Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Πληρώνει την επιτυχία!!

Ο Σταύρος Κόλκας εξηγεί στον sportdog γιατί ο Σαββίδης άλλαξε το συμβόλαιο του Δώνη. Το παράδειγμα του Σαλπιγγίδη, το ραντεβού με τον Αθανασιάδη και ο ΠΑΟΚ της Λαμπίρη! Αφού έβγαλα τον εκνευρισμό μου με τα όσα γίνονται κοινωνικά, ας ασχοληθούμε και λίγο με την υπόθεση ΠΑΟΚ. Γι΄ αυτό βρίσκομαι εδώ άλλωστε, μην τα μπερδεύουμε.
Γίνεται λόγος στα καφενεία εδώ και κανά μήνα, για τη διαφοροποίηση των όρων στο συμβόλαιο του Δώνη. Χθες στο gazzetta, φιλοτιμήθηκε ο Παγώνης να το γράψει και καλά έκανε, αφού πετούσαμε αετό όταν οι υπόλοιποι ακούγαμε για αυτό.
Βέβαια, μέσα μου ήξερα πως το θέμα αυτό θα έφερνε νέα κουβέντα γύρω από τον Δώνη και η αλήθεια είναι πως έχω κουραστεί λίγο. Δεν βρίσκω κανένα όφελος για τον ΠΑΟΚ σε αυτή τη διαδικασία. Μόνο πάτημα σε κάποιους να ξεφωνήσουν, κάποιους να απαξιώσουν και κάποιους να τον υπερασπιστούν. Ο ΠΑΟΚ της Λαμπίρη με σάρκα και οστά.
Η ουσία όμως είναι πως υπήρξε διαφοροποίηση του αρχικού συμβολαίου. Το οποίο συμβόλαιο αρχικά, έλεγε πως μέχρι τον Φλεβάρη αν απολυθεί ο Δώνης με υπαιτιότητα της ΠΑΕ, ο Δώνης δεν θα έπαιρνε όλο το συμβόλαιο αλλά το 30 με 40% αυτού που μένει.
Δηλαδή σε ένα διετές κλειστό που το δικαιούται όλο ο Δώνης, αν δεν ταιριάξουν τα χνώτα του με τον ΠΑΟΚ, δεν θα το πάρει όλο αλλά ένα ποσοστό του.
Ξαφνικά είδα ξεφωνητά στον Βρύζα που έβαλε αυτόν τον όρο που ουσιαστικά προστατεύει τον ΠΑΟΚ. Ναι, άμα δεν τον απολύσεις μέχρι τότε, σημαίνει πως όλα καλά και θα το πάρει όλο μέχρι τέλος. Αν και σε αυτές τις περιπτώσεις πάντως γίνεται διαπραγμάτευση και ποτέ δεν το παίρνει κανένας όλο.
Η μία παράμετρος του θέματος είναι αυτή. Η άλλη, αφορά τον Σαββίδη που ζήτησε από τον Δώνη να ισχύσει και στη συνέχεια αυτό. Δηλαδή η αποζημίωση του 30 με 40%.
Είναι λογικό να ανοίξει κουβέντα για το ότι ο Σαββίδης θέλει να ξεφορτωθεί τον Δώνη με λιγότερα χρήματα το καλοκαίρι. Έλα όμως που τα επιπλέον μπόνους που του έδωσε, υπερκαλύπτουν την μείωση της αποζημίωσης.
Δηλαδή αν ο Δώνης και οι συνεργάτες του, βγούνε 2οι στο πρωτάθλημα μέσα από τα πλέι οφ, ο Δώνης και να φύγει το καλοκαίρι θα πάρει περισσότερα χρήματα απ ότι αν έπαιρνε όλη του την αποζημίωση μέσα από την αύξηση των μπόνους. Αν δε πάρει και το κύπελλο, μπορεί να ξεκουραστεί έναν χρόνο.
Με λίγα λόγια, ο Σαββίδης δεν έχει ανάγκη να μπει στη διαδικασία να μειώσει την αποζημίωση του Δώνη για να πληρώσει λιγότερα. Είναι θέμα πολιτικής των συμβολαίων του που δεν πριμοδοτεί την αποτυχία και χρυσοπληρώνει την επιτυχία.
Και επίσης, το ότι ο Δώνης το δέχτηκε δεν θα πω πως είναι προς τιμήν του, αλλά προς συμφέρον του.
Για να κλείσω αυτό το θέμα που θα ανοίξει πάλι συζήτηση σε λάθος βάση, ο Σαββίδης έχει κάνει αυτή τη πρόταση στον Δώνη, αφού έχει πληρώσει κοντά στα 2 εκατ. ευρώ για μεταγραφές, αυξάνοντας κατά πολύ τις πιθανότητες να βγει δεύτερος.
Είναι δηλαδή μία συμφωνία, που κανένας σοβαρός επαγγελματίας δεν μπορεί να απορρίψει.
Στην πολιτική των συμβολαίων, ο Σαββίδης έπεισε π.χ. τον Σαλπιγγίδη να επεκτείνει το συμβόλαιό του με μειωμένες κατά πολύ αποδοχές. Ουσιαστικά τον έβαλε να υπογράψει τετραετές κλειστό, με 2,4 εκατ. ευρώ.
Μέσα σε αυτά, είναι οι 900 χιλιάδες ευρώ που όφειλε η ΠΑΕ στον Σαλπιγγίδη, τις οποίες και αφαιρούμε στη διαίρεση. Ουσιαστικά ο Σαλπιγγίδης, υπέγραψε κοντά στις 500 χιλιάδες το χρόνο, χάνοντας τη διαφορά των 300ων χιλιάδων από το συμβόλαιο της επόμενης σεζόν. Δηλαδή καθαρά, ακριβώς στα μισά από αυτά που είχε.
Επειδή υπάρχει η αίσθηση πως ο Σαββίδης είναι άπλας και σκορπάει το χρήμα, στο ραντεβού που έκανε με τον Κλάους στο Μακεδονία Παλάς, τον έπεισε να του δώσει τις 100 από τις 150 χιλιάδες ευρώ που του χρωστούσε η ΠΑΕ από πέρυσι. Ο παίκτης δεν είχε πρόβλημα γιατί είναι τέτοιος χαρακτήρας και δέχτηκε.
Εμένα όλα αυτά με χαροποιούν γιατί ο ΠΑΟΚ έχει έναν μεγαλομέτοχο που ασχολείται πραγματικά, έχει αντιληφθεί τι ακριβώς γίνεται και δεν πετάει τα χρήματά του.
Εκμεταλλεύεται τη ρευστότητά του για να μειώσει τα χρέη και πλέον είναι έτοιμος να φτιάξει και την πρώτη αιρετή διοίκηση του ΠΑΟΚ μετά από επτά χρόνια. Ο ΠΑΟΚ βγήκε επιτέλους από το οικονομικό αδιέξοδο και έχει όλο το χρόνο μαζί του για να εξελιχθεί μέσα από σωστές στρατηγικές που ορίζουν κανόνες σοβαρούς που ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει.
Καταλήγοντας, επειδή διακρίνω ένα γενικό μπέρδεμα στα πέριξ της ομάδας, νομίζω πως ο Σαββίδης συμπεριφέρθηκε με έναν τρόπο τέτοιο, που κέρδισε τον χρόνο που χρειάζεται μέχρι να ολοκληρωθεί το πρότζεκτ του.
Η λογική – αυτός πληρώνει, αυτός αποφασίζει – είναι λανθασμένη αν αυτός που πληρώνει δεν έχει αποδείξει κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου πως το έχει.
Στην αρχή προβληματίστηκα πάνω στο ερώτημα αυτό, όμως ο προβληματισμός μου είχε να κάνει περισσότερο με διαρροές που δεν οφείλονταν στον ίδιο και με επικοινωνιακά παιχνίδια ανθρώπων που επιδίωκαν να επηρεάσουν καταστάσεις.
Πλέον, βλέποντας πως καμία από τις διαρροές δεν επιβεβαιώθηκε και πως ο Σαββίδης δεν πατάει τις μπανανόφλουδες, θεωρώ πως τα πρώτα δείγματα γραφής είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά.
ΥΓ: Γαμ…αν τα φασολάκια
πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: