Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Μπόμπαν για πάντα...!!

Επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή ένας από τους αθλητές που έχει χαραχτεί με τον πλέον ανεξίτηλο τρόπο στη μνήμη των Ελλήνων φιλάθλων.

Μπόμπαν για πάντα...
Επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή ένας από τους αθλητές που έχει χαραχτεί με τον πλέον ανεξίτηλο τρόπο στη μνήμη των Ελλήνων φιλάθλων.

Στις 28 Ιουνίου 2006 ο Σλόμπονταν Γιάνκοβιτς αφήνει την τελευταία του πνοή από ανακοπή καρδιάς, την ώρα που ταξίδευε με πλοίο. Το sport-fm.gr θυμάται τον μεγάλο Σέρβο και κάνει μια αναδρομή στις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του.

Ο Γιάνκοβιτς γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1963 στην πόλη Λουτσάνι της Σερβίας και μετακόμισε σε ηλικία 7 ετών στο Βελιγράδι. Εκεί έκανε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα, για λογαριασμό του Ερυθρού Αστέρα, όπου και παρέμεινε για 11 χρόνια.

Εκεί εξελίχθηκε ως ένας ιδιαίτερα ταλαντούχος γκαρντ και το 1991 πήρε μεταγραφή για την ομάδα της Βοϊβοντίνα. Δεν έμεινε όμως παραπάνω από μία σεζόν, αφού το 1992, ο προπονητής του Πανιωνίου Βλάντε Τζούροβιτς με τον οποίο είχαν συνεργαστεί για 2 χρόνια στον Ερυθρό Αστέρα, μεθοδεύει τη μετακίνησή του στη Νέα Σμύρνη.

Τι κι αν η σωματοδομή του δεν φανέρωνε τα πολλά αθλητικά του χαρίσματα. Ο Μπόμπαν χάρη στο φαρμακερό του σουτ και τη μεγάλη του μπασκετική ιδιοφυία έγινε γρήγορα ένα από τα αγαπημένα παιδιά της εξέδρας. Την εποχή εκείνη μαζί με τον Φάνη Χριστοδούλου και τον Πι Τζέι Μπράουν συνέθεταν μία από τις καλύτερες και πλέον ανταγωνιστικές ομάδες που έχει επιδείξει ποτέ ο Πανιώνιος.

Μία από τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας του ήταν το 1992 στον εκτός έδρας αγώνα κόντρα στη Ρόμα του Ντίνο Ράτζα, όταν με τους 41 πόντους που πέτυχε κατάφερε να γυρίσει το ματς για τον «ιστορικό» που είχε βρεθεί να χάνει μέχρι και με 30! Μάλιστα εκείνη τη χρονιά με 20,8 πόντους μέσο όρο στο Κύπελλο Κόρατς, αναδείχθηκε ως ένας από τους κορυφαίους σκόρερ της Ευρώπης.

Τα πράγματα όμως για τον Σέρβο μπασκετμπολίστα δε συνέχισαν να κυλούν εξίσου ευοίωνα. Στις 28 Απριλίου 1993 ο Πανιώνιος αντιμετωπίζει για τους ημιτελικούς του πρωταθλήματος τον Παναθηναϊκό. Σε μια προσπάθεια του Γιάνκοβιτς να σκοράρει μπροστά από τον Φραγκίσκο Αλβέρτη, ο διαιτητής Κουκουλεκίδης καταλογίζει επιθετικό φάουλ που ήταν και το πέμπτο για τον παίκτη του Πανιωνίου. Ο Γιάνκοβιτς θεωρώντας πως αδικήθηκε στη συγκεκριμένη φάση αντιδρά αψυχολόγητα και χτυπάει με φόρα το κεφάλι του στη βάση της μπασκέτας.

Ο τραυματισμός του αποδεικνύεται ιδιαίτερα σοβαρός. Ρήξη νωτιαίου μυελού και κάταγμα στον έκτο αυχενικό σπόνδυλο είναι η διάγνωση των γιατρών από τα οποία ο Μπόμπαν δεν καταφέρνει ποτέ να αναρρώσει πλήρως και καθηλώνεται σε αναπηρικό καροτσάκι για το υπόλοιπο της ζωής του.

Ο Γιάνκοβιτς εκτός από τις αλησμόνητες μπασκετικές παραστάσεις που έχει αφήσει ως παρακαταθήκη του, έχει κληροδοτήσει το ελληνικό μπάσκετ με το σημαντικότερό του επίτευγμα. Ο γιος του Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς, 23 χρονών σήμερα, έχει ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του και αγωνίζεται πλέον στον Παναθηναϊκό, σαν η ίδια η μοίρα να διάλεξε αυτόν τον τρόπο για να συνεχιστεί η ιστορία...
Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: