Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Πολιτική… ορθής χρήσης!!

Ο Χρύσανθος Τσαλτίδης γράφει στο blog του στο gazzetta.gr για τις πρώτες κινήσεις της διοίκησης Ηλιάδη και την επόμενη μέρα στον σύλλογο με ή χωρίς επενδυτές, ενώ παραθέτει τα ακριβή νούμερα που δημιουργούν προβλήματα στις διοικήσεις Αθανασιάδη-Σκόρδα.
Την τελευταία βδομάδα… χαλάρωσης διανύουν οι ποδοσφαιριστές του ΑΡΗ και είναι δεδομένο ότι από την επόμενη και τις 27 του μήνα ξεκινούν τα βάσανα.
Για την διοίκηση της ΠΑΕ, τα βάσανα ξεκίνησαν από την πρώτη μέρα με δεδομένη την αντιπολιτευτική διάθεση από συγκεκριμένη μερίδα του κόσμου, το μικρό καλάθι από την μεγαλύτερη μερίδα των φιλάθλων και την προσμονή από το σύνολο για ένα επενδυτή (με εξαίρεση την συγκεκριμένη μερίδα αντιπολίτευσης όλων όσων βρίσκονται στην διοίκηση εκτός του εκλεκτού της).
Ξεκινώντας από το τελευταίο είναι και το στοιχείο που οδηγεί τους περισσότερους στην εκδήλωση μιας ανησυχίας, αλλά και ανυπομονησίας σε σχέση με την τωρινή διοίκηση. Δεν είναι καθόλου τυχαία η τοποθέτηση Ηλιάδη το προηγούμενο Σάββατο, δείγμα ότι και ο ίδιος αντιλαμβάνεται την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.
Βέβαια στο συγκεκριμένο κομμάτι σημείωσα και στο προηγούμενο blog μου ότι υπάρχει ευθύνη της διοίκησης και του τεχνικού τιμ λόγω της έλλειψης επικοινωνίας με τον κόσμο και την αποφυγή δημόσιων τοποθετήσεων μέσω μιας συνέντευξης Τύπου είτε από τον κ. Ηλιάδη είτε από τον κ. Χατζηνικολάου.
Προτιμώ  για την διοίκηση βέβαια να κλείσει πρώτα ορισμένα από τα πολλά ανοικτά θέματα για τα οποία φυσικά σε καμία των περιπτώσεων δεν ευθύνεται η ίδια και μετά να μιλήσει στον κόσμο του ΑΡΗ, αλλά από την άλλη είναι δυνατόν να μην έχει μιλήσει για τους αγωνιστικούς στόχους ο προπονητής της ομάδας; Να μην έχει γίνει παρουσίασή του; Ελπίζω αυτό να συμβεί στην πρώτη της ομάδας το αργότερο ώστε να πει και ο Χατζηνικολάου στον κόσμο του ΑΡΗ τι ομάδα σκέφτεται να ετοιμάσει για τη νέα χρονιά.
Σε κάθε περίπτωση όμως ο Ηλιάδης όλο αυτό το διάστημα έχει μία σειρά επαφών με πρώην και νυν παίκτες της ομάδας. Έχει συμφωνήσει (όχι όμως και υπογράψει ο Αγκάνθο), είναι κοντά ο Οικονομόπουλος, έχουν συμβόλαιο παίκτες όπως ο Διούδης ή ο Πουλίδο, συμφώνησε ο 23χρονος Κύργιας από τον πρωταθλητή στην Β εθνική Απόλλωνα (οι πληροφορίες κάνουν λόγο για παίκτη ικανό να βοηθήσει, αλλά καθρέφτης θα είναι το γήπεδο), είναι κοντά με τον Κοέλιο, αλλά και πολύ μακριά με Παπαστεριανό και Παπαζαχαρία.
Θεωρώ ότι οι δυο τελευταίοι θα είναι μεγάλες απώλειες, αν τελικά δεν βρεθεί λύση… παραμονής όχι γιατί δεν μπορείς να βρεις καλύτερους, αλλά γιατί πολύ απλά με τον περιορισμό που υπάρχει στην ουσία χάνεις δυο κινήσεις από τις 4 ανανεώσεις, αφού ήδη έχουν χαθεί Καζναφέρης, Βελλίδης. Αν συνυπολογίσει κανείς και την δεδομένη αποχώρηση του Γιαννιώτα, ο ΑΡΗΣ θα πρέπει να πέσει διάνα στις 3 επιλογές άνω των 24, αλλά και να… μαζέψει ότι καλύτερο κυκλοφορεί κάτω των 24.
Δεν ξέρω αν η επιλογή του Ουντόντζι ή του Μπρίτο προχωρήσουν, σε κάθε περίπτωση είναι αξιόλογοι παίκτες και μπορούν να βοηθήσουν. Η κάθε όμως κίνηση που θα κάνει ο ΑΡΗΣ θα έχει σχέση και με την επόμενη και τους όποιους περιορισμούς.
Με δεδομένο ότι και σήμερα υπάρχει μία σειρά από ραντεβού του κ. Ηλιάδη, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις επί του αγωνιστικού που θα εξεταστούν πιστεύω ότι στο επόμενο δεκαήμερο ο πρόεδρος της ΠΑΕ με συγκεκριμένες κινήσεις έχει την ευκαιρία να διώξει τις όποιες αρνητικές σκέψεις.
Ότι και να γίνει όμως όλοι μας θα πρέπει να ξέρουμε ότι μέχρι (κι αν και εφόσον) θα έρθει ο επενδυτής η χρονιά και δύσκολη θα είναι και χρειάζεται τεράστια ομοψυχία και ενότητα για να βγει. Για αυτό τα… σενάρια με τους επενδυτές που είναι αναπόφευκτα ότι πάντα θα υπάρχουν, επί της ουσίας πρέπει να μας απασχολήσουν μέχρι να ανοίξει η ΑΜΚ.
Πλέον εκεί θα φανεί αν υπάρχει… παπάς ή πραγματικό ενδιαφέρον. Αν είναι παπάς ο καθένας καταλαβαίνει τι θα σημαίνει αυτό και πως η μόνη επιλογή θα είναι να στηριχθεί η προσπάθεια του Ηλιάδη εφόσον είναι ειλικρινής. Αν είναι πραγματικό δεν θα είναι καθόλου δύσκολο να επενδυθούν (αρχικά) τα 7,3 εκ ευρώ. Κανένας δεν θα μπορεί να εμποδίσει κάποιον που έχει τα χρήματα και θέλει να τα βάλει στον ΑΡΗ.
Μέχρι όμως να εμφανιστεί ο όποιος επενδυτής η ΠΑΕ πρέπει να λειτουργεί και να κάνει τον προγραμματισμό της, πόσο μάλλον όταν υπάρχει στην μέση και το 99. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει κριτική επί των γεγονότων και την ουσία και όχι στοχευμένη κακοπροαίρετη ανάδειξη μόνο των αρνητικών πόσο μάλλον όταν μιλάμε για διοίκηση 3 εβδομάδων. Χρειάζεται χρόνος και υπομονή (πώς θα υπάρξει με την χρονιά που βίωσε πέρσι ο Αρειανός είναι το θέμα, αλλά πρέπει), όχι όμως και σε απεριόριστο βαθμό. Όπως αναφέρουν και οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας πρέπει επιτέλους στον ΑΡΗ να υπάρξει πολιτική ορθής χρήσης…
ΥΓ1 Ο Λάμπρος Σκόρδας συνελήφθη για χρέη της δικής του χρήσης περίπου 2 εκ ευρώ όπως ανέφερε η ανακοίνωση της αστυνομίας. Συνελήφθη γιατί πριν 8 μήνες η προηγούμενη διοίκηση σταμάτησε να πληρώνει τις ρυθμίσεις για δικά του και φυσικά δικά της χρέη που είχαν μπει σε ρύθμιση. Όλα τα προηγούμενα χρόνια η προηγούμενη διοίκηση πλήρωνε κανονικά τις ρυθμίσεις (πχ μόνο μία εκ των περιπτώσεων είναι ότι  πλήρωσε -με ακρίβεια το ποσό για τους δύσπιστους- 996.948,13 ΦΠΑ για την χρήση της διοίκησης Σκόρδα από 1-9-2008 ως 30-6-2009 συν 800.000 ευρώ για παρακρατούμενους φόρους που αφορούν την ίδια περίοδο και ενώ παρέμειναν και 751.398,36 σε αναστολή από τα διοικητικά δικαστήρια γιατί το σύνολο ήταν 800.000+751.398- σ.σ. θυμίζουμε ο Αθανασιάδης ανέλαβε τον Μάιο του 2009 την ομάδα και μόνο για αυτή την χρήση που αναφέρω πλήρωσε συνολικά 996.948,13 +800.000= 1.796.948,13 ευρω με βάση το λογιστήριο της ΠΑΕ ΑΡΗΣ). Για αυτό δεν είχε πρόβλημα ούτε ο Σκόρδας, αλλά ούτε και οι Αθανασιάδης, Ζαμπέτας. Τα πλήρωσαν αφού επέλεξαν να είναι κανονική διοίκηση και όχι Πρωτοδικείου, αλλά έτσι... έτρεχαν τα της δικής τους χρήσης!
Αν δεν πλήρωναν τότε ότι έγινε προχθές θα γινόταν και τότε. Οι δυο τελευταίοι φυσικά έχουν πρόβλημα αφού στην συνέχεια δεν πλήρωναν ποσά των δικών τους χρήσεων, συσσωρεύτηκαν τα χρέη στην τελευταία χρονιά της διοίκησης τους που έγινε το μπαμ ειδικά από τον Ιανουάριο και έπειτα και όποια άλλη ρύθμιση χάθηκε (εκτός 44 και Ορφανό που πληρώνονται κανονικά). Όπλο και των τριών είναι το άνοιγμα της διαδικασίας του 99 και σωτηρία τους θα είναι να μπει ο ΑΡΗΣ στο 99. Καταστροφή τους αν ο ΑΡΗΣ ακολουθήσει δρόμο ανάλογο με αυτό της ΑΕΚ ή του Ηρακλή
Ελπίζω στην ΓΣ της ΚΜΑ να είναι επιτέλους έτοιμο και το πόρισμα αν και ήδη οι ανακοινώσεις της αστυνομίας και τα ποσά που αναφέρει δείχνουν… σχεδόν με ακρίβεια τι συνέβη από το 2004 ως το 2012, ποιος έλεγε την αλήθεια και ποιος πετούσε λάσπη για να καλύψει τις δικές του ακαθαρσίες εκατομμυρίων ευρώ.
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων τα παραπάνω δεν έχουν καμία σχέση με λάθος επιλογές-αποφάσεις και απόκτηση παικτών με υπέρογκα ποσά ή αντίστοιχες ανανεώσεις συμβολαίων με εκατομμύρια ευρώ (πχ Κόκε, Γκρασιάν, Γκαρσία,Μπατιόν, Κούπερ). Γιατί όλες οι διοικήσεις γνώριζαν επακριβώς στοιχεία όπως τα παραπάνω που πλέον γνωρίζουμε όλοι (αλλά και μπορούν να δημοσιοποιηθούν) χωρίς πρόβλημα λόγω της αίτησης για το 99 και επομένως θα έπρεπε και ανάλογα να λειτουργούν. Για να δώσουμε όμως και ένα δίκιο σε αυτούς που διοίκησαν, σκεφτείτε τι θα γινόταν αν ο Σκόρδας δεν ανανέωνε τον Κόκε (4 εκ ευρώ μεικτά για 4 χρόνια!!!) ή ο Αθανασιάδης τον Κούπερ (1,2 εκ ευρώ τον δεύτερο χρόνο)…
ΥΓ2 Για ορισμένους… επιχειρηματίες η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων από το δημόσιο μπορεί να λειτουργεί και ευεργετικά. Πώς; Αν την ίδια στιγμή έχεις καμιά 20αριά καταδικαστικές αποφάσεις από ιδιώτες, τότε θα πρέπει άπαντες να περιμένουν την σειρά τους πίσω από το δημόσιο!!! Αν αυτό το μεταφέρουμε σε μία ΠΑΕ πχ τον ΑΡΗ, ποιον δεν θα συμφέρει η έλευση ενός επενδυτή που θα πληρώσει όλα τα χρέη της ομάδας στο δημόσιο και επομένως αρθούν και όλες οι δεσμεύσεις για την διασφάλιση του δημοσίου; Σίγουρα θα συμφέρει όποιον χρωστούσε μόνο τα του ΑΡΗ και επομένως θα μπορεί να κάνει ότι γουστάρει την όποια περιουσία του και σίγουρα δεν συμφέρει όποιον έχει χρέη και προς τρίτους… άσχετους και περιμένουν την σειρά τους.
ΥΓ3 Θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του Τάκη Ραπτόπουλου, του θρυλικού «μυταρά» που έφυγε από κοντά μας χτυπημένος από την επάρατη νόσο. Άνθρωπος και ποδοσφαιριστής που τίμησε την φανέλα του ΑΡΗ. Ανατρίχιασα όταν έμαθα ότι λίγο πριν… φύγει ζήτησε να τον πάνε για μία τελευταία φορά στο Κλ. Βικελίδης. Κουράγιο στους δικούς του ανθρώπους και φυσικά σε ένα επί σειρά ετών συνεργάτη τον Κωστή Ραπτόπουλο, που ελπίζω να θυμάται πάντα την αγάπη που είχε ο πατέρας του για τον μεγαλύτερο σύλλογο της Μακεδονίας, τον ΑΡΗ. Είμαι σίγουρος ότι όταν… ξεφεύγει (το συνηθίζει) ο κυρ-Τάκης όπως τον αποκαλούσε θα τον στρώνει, έστω κι από εκεί ψηλά, με την ειδικότητά του, την… σβουριχτή σφαλιάρα και θα τον επαναφέρει στην τάξη…
ΥΓ4 Ο ΑΡΗΣ έχει συνολικά οφειλές προς το δημόσιο ύψους 14 εκ ευρώ από τις οποίες σχεδόν τα μισά θα διαγραφούν όταν αποπληρωθούν Ορφανός, 44 και διάφορες σχετιζόμενες προσαυξήσεις. Μόλις σταμάτησε να εξυπηρετεί μία από τις ρυθμίσεις του, άρχισαν οι συλλήψεις. Μία ο Αθανασιάδης και ο Ζαμπέτας, μία ο Σκόρδας. Πως γίνεται στον ΠΑΟΚ που έχει όπως οι ίδιοι παραδέχονται 30 εκ ευρώ χρέη μαζί με τις προσαυξήσεις να μην γίνεται τίποτα εδώ και χρόνια και μάλιστα προχθες να υπάρχει κι άλλη αναβολή στα διαιτητικά δικαστήρια ως το 2014. Τον ΑΡΗ κατηγορούν για το 44 ή το 99 και εδώ έχει εφαρμοστεί το περίφημο άρθρο... 44994499 ή αλλιώς το άρθρο των... παγωμένων χρεών επί σειρά ετών, τα οποία ξεπαγώνουν όταν κινηθεί αναλόγως το Δημόσιο, το οποίο όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση καθυστέρησε...λίγα χρόνια.Δεν συζητώ τι γινόταν με τα τρέχοντα μέχρι να έρθει και να πληρώσει (όπως μας είπαν) ο Ιβάν...
ΥΓ5 Αν ο ΠΑΣ και ο ΠΑΟ κοπούν από την ΟΥΕΦΑ, προφανώς θα έχουν τους ίδιους περιορισμούς με τον ΑΡΗ έτσι;
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: