Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Μια ζωή σημαδεμένη από το «10»

Στις 18 Ιουλίου του 1976 η Νάντια Κομανέτσι αφήνει άναυδο τον κόσμο όταν βαθμολογείται με 10 από τους κριτές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1976 στο Μόντρεαλ έμειναν στην ιστορία λόγω μιας αθλήτριας. Η Νάντια Κομανέτσι κατάφερε να εκτελέσει ένα αψεγάδιαστο πρόγραμμα στον ασύμμετρο δίζυγο και να αφήσει άφωνους κριτική επιτροπή και κοινό. Σήμερα 37 χρόνια μετά κανείς δεν κατάφερε να πετύχει το απόλυτο «10» της κορυφαίας Ρουμάνας αθλήτριας.

Το «άριστα» στην Ολυμπιάδα του Καναδά δεν είχε προβλεφθεί από τους διοργανωτές για αυτό και στο ταμπλό δεν χωρούσε το τετραψήφιο «10,00» που είχε συγκεντρώσει, η 14χρονη τότε, Νάντια. Όλοι έμειναν έκπληκτοι που είδαν στο ηλεκτρονικό ταμπλό στη θέση της βαθμολογίας «1,00»…

Η αρχή έγινε νωρίς

Σε ηλικία μόλις 5 ετών η Κομανέτσι ξεκίνησε να ασχολείται με την ενόργανη γυμναστική. Οι γονείς της την έστειλαν σε έναν σύλλογο που τον έλεγαν «Φλόγα» εκεί την είδε για πρώτη φορά ο Μπέλα Κάρολι και αμέσως κατάλαβε ότι ήταν ένα ξεχωριστό παιδί με μεγάλο ταλέντο. Έτσι το 1969 σε ηλικία μόλις 7 ετών η Νάντια πήρε μέρος στο ρουμάνικο πρωτάθλημα και κατέλαβε την 13 θέση στο σύνθετο. Την επόμενη χρονιά στέφθηκε πρωταθλήτρια και έγινε η νεώτερη στην ιστορία της χώρας. Μετά από αυτό άρχισε να παίρνει μέρος σε διεθνείς διοργανώσεις. Το 1975 ήταν η αρχή της καθιέρωσης αφού κέρδισε χρυσά μετάλλια στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικών, στη Νορβηγία και αναδείχθηκε «Αθλήτρια της Χρονιάς».

Ίνδαλμα

Το πρώτο της «δεκάρι» το κέρδισε λίγους μήνες πριν τους Ολυμπιακούς του Μόντρεαλ. Στον Καναδά το αστέρι της Κομανέτσι έλαμψε και μετά το απόλυτο «10» από μία απλή αθλήτρια εξελίχθηκε σε σταρ της εποχής. Οι δημοσιογράφοι την κυνηγούσαν σε κάθε βήμα της και το κοινό διψούμε για τη δει να αγωνίζεται. Τα επτά δεκάρια που πήρε το 1976 της χάρισαν χρυσά μετάλλια στο σύνθετο ατομικό, στους ασύμμετρους ζυγούς και στη δοκό ισορροπίας. Παράλληλα κατέκτησε ένα χάλκινο μετάλλιο στις ασκήσεις εδάφους και κέρδισε τη 2η θέση στο ομαδικό.

Απαγορεύεται η… έξοδος

Παρά το γεγονός ότι η Χρυσή Ολυμπιονίκης ήταν ίνδαλμα για τη χώρας της, το καθεστώς Τσαουσέσκου της απαγόρευσε την έξοδο από τη Ρουμανία από το 1981 έως το 1989. Μοναδική εξαίρεση σε αυτή τον «εγκλεισμό» ήταν το ταξίδι στο Λος Άντζελες το 1984 για να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και αυτό έγινε υπό αυστηρή παρακολούθηση. Το 1989, λίγο πριν καταρρεύσει το καθεστώς Τσαουσέσκου η Κομανέτσι βρέθηκε στις ΗΠΑ, αφού πέρασε λαθραία από την Ουγγαρία και από εκεί στην Αυστρία.

Η ζωή μετά

Στην Αμερική η «χρυσή» γυμνάστρια δεν θύμιζε σε τίποτα τον παλιό της καλό εαυτό. Συχνά ήταν εξώφυλλο σε σκανδαλοθηρικές εφημερίδες και το περιοδικό «Life» έκανε λόγο για την «πτώση ενός αγγέλου». Όλα όμως άλλαξαν όταν ερωτεύτηκε τον Αμερικάνο Ολυμπιονίκη, Μπαρτ Κόνερ. Ο αρραβώνας της χάρισε την υπηκοότητα και το άσχημο παρελθόν ήταν πια μακριά . Το 1996, πέντε χρόνια μετά την φυγή της, επέστρεψε στη Ρουμανία και παντρεύτηκε τον Κόνερ. Χαρακτηριστικό του μεγέθους της αγάπης που είχαν οι συμπατριώτες της για την Κομανέτσι είναι το γεγονός ότι μετέδωσαν σε απευθείας σύνδεση τον γάμο της.

Το 2006 η Ρουμάνα πρωταθλήτρια έφερε στον κόσμο το γιό της. Σήμερα είναι πρεσβευτής των Σπορ της πατρίδας της και επίτιμη πρόεδρος της Ολυμπιακής επιτροπής της Ρουμανίας. Η κατάμαυρη, όπως τη χαρακτήρισε στην αυτοβιογραφία της, ζωή που έζησε για κάποια χρόνια είναι μια μακρινή και θολή ανάμνηση.

Το μόνο που μένει ζωντανό στη μνήμη της από εκείνη την εποχή είναι το απόλυτο «10» που σημάδεψε για πάντα τη ζωή της, σαν σήμερα πριν από 37 χρόνια.




ΠΗΓΗ: Sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: