Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Είμαστε, και το γουστάρουμε, Καραγκιόζηδες!

Πολιτικό μήνυμα διάβασε ο Αποδυτηριάκιας στο παιχνίδι Ξάνθης – Λινφηλντ 0-1  
Είσαι Καραγκιόζης. Είμαστε, Καραγκιόζηδες. Αυτό είναι το λιγώτερο. Το χειρώτερο κακό είναι ότι οι Έλληνες δεν γνωρίζουν ότι κυκλοφορούν σαν Καραγκιόζηδες. Ότι όλη η Ευρώπη τους βλέπει σαν Καραγκιόζηδες.
Είμαστε, φαινόμαστε, το γουστάρουμε, άλλα δεν το ξέρουμε. Ο μοναδικός λαός της Ευρώπης που θεωρεί  πολιτισμό, πολιτιστικό δρώμενο, κατάλληλο για τα παιδιά, τον Καραγκιόζη, δηλαδή ό,τι πιο ελεεινό υπάρχει.
Τι είναι Καραγκιόζης; Κατά βάσιν λουμπίνα. Απατεώνας. Ψεύτης. Κλέφτης. Τίποτα δεν επαγγέλεται. Παριστάνει, όμως, τον μάγειρα, τον κτίστη, τον προπονητή, τον πρόεδρο, τον γιατρό, τον πολιτικό, τον αεροπόρο. Οτιδήποτε.
Το ματσάκι Σκόντα Ξάνθη – Λινφηλντ έστειλε μέγα πολιτικό μήνυμα. Δεν το διάβασα πουθενά, όμως.
Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε το πολυσυζητημένο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και για μια ακόμα φορά οι Έλληνες είχαν την ευκαιρία να φάνε στη μάπα τη μεγάλη αλήθεια. Ότι είναι Καραγκιόζηδες.
Τι έγινε χθες στη διεθνή αναμέτρηση Λινφηλντ Ζιγκουλίνωφ – Ξάνθη Τζιμ Λόντος; Η ελληνική ομάδα ήταν ανέτοιμη. Δεν είναι ότι ηττήθηκε. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα. Θα μπορούσε να κερδίσει, να μη χάσει. Το ότι μπήκε στο γήπεδο χωρίς να είναι έτοιμη αγωνιστικά, αυτό λέγεται καραγκιοζισμός. Δηλαδή;
Δεν ζητάς κάτι που δεν το δικαιούσαι. Χωρίς, μάλιστα, τη συναίσθηση ότι θα διασυρθείς. Τότε γιατί το κάνεις; Επειδή υπηρετείς τον καραγκιοζισμό. Επειδή απευθύνεσαι σε Καραγκιόζηδες πελάτες, φιλάθλους, ψηφοφόρους.
Ευτυχώς που έπαιξε χθες η Ξάνθη κι όχι στη θέση της ο ΠΑΣ Γιάννινα και ο Παναθηναϊκός. Τότε θα γινόταν η πιο χοντρή ξευτύλα.

Χριστοβασίλης και Αλαφούζος μαζι είναι ο Τσίπρας, λέει ο apodytiriakias.gr, και γράφει για το εμπόριο ελπίδας

Χάνει η Ξάνθη από μια ανύπαρκτη ομάδα, μια κωλοπετινίτσα Λινφηλντ. Και τι διαβάζεις στα ΜΜΕ; Και τι, δηλαδή, διαβάζει ο κοσμάκης. Φοβερά πράγματα. Διαβάζει αυτό που θα έγραφαν αν είχε ηττηθεί, με επίσης άθλια αγωνιστική εμφάνιση, ο ΠΑΣ Γιάννινα και ο Παναθηναϊκός. Ότι μετά το 0-1 τα πράγματα δυσκολεύουν για την ελληνική ομάδα. Πήρες χαμπάρι; Μιλάει ο ίδιος ο Καραγκιόζης, που παριστάνει και τον δημοσιογράφο, τον αναλυτή, τον κριτικό.

Δεν σταματάει ο Καραγκιόζης σχολιαστής στο γεγονός, σ’ αυτό που έγινε. Να φωτογραφήσει το 0-1. Όχι, πάει αυτό, δεν είναι ευχάριστο, δεν προσφέρεται για χειροκρότημα, για χαβαλέ, για λανσάρισμα.

Χάνει, λοιπόν, η Ξάνθη, η επιχείρηση μας, η κυβέρνηση μας, χάνουμε τα αυγά και τα πασχάλια, κι έρχεται ο Καραγκιόζης απευθυνόμενος σε Καραγκιόζηδες και τους λέει «Τώρα δυσκολεύουν τα πράγματα για την Ξάνθη». Γιατί; Παίζει η ελπίδα. Πουλάει ελπίδα.

Η ρεβάνς στην Ιρλανδία επιδοτεί την ελπίδα. Προλαβαίνει η Ξάνθη σε μια εβδομάδα να κάνει την «αλλαγή». Το έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Είμαστε μια χώρα μπουρδέλο αλλά εγώ ο μάγος, θα κάνω συμβόλαιο με το λαό των μάγων και θα πετύχουμε το μαγικό. Το θαύμα. Την αλλαγή εδώ και τώρα.

Το ίδιο λέει και ο Τσίπρας. Θα κάνουμε ρήξη, ανατροπή, θα κερδίσουμε στο γήπεδο της Λίνφηλντ, ας έχει πρόεδρο την Μέρκελ, και προπονητή τον Σόϊμπλε.

Λάθος! Τον Σόϊμπλε τον σακάτη η Λινφηλντ θα τον κατεβάσει σέντερ-φορ. Γι’ αυτό θα κερδίσουμε. Δεν τα είπαμε όλα. Επανέρχομαι


Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: