Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Οι έντεκα καλύτεροι νέοι του πρώτου γύρου

ο φετινό είναι το πρωτάθλημα στο οποίο έχουμε δει περισσότερους νέους Ελληνες ποδοσφαιριστές από κάθε προηγούμενη φορά και το γιατί το ξέρουμε.
Η παρουσίαση της εντεκάδας του πρώτου γύρου με τους καλύτερους νέους είναι επιβεβλημένη: στα πιο πολλά ματς του πρώτου γύρου -και ειδικά στην αρχή- γι’ αυτούς συζητούσαμε. Επειδή το «νέος» στην Ελλάδα είναι σχετικό, έχω βάλει ως όριο τα 23 χρόνια.

Kαι η ενδεκάδα των καλύτερων μικρών παίζει 4-4-2 σχεδόν παραδοσιακά, αν όχι και εγγλέζικα. Εχουμε και λέμε:

Τερματοφύλακας
Είδαμε αρκετούς και δεν έχουμε δει τους πιο προικισμένους, δηλαδή τον Καπίνο (ΠΑΟ) και τον Μέγερι (Ολυμπιακός). Οι δύο του Πανιωνίου, ο Περιστερίδης και ο Γιαννακόπουλος, με έχουν μπερδέψει. Ο Διούδης (Αρης) είναι καλός, αλλά έπαιξε λίγο. Ο Γουναρίδης (ΟΦΗ) είναι στάσιμος. Ο καλύτερος είναι ένας ξένος: ο 22χρονος Λοντίγκιν της Ξάνθης, που κέρδισε τη θέση από τον ασταθέστατο Βιβιανί.

Δεξί μπακ
Υπάρχουν εξελίξιμοι πλάγιοι μπακ. Ο Οικονόμου του ΠΑΣ είναι τσακαλάκι. Ο Παναγιώτης Σπυρόπουλος ήταν μία από τις αποκαλύψεις του Πανιωνίου και το μέλλον ανήκει στον 18χρονο Κωνσταντινίδη του ΠΑΟΚ. Αφήνοντας εκτός συναγωνισμού τον -στα 22 του- βετεράνο Σκόνδρα (Ατρόμητος), λέω ότι αυτός που ξεχώρισε πιο πολύ είναι ο Βαλεντίνος Βλάχος (ΑΕΚ).

Αριστερό μπακ
Ο Σταφυλίδης (ΠΑΟΚ) είναι ο σταρ της θέσης, αλλά είναι με το μυαλό στη Γερμανία. Ο Μαργαρίτης (Αρης) προσπαθεί. Ο Χουχούμης (ΠΑΟ) αξίζει πιο πολλές ευκαιρίες, όπως και ο Λυκογιάννης (Ολυμπιακός). Πιο καλός από όλους ο λιγότερο διαφημισμένος, αλλά εξαιρετικός αμυντικός του Πανιωνίου, Αλέξανδρος Κούρος.

Στόπερ
Ο Κουτρουμπής (ΑΕΚ) δεν έχει χάσει ματς: κάτι λέει αυτό. Ο Λαμπρόπουλος (Πανιώνιος) ήταν ο καλύτερος πριν χτυπήσει. Ο Κολοβέτσιος κάνει μεγάλη σεζόν στον ΠΑΣ, ενώ ο Τριανταφυλλάκος ζορίζεται στον ΠΑΟ. Λίγοι έχουν καταλάβει πως ο καλύτερος του πρωταθλήματος, δηλαδή ο Κώστας Μανωλάς, είναι μόνο 21 χρόνων!

Λίμπερο
Ο Γιαννίτσης και ο Παντίδος του Αρη έχουν καλά στοιχεία, αλλά τους λείπει λίγη προσωπικότητα. Ο Τσιώλης στον Αστέρα ταλαιπωρεί λίγο τον Κουρμπέλη βάζοντάς τον στα χαφ. Ο Μπουγαΐδης (ΑΕΚ) και ο Αυλωνίτης (Πανιώνιος) μοιάζουν να έχουν άγχος. Αγχος έχει και ο 23χρονος Κατσικάς (ΠΑΟΚ), αλλά έκανε καλό πρώτο γύρο. Το ξεπερνάει.  

Αμυντικό χαφ
Ο Φέτσης (ΑΕΚ) άργησε να πάρει μπροστά, ενώ ο Λαγός (ΠΑΟ) δυσκολεύεται. Στον Αρη κακώς δεν εμπιστεύονται πιο πολύ τον Οικονομόπουλο.  Ο Μαχαίρας (Λεβαδειακός) πρέπει να μάθει τη θέση από τον Κόρμπο. Οπως έμαθε ο πολύ καλός Κάτσε (ΠΑΟΚ), παρακολουθώντας τον Βιτόλο, στον οποίο μοιάζει σε σουλούπι.  

Οργανωτής
Δεν έχουμε κανένα σχεδόν οργανωτικό χαφ μεταξύ των ανερχόμενων μικρών. Ο καλύτερος είναι ο Φετφατζίδης (Ολυμπιακός), αλλά δεν παίζει. Ο Μάνταλος (Ξάνθη) είναι πιο πολύ κρυφός φορ. Ο Γροντής (ΑΕΚ) ψιλοχάθηκε. Ο Φουρλάνος (ΠΑΟ) δεν παίρνει ευκαιρίες. Ο Πέλκας (ΠΑΟΚ) θα ξαναεμφανιστεί με τα πρωτοβρόχια. Το 'χετε καταλάβει ότι ο σταρ Ντε Βινσέντι είναι μόλις 23χρόνων;

Δεξί χαφ-εξτρέμ
Ακραίους έχουμε αρκετούς πολλά υποσχόμενους. Ο Ντούνης (Πανιώνιος), αν συνεχίσει έτσι θα αποκτήσει fan club. O Θανάσης Καραγκούνης (Ατρόμητος) ωριμάζει. Ο Φούντας στα 17 του στιγμές στιγμές κουβαλάει την ΑΕΚ. Δική του θα ήταν η θέση, αν ο Χάρης Μαυρίας (ΠΑΟ) δεν έκανε μια εντυπωσιακή εμφάνιση στο ντέρμπι.

Αριστερός χαφ-εξτρέμ
Ο 21χρονος Κοροβέσης με το αέρινο πάτημα είναι από τους πρωταγωνιστές του ΠΑΣ. Μαχητής ο Τσοκάνης (Κέρκυρα) και καλός τεχνίτης ο Μπακασέτας (Αστέρας), που νιώθει «δεκάρι». Χάνεται στο πλάι ο Κατίδης, που πρέπει να βρει ρόλο. Μπουκάρει από παντού -και στην καλύτερη ενδεκάδα- ο αέρινος Γιαννιώτας, μια αδυναμία μου.

Σέντερ φορ
Φορ μικρούς δεν έχουμε. Ο Περογαμβράκης (ΟΦΗ), που μικρός δεν είναι, είναι εξελίξιμος. Ο Σταματής (ΑΕΚ) δεν έχει στυλ, αλλά βάζει γκολ, ενώ ο Τριανταφυλλάκος μοιάζει με φορ, αλλά δεν σκοράρει. Δύο είναι αυτοί που ξεχωρίζουν, ο Βασιλείου του Λεβαδειακού και ο Καραμάνος του Ατρομήτου. Για τη γενναιοψυχία προτιμώ τον πρώτο. Εκτός συναγωνισμού φυσικά ο 23χρονος Κλάους Αθανασιάδης.

Ελεύθερος κυνηγός
Μεταξύ Αγγελούδη, Σουνά και Καραγιάννη θα κερδίσει θέση στον Αρη ο πιο πεισματάρης: και οι τρεις μοιάζουν καλοί πάντως. Τον Μπαργκάν της Βέροιας αργήσαμε να τον ανακαλύψουμε: πέρασε τα 23. Καλός και ο νεότερος Καλτσάς -πήρε κάτι από τον μπαμπά. Ο συμπαίκτης του Ολαϊτάν ήταν μία από τις αποκαλύψεις της Βέροιας και ο καλύτερος όλων. Δηλώνει 19άρης…  


Καλό είναι να υπάρξει προβληματισμός

Η Λεβάντε και πολύ περισσότερο ο νικητής του ζευγαριού Ατλέτικο Μαδρίτης - Ρούμπιν Καζάν, που ο Ολυμπιακός μπορεί ν' αντιμετωπίσει, αν και εφόσον προκριθεί, είναι πολύ μακρινές ιστορίες. Αν ο Ολυμπιακός έπαιζε σήμερα με τη Λεβάντε, θα είχε σίγουρα προβλήματα μεγάλα, καθώς εδώ κι ένα μήνα δεν παίζει το ποδόσφαιρο που μπορεί. Ηταν κακός και στα δύο ματς με την Παναχαϊκή, μέτριος με τον Παναθηναϊκό, άκεφος με τον Πανιώνιο, ασταθής με τον Πλατανιά και δεν κέρδισε ούτε στην Τούμπα, όπου για μια ώρα κυριάρχησε. Το καλό για τον Ολυμπιακό είναι ότι το τελευταίο του καλό ματς ήταν ένα ευρωπαϊκό ματς, αυτό με την Αρσεναλ. Προσοχή, όμως: τα καλά ματς στην Ευρώπη δεν γίνονται κατά παραγγελία -για να τα κάνεις τη στιγμή που θέλεις, πρέπει να προέρχεσαι από παιχνίδια στα οποία έχεις παίξει καλό ποδόσφαιρο ή τουλάχιστον που έχεις παίξει το ποδόσφαιρο που ξέρεις. Τον τελευταίο μήνα ο Ολυμπιακός μοιάζει να προσπαθεί να παίξει ένα ποδόσφαιρο που δεν ξέρει κι αυτό είναι ό,τι χειρότερο.

Οι κριτικές στον Ζαρντίμ είναι πάντα υπερβολικές. Ομως κι ο Πορτογάλος τώρα στη διακοπή πρέπει να τα βάλει κάτω και να δει τι θέλει: μέχρι τώρα η ομάδα του είχε στα καλά της και στα στραβά της ένα σωρό διαφορετικά πρόσωπα. Σίγουρα το ελληνικό πρωτάθλημα δεν τον πολυβοηθάει, αλλά κι αυτός κάπου πρέπει επιτέλους να καταλήξει: ύστερα από τέσσερις μήνες αγωνιστικών υποχρεώσεων, μοιάζει ακόμα να ψάχνεται.

Θα ασχοληθούμε με τη Λεβάντε όταν έρθει η ώρα. Για την ώρα, στις γιορτές καλό είναι να υπάρξει προβληματισμός. Αν νομίζουν ότι όλα είναι ωραία, θα φτάσουν στα ματς με τους Λεβαντίνους χειρότεροι.


Δεν υπάρχουν
Δεν είπε ποτέ ο Γιάννης Αλαφούζος ότι έχει συγκεντρώσει 7,5 εκατ. ευρώ για να τα βάλει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ΠΑΟ, αλλά έκανε πίσω γιατί εμφανίστηκε ο πρίγκιπας με τις καμήλες γεμάτες χρυσάφι. Είπε ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να τα συγκεντρώσει, ύστερα από μια προεργασία που έκανε και ότι αυτή σταμάτησε όταν ήρθαν τα πετροδόλλαρα. Πάντως αυτά περί 7,5 εκατ. διοχετεύονταν στους ρεπόρτερ από προχθές. Κι αυτός που έδινε τις συγκεκριμένες πληροφορίες, πρέπει να είναι πιο προσεκτικός, γιατί τον εκθέτει…sportday gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: