Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Θεωρίες συνομωσίας ή πραγματικότητα;

Η σημασία της 19ης Απριλίου στην Αμερική ίσως κρύβει την εξήγηση για την αιματηρή επίθεση στη Βοστώνη.

Θεωρίες συνομωσίας ή πραγματικότητα;
Μπορεί η βομβιστική επίθεση κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου της Βοστώνης να ξύπνησε μνήμες της 11ης Σεπτεμβρίου, ωστόσο το FBI δεν αποκλείει το χτύπημα να προέρχεται εκ των έσω και όχι από κάποια ξένη τρομοκρατική οργάνωση που σχετίζεται με την Αλ-Κάιντα.

Γράφει η Εύη Μάνου

Αν και έχουν περάσει λίγες ώρες από την επίθεση ώστε να βγουν συμπεράσματα για την ταυτότητα των δραστών, η ημέρα που επιλέχθηκε για να πραγματοποιηθεί αυτό το χτύπημα ενδεχομένως να ρίξει περισσότερο φως στην υπόθεση.

Η Ημέρα του Πατριώτη (Patriot’s Day) γιορτάζεται στη Μασαχουσέτη με αφορμή την επέτειο από τις δυο πρώτες μάχες της Αμερικανικής Επανάστασης στο Λέξινγκτον και στο Κονκόρντ που έγιναν στις 19 Απριλίου του 1775. Μέχρι το 1969 η επέτειος γιορταζόταν στις 19 Απριλίου, όμως από εκεί και ύστερα τιμάται την τρίτη Δευτέρα του Απριλίου.

Ωστόσο την τελευταία 20ετία, η 19η Απριλίου έχει περάσει στην ιστορία για μια σειρά γεγονότων που στοίχησαν τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων.

Τον Φεβρουάριο του 1993, οι αρχές προσπαθούν να εκτελέσουν ένταλμα έρευνας σε ένα ράντσο στο Γουάκο του Τέξας στο οποίοι διέμεναν μέλη μιας θρησκευτικής αίρεσης. Οι δυο πλευρές αντάλλαξαν πυροβολισμούς με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις πράκτορες του FBI. Επί πενήντα ημέρες το FBI πολιορκούσε το ράντσο μέχρι που κατά τη διάρκεια της εφόδου στις 19 Απριλίου ξέσπασε φωτιά με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 76 μέλη της αίρεσης. Για την υπόθεση αυτή το FBI κατηγορήθηκε πως έκανε λάθος χειρισμούς από την αρχή μέχρι το τέλος.

Ένα από τα πρόσωπα που είχαν βρεθεί στο Γουακο για να εκφράσουν την συμπαράσταση τους στα μέλη της αίρεσης ήταν και ο Τίμοθι ΜακΒει ο οποίος ήταν υπέρμαχος της οπλοκατοχής. Δυο χρόνια μετά, ο ΜακΒει προφανώς αναζητώντας εκδίκηση για την πολιορκία στο Γουάκο, ανατινάζει ομοσπονδιακό κτίριο στην Οκλαχόμα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 168 άνθρωποι και πάνω από 600 να τραυματιστούν. Το ημερολόγιο την ημέρα της επίθεσης έγραφε 19 Απριλίου 1995.

Στις 20 Απριλίου του 1999, στο Λύκειο του Κόλουμπαιν στο Κολοράντο εισβάλλουν δυο οπλισμένοι μαθητές, οι οποίοι ανοίγουν πυρ εναντίον των συμμαθητών τους. Δεκατρία άτομα έχασαν την ζωή τους και 21 τραυματίστηκαν από τα πυρά των μαθητών οι οποίοι λίγη ώρα μετά αυτοκτόνησαν. Το περιστατικό αυτό προκάλεσε έντονη δημόσια συζήτηση για την χρήση των όπλων στις ΗΠΑ.

Σε δυο ξεχωριστές επιθέσεις ένας φοιτητής του Πολυτεχνείου της Βιρτζίνια, την ημέρα του Πατριώτη, στις 16 Απριλίου 2007, αφαιρεί τη ζωή 32 ανθρώπων και τραυματίζει άλλους 23. Το μακελειό αυτό είναι το αιματηρότερο που επέφερε μόνος του ένας άνθρωπος στις ΗΠΑ και όπως ήταν φυσιολογικό επανέφερε στο προσκήνιο την «αιώνια διαμάχη» σχετικά με το δικαίωμα οπλοκατοχής.

Ο φετινός μαραθώνιος στη Βοστώνη ήταν αφιερωμένος στα 26 θύματα (ένα μίλι για κάθε νεκρό) της επίθεσης σε δημοτικό σχολείο του Νιουτάουν στο Κονέκτικατ τον περασμένο Δεκέμβριο. Ένας 20χρονος άνδρας είχε εισβάλλει στο σχολείο όπου δίδασκε η μητέρα του, πυροβολώντας αδιακρίτως με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 26 άτομα, είκοσι εκ των οποίων ήταν παιδιά.

Το πρώτο βήμα για τον περιορισμό της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ έγινε τις προηγούμενες ημέρες με τους Δημοκρατικούς να βρίσκουν στήριξη και από κομμάτι των Ρεπουμπλικάνων. Ωστόσο οι κάτοχοι όπλων ,ωστόσο, αμφισβητούν το νόμο και υποστηρίζουν ότι το Σύνταγμα προβλέπει το δικαίωμα στην οπλοκατοχή και δεν το περιορίζει στη φύλαξη ενός όπλου μόνο στο σπίτι.

Συγγενείς και φίλοι των θυμάτων αλλά και επιζώντες της επίθεση αυτής ήταν καλεσμένοι στη Βοστώνη για να τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών. Κάποιοι από αυτούς πήραν μέρος στο μαραθώνιο, ενώ οι περισσότεροι βρέθηκαν στην εξέδρα των επισήμων κοντά στον τερματισμό όπου σημειώθηκαν και οι δυο εκρήξεις.

Όσο και να μην θέλει κάποιος να συνδυάσει τα δυο συμβάντα, δυστυχώς όσο και αν επιχειρήσεις να μην το κάνεις, το μυαλό πραγματοποιεί ασυναίσθητα συνειρμούς!
πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: