Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Δάκρυα για το ελληνικό ποδόσφαιρο, όχι για την ΑΕΚ

Ο Άρης Ασβεστάς γράφει στο sport-fm.gr για την ανυπολόγιστη ζημιά που θα προκληθεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο με την απουσία της ΑΕΚ από την κορυφαία κατηγορία.

Δάκρυα για το ελληνικό ποδόσφαιρο, όχι για την ΑΕΚ
Η ΑΕΚ δεν πεθαίνει. Δεν μπορεί να πεθάνει. Ό,τι ζει μέσα στην ψυχή του καθενός, δεν πεθαίνει ποτέ. Η ΑΕΚ είναι τόσο μεγάλη, έχει τόσο πολύ κόσμο, έχει τέτοιο παρελθόν, που είναι φύση αδύνατον να χαθεί. Είναι μακράν η μεγαλύτερη ελληνική ομάδα που βρέθηκε ποτέ σε τέτοια θέση. Και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πάρα πολλά τα παραδείγματα γιγαντιαίων συλλόγων που μια τέτοια στιγμή, κατέληξε να είναι απλώς μια θλιβερή παρένθεση. Αργά ή γρήγορα θα σηκώσει και πάλι κεφάλι. Η ΑΕΚ άλλωστε μια ζωή μάχεται. Τώρα φαίνεται να χάνει τη μεγαλύτερη μάχη που έδωσε ποτέ. Αλλά θα αντεπιτεθεί. Αυτή είναι η φύση της.

Και δεν χρειάζεται λύπηση και παρηγοριά. Όσο κι αν πονούν οι ΑΕΚτζήδες, είναι με διαφορά οι πιο ανθεκτικοί οπαδοί της χώρας. Διότι σε 89 χρόνια έχουν πανηγυρίσει καμιά τριανταριά τίτλους και απίστευτες ευρωπαϊκές νίκες, αλλά την ίδια στιγμή έχουν βιώσει και καταστροφές. Με όλο το σεβασμό στις άλλες ομάδες, όλοι οι υπόλοιποι ιστορικοί σύλλογοι της χώρας που έχουν βιώσει την ποδοσφαιρική «τραγωδία» ενός υποβιβασμού, ούτε κατά φαντασία δεν έχουν βιώσει τόσες επιτυχίες.

Ουδείς, λοιπόν, γνωρίζει καλύτερα την σκληρή και απότομη εναλλαγή από το… τσουχτερό κρύο στο αφόρητο ζεστό, όπως ο ΑΕΚτζής. Το καλύτερο τώρα, είναι να τον αφήσεις μόνο του. Δεν θέλει συμπονετικά χτυπήματα στην πλάτη. Θέλει μόνο να βρεθεί με τους ομοϊδεάτες του, αυτούς που ξέρουν τι σημαίνει να είσαι ΑΕΚ, να κλάψει και να υποφέρει μαζί τους. Για λίγο όμως. Διότι και στη Β’, ή ακόμα και στη Γ’ Εθνική, πάλι από κοντά θα είναι. Και θα περιμένει…

Αν πρέπει να κλάψουμε και να λυπηθούμε για κάτι, αυτό είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο στο σύνολό του. Σε ένα αληθινά υγιές ποδοσφαιρικό περιβάλλον, όλες οι υπόλοιπες ομάδες και κυρίως οι πιο μεγάλες, δηλαδή οι ανταγωνίστριες της ΑΕΚ (με την Ένωση σε νορμάλ επίπεδα, όχι όπως τα φετινά) θα έπρεπε να προβληματιστούν πολύ έντονα για το μέλλον του πρωταθλήματος.

Καλώς ή κακώς, η (ενδεχόμενη) απουσία της ΑΕΚ προκαλεί ανυπολόγιστη ζημιά στη Σούπερ Λίγκα. Πρώτα απ’ όλα για το ενδιαφέρον του κόσμου, τόσο γι’ αυτούς που παρακολουθούν τα ματς από κοντά, όσο και γι’ αυτούς που προτιμούν το τηλεοπτικό προϊόν. Έξι ΚΟΡΥΦΑΙΑ ντέρμπι λιγότερα (δηλαδή μέσα-έξω με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ) αποτελούν τρομακτική απώλεια για το ήδη φτωχό ελληνικό πρωτάθλημα. Το ενδιαφέρον του κόσμου θα περιοριστεί, θα έχει λιγότερα πλέον να περιμένει. Τα έξι αυτά ντέρμπι θα αντικατασταθούν με ματς ρουτίνας, που θα συγκεντρώνουν 5, το πολύ 10 χιλιάδες κόσμο (για τους μεγάλους) και σχεδόν… καθόλου κόσμο για τους μικρότερους. Άρα εδώ μιλάμε και για σημαντική μείωση στα έσοδα των ΠΑΕ (μικρών και μεγάλων) και από τα εισιτήρια.

Παράλληλα, το τηλεοπτικό προϊόν φθίνει καθοριστικά. Είπαμε: έξι λιγότερα ντέρμπι-φιλέτα, με τεράστια εμπορικότητα για το συνδρομητικό κανάλι, θα αντικατασταθούν με ματσάκια της σειράς, που θα τα βλέπουν ελάχιστοι. Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω ιδέα για τις προθέσεις της NOVA σχετικά με το αντίτιμο του τηλεοπτικού συμβολαίου της επόμενης σεζόν. Εξάλλου, οι ομάδες αυξάνονται, γίνονται 18, κάτι που είναι καλό για το συνδρομητικό κανάλι. Αυτό που δεν θα είναι καθόλου καλό, είναι η διακοπή της σύνδεσης στην οποία ενδεχομένως να προχωρήσουν αρκετοί ΑΕΚτζήδες, καθώς η ομάδα τους δεν θα αγωνίζεται πλέον στη Σούπερ Λίγκα, άρα δεν θα τη βλέπουν από τη NOVA.

Η απουσία της ΑΕΚ από την κορυφαία κατηγορία θα πλήξει και την εμπορικότητα του πρωταθλήματος γενικότερα. Με άλλο μάτι θα βλέπουν οι χορηγοί ένα πρωτάθλημα με την ΑΕΚ μέσα, διαφορετικά χωρίς την ΑΕΚ. Από το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας θα φύγει μια ομάδα που αγωνίζεται στο μεγαλύτερο στάδιο της χώρας και που ακόμα και στα μαύρα της τα χάλια, άμα λάχει μαζεύει 30 χιλιάδες κόσμο εύκολα. Σημαντικά αυτά για τους χορηγούς.

Το κομμάτι της ανταγωνιστικότητας δεν το πιάνω, διότι τουλάχιστον σε επίπεδο κορυφής, ήδη βλέπουμε ίσως το λιγότερο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της Ευρώπης.

Για όλους αυτούς και για πολλούς ακόμη λόγους, ο ενδεχόμενος υποβιβασμός της ΑΕΚ πλήττει τη Σούπερ Λίγκα σε τρομακτικό βαθμό.

Βέβαια, κακά τα ψέματα. Περισσότερο απ’ όλους πλήττει τον ίδιο τον σύλλογο. Και όπως συχνά λέγεται… δεν είναι ντροπή να πέσεις! Ντροπή είναι να μην προσπαθήσεις να ξανασηκωθείς! Και η ΑΕΚ, αφού βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι (που σίγουρα υπάρχουν τέτοιοι), πρέπει να προετοιμαστεί για να επιστρέψει… χθες! Για το καλό της ίδιας και για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου…

Υ.Γ: «Τρωγόμουν» να ασχοληθώ με τις θεωρίες συνομωσίας… Γιατί μπούκαραν οι κάφροι; Ήταν αυθόρμητο; Τους έβαλε κάποιος; Υπάρχει σκοπιμότητα; Μήπως την θέλουν καθαρή στη Γ’ Εθνική;
Ή να ασχοληθώ με την εκδίκαση της υπόθεσης. Πόσο σκάνδαλο θα’ ναι να μην αφαιρεθούν βαθμοί; Ασκούνται πιέσεις; Τι νομικά τρικ απαιτούνται;
Αφήστε το, όμως… Καλύτερα έτσι… Μην δηλητηριάζουμε κι άλλο τον αγνό φίλο της ΑΕΚ…

Δεν υπάρχουν σχόλια: