχαριστώ” ο Παναθηναϊκός στον Χουάν Ρότσα. Οχι για τα παλιά, τα περασμένα, όσα πέτυχε στους αγωνιστικούς χώρους ως ποδοσφαιριστής και στην πρώτη του θητεία ως προπονητής, για αυτά άλλωστε έχει πολλάκις τιμηθεί, αλλά για το καλό που του έκανε ο Αργεντινός με τη στάση του στη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών.
Χάρη στη συμπεριφορά του, τη νηφαλιότητα και το θάρρος του, και τη βαρύτητα του ονόματός του ο Ρότσα ανάγκασε τον επίσημο Παναθηναϊκό, δηλαδή τον πρόεδρό του, να σβήσει τη μουτζούρα που είχε βάλει μερικές ώρες πριν στον σύλλογο με τον λεκέ που άφησε πάνω στα ονόματα ποδοσφαιριστών για τον επαγγελματισμό και τον αθλητισμό τους.
Αυτό το “μιλώντας στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης , ο κ. Αλαφούζος αναφέρθηκε στην πορεία της ομάδας και υπογράμμισε ότι ουδέποτε ετέθη ζήτημα για την ηθική ακεραιότητα των παικτών του Παναθηναϊκού και ούτε υφίστανται σκιές για τα στελέχη της ομάδας”, το απόσπασμα της επίσημης ανακοίνωσης του Παναθηναϊκού είναι η μεγάλη υπηρεσία που προσέφερε στον σύλλογο ο Ρότσα. Την ανάγκασε, την ΠΑΕ, να συμπεριφέρεται όπως αρμόζει στον Παναθηναϊκό και να εγκαταλείψει τη συμπεριφορά ομάδας της γειτονιάς που είχε υιοθετήσει προηγουμένως.
Είναι βέβαιο ότι θα το βρει μπροστά του όλο αυτό ο Ρότσα. Οχι μόνο επειδή θα του το κρατήσει ο Αλαφούζος, αλλά κυρίως διότι ο Αργεντινός συνεργάζεται με μια διοίκηση που δεν έχει εμπειρία και ποδοσφαιρική επιχειρηματική αντίληψη, που “δεν νιώθει”, όπως λένε στην αργκό τους οι άνθρωποι της αγοράς του ποδοσφαίρου και κάνει το ένα χοντρό λάθος πίσω από το άλλο. Θα του την ξανακάνουν τη ζημιά του Ρότσα, ο οποίος θα τρέχει πάλι να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, να διορθώσει τα αδιόρθωτα, προτού τελικώς αναγκαστεί να τα παρατήσει. Είναι όμως σπουδαίο το παράδειγμα που δημιούργησε, σε μια εποχή που το ποδόσφαιρο, ο αθλητισμός, όπως άλλωστε και όλη η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από τέτοια.
Ο Ρότσα έκανε την επιλογή να βάλει την ηθική, την εντιμότητα, τον αθλητισμό του, το fair play του πάνω από το ατομικό μικροσυμφέρον, από “τη βολή του”, “τη θεσούλα του”. Πόσο συχνά συναντά κανείς πλέον συμπεριφορές σαν του Χουάν στον ελληνικό αθλητισμό; Ρίξτε μια ματιά στο τι συνέβη στη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, που εξέτασε τη συμμετοχή ή μη του προέδρου της στο σκάνδαλο μαύρης αγοράς εισιτηρίων των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, που ήταν τεκμηριωμένο από στοιχεία και αποφάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Λιγοστεύουν οι "αρσενικοί" στη δημόσια και την επιχειρηματική ζωή του ποδοσφαίρου, όπως άλλωστε και στην επιχειρηματική ζωή, και την αγορά και, τελικά, την κοινωνία. Γι' αυτό του αξίζει ένα μεγάλο μπράβο του Χουάν Ρότσα. Επειδή πήρε την δύσκολη θέση, δίχως καμιά εγγύηση για την παραμονή του. Το έκανε αυτό ένας προπονητής που είχε χρόνια να δουλέψει και, άρα, πολλούς καλούς λόγους για να κάνει το κορόιδο. Γι' αυτό και το παράδειγμά του δεν είναι απλώς φωτεινό: είναι φωταγωγημένο. Ακόμη κι αν φύγει σε μια εβδομάδα, ακόμη και αν δεν προλάβει να δείξει τίποτα καλό στο τερέν, ο Ρότσα θα έχει αφήσει ξανά το στίγμα και το αποτύπωμά του. Εγινε ήδη μια μεγάλη αναφορά στην ιστορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Εγραψε ακόμη μια περήφανη σελίδα με το ήθος και τη μαγκιά του. 



πηγή: gazzetta.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: