Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Τζάμσι στο Metropolis: «Καλύτερος όλων ο Γκάλης»

Ο «θρύλος» του ισραηλινού μπάσκετ και ένας από τους εκλεκτούς προσκεκλημένους στην εκδήλωση της 7ης Μαΐου, Ντορόν Τζάμσι φιλοξενήθηκε στο «Αθλητικό Metropolis» και την εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» και μίλησε για τον Νίκο Γκάλη, κατά πόσο βοήθησε στην άνοδο του Ελληνικού μπάσκετ αλλά και για ποιες είναι οι αναμετρήσεις που θυμάται όταν αγωνιζόταν κόντρα στον Άρη στο «Παλέ Ντε Σπορ.»


Για το τι θυμάται από τις μεγάλες μάχες που έχει δώσει η Μακάμπι κόντρα στον Άρη:

«Ακόμα και σήμερα βρέθηκα με μια παρέα ανθρώπων του μπάσκετ και συζητούσαμε γι αυτές τις μάχες. Τους ενημέρωσα για την εκδήλωση που γίνεται για χάρη του Νίκου Γκάλη και όλοι μαζί σκεφτήκαμε πως στις μέρες είναι σχεδόν απίθανο να βρεις έναν παίκτη που να σκοράρει 40 με 45 πόντους, όπως έκανε ο Γκάλης. Είναι ο καλύτερος όλων. »

Για το πως βλέπει την ιδέα της ΚΑΕ Άρη να τιμήσει τον Γκάλη:


«Είναι κάτι που το περιμέναμε όλοι εδώ και πάρα πολύ καιρό και είμαι σίγουρος ότι και η διοίκηση ήθελε πολύ να το κάνει, γιατί ο Γκάλης το αξίζει. Φάνηκε πόσο μεγάλη επιτυχία θα έχει αυτήν η εκδήλωση, καθώς αν δεν κάνω λάθος μέσα σε 48 ώρες πουλήθηκαν όλα τα εισιτήρια. Πραγματικά ο κόσμος της Θεσσαλονίκης αγαπάει τον Γκάλη και το μπάσκετ. Έχει ζήσει πολύ ευχάριστες στιγμές και με τον Γκάλη αλλά και με τον Παναγιώτη Γιαννάκη, είναι δύο αθλητές που έχουν αγαπηθεί πάρα πολύ από το κοινό της Θεσσαλονίκης. Ο κόσμος της Θεσσαλονίκης ξέρει να αγαπάει τέτοιου είδους παίκτες και το έδειχνε και τότε με την παρουσία του στα παιχνίδια που έδινε η ομάδα του Άρη εκείνη την εποχή. Εγώ όμως δεν μπορώ να αναφερθώ μόνο στο Νίκο Γκάλη, γιατί για μένα ο Άρης εκείνης της εποχής και ο Νίκος Γκάλης δεν μπορούσαν να πηγαίνουν μόνοι τους, ήταν μαζί και ο Παναγιώτης Γιαννάκης. Ήταν πραγματικά δύο ξεχωριστοί παίκτες.»

Για το πια είναι τα παιχνίδια που θυμάται από το «Παλέ » κόντρα στον Άρη:

«Το καλύτερο για εμένα θα ήταν να πάρω ένα μικρό κομμάτι από το παρκέ του «Παλέ ». Πραγματικά έχω ζήσει ανεπανάληπτες στιγμές εκεί και θα μου μείνουν αξέχαστες. Όσον αφορά τα παιχνίδια που θυμάμαι είναι ο τελικός του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 1987, όπου η Ελλάδα κατέκτησε τον τίτλο και ένα από τα μεγάλα παιχνίδια που είχε δώσει ο Άρης με τη Μακάμπι. Εκείνα τα παιχνίδια που γινόταν τότε δεν μπορείς να τα συγκρίνεις με αυτά που γίνονται σήμερα, είναι τελείως διαφορετικά. Ο κόσμος τότε ήταν μέρος του παιχνιδιού και συμμετείχε και αυτός, η ατμόσφαιρα ήταν εκπληκτική. »

Για το πόσο δύσκολο ήταν για τους αντιπάλους να σταματήσουν τον Γκάλη:

«Ήταν ένας πραγματικός εφιάλτης όταν σκεφτόμουν τότε ότι την επόμενη μέρα θα παίξω με την ομάδα που αγωνίζεται ο Νίκος Γκάλης. Για τον λόγο αυτό χαίρομαι που σε αυτή την εκδήλωση θα παίξω συμπαίκτης και όχι αντίπαλός του.»

Για το αν ο Γκάλης ήταν ο καλύτερος εκείνης της εποχής:

«Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω και να εξηγήσω το φαινόμενο του Νίκου Γκάλη. Μπορεί να μην ήταν τόσο ψηλός αλλά οι ικανότητές του ξεπερνούσαν και τις ικανότητες που μπορεί να έχει ένας κανονικός άνθρωπος. Περίμενες κάτι εξωπραγματικό από τον ίδιο σε κάθε παιχνίδι και όταν είχε την μπάλα δεν μπορούσες να τον σταματήσεις πουθενά, ήταν μια καταστροφή. »

Σε πιο βαθμό πιστεύει ότι βοήθησε ο Γκάλης στην άνοδο του Ελληνικού μπάσκετ:

«Ο Νίκος ήταν ο καλύτερος και πραγματικά η συμμετοχή του ήταν πολύ σημαντική για την άνοδο του Ελληνικού μπάσκετ. Δεν θα ξεχάσω ποτέ, όταν η Ελλάδα κατέκτησε το Ευρωπαϊκό μπάσκετ, την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην Αθήνα. Η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος βοήθησε πολύ στην άνοδο του Ελληνικού μπάσκετ. Όσον αφορά σε τι βαθμό βοήθησε ο Νίκος Γκάλης στην άνοδό του, η απάντησή μου είναι 10 στα 10. »

Για το αν αυτή τη στιγμή υπάρχει κάποιος αθλητής του μπάσκετ στην Ευρώπη που να συγκρίνεται με τον Γκάλη:

«Το στυλ του μπάσκετ αυτής της εποχής δεν συγκρίνεται με αυτό που παιζόταν στα χρόνια τα δικά μου και του Γκάλη. Είναι κάποιοι παίκτες καλοί από την Ευρώπη, που αυτή τη στιγμή κάνουν καριέρα στο NBA αλλά κανείς δεν μπορεί να συγκριθεί με το Νίκο Γκάλη και με τον Ντράζεν Πέτροβιτς, οι οποίοι μπορούσαν να σκοράρουν μέχρι και 40 πόντους. »

Για το αν θεωρεί ότι ο Διαμαντίδης μπορεί να είναι ο διάδοχος του Γκάλη:

«Είδα τον Δημήτρη Διαμαντίδη στο ματς με την Μπαρτσελόνα και το τρίποντο που πέτυχε. Σίγουρα μιλάμε για έναν παίκτη υψηλού επιπέδου, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορώ να τον συγκρίνω με το Νίκο Γκάλη και εκείνη την εποχή. »
πηγή: metrosport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: