Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Αναστασίου: «Ομάδα με νοοτροπία νικητή»

Να χτίσει μια ομάδα με νοοτροπία νικητή, που θα παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο και θα τη χαρακτηρίζει η τακτική πειθαρχία, θέλει ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αναστασίου.

Αναστασίου: «Ομάδα με νοοτροπία νικητή»
Ο προπονητής του «τριφυλλιού» μίλησε στον ΟΠΑΠ TV για τις φιλοδοξίες και τα σχέδιά του για το μέλλον της ομάδας.

Ανέφερε πως θέλει να δουλέψει με «πεινασμένους» ποδοσφαιριστές που θα αποδεικνύουν ότι θέλουν να αγωνίζονται με την πράσινη φανέλα, τόνισε τη σημασία της προώθησης παικτών από τις ακαδημίες και έκανε λόγο για απόκτηση ακόμα 5-6 παικτών στη θερινή μεταγραφική περίοδο.

Όπως είπε, οι ποδοσφαιριστές που θα αποκτηθούν θα είναι δικής του επιλογής, έχοντας γνώση των ικανοτήτων τους, αφού δεν του αρέσει απλά να βλέπει βίντεο για να κρίνει αν κάποιος είναι καλός ή όχι.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιάννη Αναστασίου:

Για την επιστροφή του στον πάγκο του «τριφυλλιού» και τις διαφορές που διέκρινε:

"Η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Τα πρόσωπα έχουν αλλάξει πάρα πολύ. Σίγουρα αυτή η αρχή είναι μια διαφορετική αρχή. Είμαστε όμως προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο. Ξέραμε που ήρθαμε, τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου. Υπάρχει ταύτιση και επικοινωνία με τη διοίκηση γι’ αυτό που θέλουμε να εφαρμόσουμε στην ομάδα και θέλουμε η πολλή δουλειά και η μεγάλη προσπάθεια ν’ αποτελέσουν τα στοιχεία που θα μας χαρακτηρίζουν σαν ομάδα".

Για τις πρώτες σκέψεις του όταν υπήρξε η προσέγγιση από τον Παναθηναϊκό:

"Οι πρώτες σκέψεις μου ήταν να δημιουργήσουμε μια ομάδα η οποία θα είναι εφάμιλλη του ονόματος του Παναθηναϊκού. Σίγουρα χρειάζεται κάποιος χρόνος γιατί τα δεδομένα έχουν αλλάξει πάρα πολύ. Είμαι της άποψης ότι "τα χρήματα δεν αρκούν για να κατακτήσεις την ευτυχία". Σωστή δουλειά μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους. Αρκεί να ξέρεις τι ζητάς, να υπάρχει υπομονή, γιατί όταν χτίζεις κάτι καινούριο χρειάζεται υπομονή και νομίζω ότι έχοντας τις γνώσεις και την όρεξη –γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει όρεξη και διάθεση να πετύχεις και να δημιουργήσεις κάτι το οποίο εισέπραξα από τη διοίκηση του Παναθηναϊκού- τότε μπορείς να πετύχεις τους στόχους σου. Σε αυτό το θέμα υπήρχε απόλυτη ταύτιση απόψεων με τη διοίκηση και αποφασίσαμε να συνεργαστούμε".

Για τις προϋποθέσεις με τις οποίες ουσιαστικά ξεκινά την προπονητική του καριέρα σε έναν μεγάλο σύλλογο:

"Το σημαντικό για μένα πάντα είναι να είσαι έτοιμος και να ξέρεις που πας. Σε πολλά πράγματα, πολλές φορές, ο κόσμος και οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου δεν δίνουν και μεγάλη έμφαση. Θεωρούν ότι αφού είσαι μέσα στο χώρο μπορείς να προσαρμοστείς και να δείξεις ή να κάνεις κάποια πράγματα. Για μένα όμως παίζουν πολλά πράγματα σημαντικό ρόλο που είναι χρήσιμα στη λειτουργία ενός συλλόγου. Αναφέρομαι στον τρόπο του παιχνιδιού μιας ομάδας, την ποδοσφαιρική κουλτούρα της, την κουλτούρα της χώρας συνολικότερα και γενικότερα ποια είναι η φιλοσοφία του κλαμπ που πας. Όλα αυτά πρέπει να τα λάβεις σοβαρά υπόψη, γιατί είναι πράγματα που έχουν να κάνουν με τους ανθρώπους που θα συνεργαστείς, με τους παίκτες που θα φέρεις, τους στόχους που έχεις θέσει. Πολλές φορές εδώ στην Ελλάδα θέλουμε ένα αποτέλεσμα άμεσα χωρίς να αντιλαμβανόμαστε τις συνθήκες".

Αν είναι πιο εύκολο ή πιο δύσκολο να χτίσει μια ομάδα από την αρχή:

"Πάντα όταν χτίζεις κάτι η αρχή θεωρείται πολύ δύσκολη. Χρειάζεσαι τα γερά θεμέλια. Σε βάθος χρόνου θα φανεί αν αυτό είναι δύσκολο ή εύκολο. Βέβαια τα πρώτα λιθαράκια είναι τα πιο σημαντικά. Προσωπικά δεν με φοβίζει, ξέρω που ήρθα, ξέρω ποιες είναι οι απαιτήσεις της ομάδας, οι δυνατότητές της. Το σημαντικό για μένα είναι να γίνουν τα πράγματα σωστά και όπως πρέπει, κι αυτός είναι ο στόχος ο δικός μου και των συνεργατών μου, αλλά και των ανθρώπων της ομάδας πιστεύω. Ο Παναθηναϊκός τα τελευταία χρόνια φρόντιζε να έχει στην ομάδα παίκτες που προέρχονται από την ακαδημία του. Αυτό θέλουμε κι εμείς. Να έρθουν όσα πιο πολλά παιδιά γίνεται στην πρώτη ομάδα που έχουν τις δυνατότητες να παίξουν σ’ αυτή. Και βέβαια να βρούμε κάποιους έμπειρους Έλληνες παίκτες και κάποιους ξένους με σωστή νοοτροπία για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε όπως πρέπει. Αν συμβούν όλα αυτά και λειτουργήσουμε όπως θέλουμε πιστεύω ότι η πορεία θα είναι δύσκολη, αλλά στα μάτια μας θα φαντάζει εύκολη".

Για τη φυσιογνωμία του νέου Παναθηναϊκού:

"Στόχος μας για τον Παναθηναϊκό ως μεγάλη ομάδα, είναι να έχει την φιλοσοφία του νικητή σε κάθε παιχνίδι, απέναντι σε κάθε αντίπαλο. Επιθετικό ποδόσφαιρο "ναι", αλλά με έλεγχο. Το είπα και στους παίκτες: "Για μας σημαντικό είναι να υπάρχει τακτική πειθαρχία". Σίγουρα αν αποκτηθούν οι παίκτες που έχουμε θέσει ως στόχους, θα δώσουν άλλη ώθηση στην ομάδα, θα έχουμε πιο πολλές επιλογές και θα μπορούμε να λειτουργήσουμε καλύτερα επιθετικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραμελήσουμε την άμυνα, γιατί ως γνωστόν η άμυνα πολλές φορές είναι αυτή που δίνει τα αποτελέσματα. Κι εμείς τα αποτελέσματα θα τα χρειαστούμε, ιδιαίτερα τώρα στην αρχή. Για μας το σημαντικότερο είναι ο κάθε παίκτης που είναι στο γήπεδο, αλλά κι αυτοί που θα είναι στον πάγκο ή την κερκίδα, να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν μέσα στο γήπεδο. Αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα".

Για τη δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες του «τριφυλλιού»:

"Στην ακαδημία τα τελευταία 3 χρόνια γίνεται μια πάρα πολύ συστηματική και συγκεκριμένη δουλειά. Κι αυτός είναι ο στόχος της πρώτης ομάδας, να υπάρχει συνέχεια στη δουλειά που γίνεται εκεί. Όπως τόνισα στους παίκτες μου: "ευχής έργο θα είναι όλοι να παίξετε στην πρώτη ομάδα". Αυτό όμως από ένα σημείο και μετά εξαρτάται από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές, από το πόσο είναι "πεινασμένοι", από το πόσο θέλουν να συνεχίσουν να φορούν τη φανέλα του Παναθηναϊκού ή έχουν απλά σαν κίνητρο να παίξουν σ ένα παιχνίδι και να πουν ότι βρέθηκαν στην πρώτη ομάδα του Παναθηναϊκού. Για μας σαν τεχνικό επιτελείο στόχος είναι να δώσουμε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση στους παίκτες της ακαδημίας. Λίγο πολύ όλοι θα πάρουν τις ευκαιρίες τους, είτε από την ακαδημία, είτε από την πρώτη ομάδα. Θα τις πάρουν όμως αυτοί που πραγματικά τις αξίζουν και αυτοί που δείχνουν διάθεση για εξέλιξη και για συνέχεια. Για μας είναι πολύ σημαντική η διάρκεια".

Για τα «υλικά» από τα οποία θέλει να καταρτίζεται η 11άδα του Παναθηναϊκού της νέας περιόδου:

"Θέλησή μας είναι όσοι έρθουν στην ομάδα να είναι παίκτες που θα έχουν κίνητρο και φιλοδοξίες να πετύχουν και να κερδίσουν πράγματα μέσα από τον Παναθηναϊκό. Οπότε η φιλοσοφία μας θα είναι μόνο παίκτες που θα είναι "πεινασμένοι", παίκτες που θα έχουν κίνητρο, που θα ξέρουν σε ποια ομάδα θα αγωνίζονται, τι σημαίνει Παναθηναϊκός και βέβαια γνωρίζουν τις απαιτήσεις ενός κλαμπ σαν τον Παναθηναϊκό. Αυτό αφορά και τους παίκτες της ακαδημίας και τους ξένους που θα έρθουν και κάποιους Έλληνες έμπειρους που θα είναι στην ομάδα. Το σκεπτικό μας είναι να δημιουργήσουμε ένα μείγμα από νέους παίκτες από τις υποδομές, μαζί με κάποιους έμπειρους Έλληνες και με ξένους που θα θέλουν να πετύχουν".

Αν βοήθησε η παρουσία του στον πάγκο του Παναθηναϊκού προκειμένου να συμφωνήσουν κάποιοι ξένοι παίκτες:

"Δεν θέλω να μιλάω για τον εαυτό μου. Αυτό που νομίζω ότι έπαιξε μεγάλο ρόλο είναι το ίδιο το όνομα του Παναθηναϊκού. Αυτό είναι που έδωσε το κίνητρο στους παίκτες. Σημαντικό είναι βέβαια να υπάρχει κι ένα πρόσωπο που γνωρίζουν, αλλά τελικά νομίζω ότι από μόνο του το όνομα του Παναθηναϊκού έπαιξε μεγάλο ρόλο και δεν χρειάστηκε τόσο η δική μου η παρέμβαση".

Αν η επιλογή των μεταγραφικών στόχων θα γίνει από πρωταθλήματα τα οποία τα ξέρει πολύ καλά:

"Είναι γεγονός ότι έχω μια πλήρη εικόνα από τα πρωταθλήματα της Ολλανδίας και του Βελγίου. Για μας είναι πολύ σημαντικό να πάρουμε παίκτες που τους έχουμε δει και να δουλέψουμε με παίκτες που ξέρουμε πολύ καλά τι μπορούν να κάνουν. Το να κάθομαι να βλέπω παίκτες από το βίντεο ή να μου συστήνουν διάφοροι ότι "είναι καλός", "είναι έτσι", χωρίς να το κακολογώ αυτό που γίνεται δεν συμφωνώ. Θέλω να συνεργάζομαι με παίκτες που έχω δει και στις καλές τους στιγμές και στις κακές τους, ξέρω τον χαρακτήρα τους, τη νοοτροπία τους, ξέρω τι μπορούν να κάνουν μέσα στο γήπεδο και βέβαια να είναι προσιτοί οικονομικά στα δεδομένα της ομάδας. Είναι σημαντικό να είμαστε λίγο ρεαλιστές, να ξέρουμε που είμαστε και όχι να ονειροβατούμε και να ονειρευόμαστε ότι μπορεί να έρθει ας πούμε ο Μέσι ή ο Ρονάλντο στον Παναθηναϊκό".

Για την επιστροφή στη Λεωφόρο και για το τι μπορεί να επωφεληθεί η ομάδα:

"Είναι σημαντικό για την ομάδα γιατί μιλάμε για ένα γήπεδο που είναι συνυφασμένο με τον Παναθηναϊκό κι έχει σε αυτό πανηγυρίσει πολύ μεγάλες επιτυχίες. Είναι ένα ιστορικό γήπεδο, αλλά κι ένα γήπεδο που μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ δυνατή έδρα για την ομάδα. Βλέπω πολύ θετικά αυτή την επιστροφή γιατί είναι ένα γήπεδο καθαρά ποδοσφαιρικό και νομίζω ότι σαν ποδοσφαιριστής η ατμόσφαιρα που μπορείς να συναντήσεις σε ένα τέτοιο γήπεδο είναι ό,τι καλύτερο μπορούσες να φανταστείς. Όταν είσαι άνθρωπος του ποδοσφαίρου είναι λογικό να παθιάζεσαι παίζοντας σε τέτοια γήπεδα".

Τι λέει σε όλους αυτούς που χαρακτηρίζουν “ηλεκτρική” την καρέκλα του προπονητή του Παναθηναϊκού:

"Δεν φοβάμαι σαν άνθρωπος. Μου αρέσει πάντα να τολμάω, να δοκιμάζω καινούρια πράγματα. Επίσης πάντα μου άρεσαν τα δύσκολα. Ξέρω ότι η θέση του προπονητή είναι επισφαλής, αλλά προσωπικά όχι δεν με φοβίζει και δεν είναι κάτι που το σκέφτομαι. Δεν με απασχολεί. Ξέρω τι θέλω, ξέρω τι ζητάω κι αυτό θα προσπαθήσω να το μεταδώσω και στους παίκτες μου".

Για το σύνολο των μεταγραφικών κινήσεων που θα γίνουν ακόμη:

"Θα είναι τουλάχιστον ακόμη 5-6 μεταγραφές. Θα εξαρτηθεί βέβαια, γιατί το μπάτζετ μας ως γνωστόν είναι περιορισμένο. Υπήρχε το πλάνο να δημιουργήσουμε μια αμιγώς ελληνική άμυνα, δεδομένο ότι έχουμε τρεις τερματοφύλακες Έλληνες, ενώ υπάρχουν και πολλοί Έλληνες αμυντικοί που διακρίνονται. Αυτή τη στιγμή οι πρώτες μας επιλογές είναι Έλληνες, θα εξαρτηθεί αν θα προκύψει κάποια άλλη περίπτωση".

Για το γεγονός ότι ξεκίνησε πολύ νωρίς η προετοιμασία, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι κινήσεις:

"Θα παίξει μεγάλο ρόλο στο πόσο γρήγορα θα εμφυσήσουμε τη φιλοσοφία που θέλουμε στην ομάδα, από το πόσο γρήγορα θα έρθουν οι παίκτες. Σε αυτή την περίπτωση η ομάδα θα δουλέψει πολύ πιο ήρεμα και ο καθένας θα γνωρίζει επακριβώς τι πρέπει να κάνει. Εμείς έχουμε θέσει τους στόχους μας, ξέρουμε κάθε εβδομάδα πάνω σε ποιους τομείς πρέπει να δουλέψουμε στην προπόνηση. Προέκυψαν και άλλα θέματα με το αν θα παίξουμε στην Ευρώπη ή όχι. Όλα αυτά μας ανάγκαζαν κάθε τρεις και λίγο να αλλάζουμε το πρόγραμμα της προετοιμασίας. Είμαστε όμως προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, αλλά σίγουρα θα παίξει μεγάλο ρόλο πόσο γρήγορα θα ενσωματωθούν στην ομάδα οι μεταγραφικές προσθήκες".

Για τον ρεαλιστικό αγωνιστικό στόχο του Παναθηναϊκού της σεζόν 2013-14:

"Ο στόχος του Παναθηναϊκού είναι πάντα η δημιουργία μιας ομάδας που θα παίζει για την κορυφή. Από κει και πέρα από τη στιγμή που τα πράγματα έχουν αλλάξει τόσο πολύ, ο ρεαλιστικός μας στόχος είναι να κοιτάζουμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, να παίζουμε σε κάθε παιχνίδι για τη νίκη, να προσπαθήσουμε πάνω απ’ όλα να γίνουμε ομάδα και να μπορέσουμε να κερδίσουμε όσα πιο πολλά παιχνίδια γίνεται και στο τέλος της σεζόν θα μπορέσουμε να κάνουμε ταμείο".

Για το μήνυμα που θέλει να περάσει προς τον κόσμο του Παναθηναϊκού:

"Να πω να κάνουν υπομονή καταλαβαίνω ότι είναι κάτι πολύ δύσκολο. Σίγουρα δεν θα θέλουν ν’ ακούσουν τα ίδια πράγματα. Εγώ θα τους ζητούσα να έχουν πίστη στην ομάδα, να στηρίξουν τα νέα παιδιά, την προσπάθεια που γίνεται, γιατί αυτά τα παιδιά και αυτός ο κόσμος είναι στην ουσία ο Παναθηναϊκός. Να είναι επίσης σίγουροι ότι εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να δημιουργήσουμε μια ομάδα αντάξια σε αυτό που θέλει ο κόσμος της. Σε βάθος χρόνου δηλαδή η ομάδα να είναι ανταγωνιστική και να αγωνίζεται για να πετύχει τους υψηλούς της στόχους. Το σημαντικότερο όμως κατά τη γνώμη μου είναι ότι θα δουν μια ομάδα που θα μάχεται από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για να κερδίσει το παιχνίδι με σωστό τρόπο".

Δεν υπάρχουν σχόλια: