Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Μέταλιστ: Το “αρνάκι” που έγινε “λύκος”

Δείτε το αφιέρωμα της επίσημης ιστοσελίδας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για τη Μέταλιστ, ενόψει του αγώνα της Τρίτης (30/7, 21:00) για το πρώτο παιχνίδι του 3ου προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Μέταλιστ που θα βρεθεί στο δρόμο του ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που προσπαθεί με συνέπεια τα τελευταία 7-8 χρόνια να «σκαρφαλώσει» στην ελίτ του ουκρανικού ποδοσφαίρου που κατά τεκμήριο «δυναστεύεται» από την Σαχτάρ Ντόνετσκ και την Ντιναμό Κιέβου.

Ως έτος ίδρυσης του συλλόγου, ορίζεται το 1925 με την ομάδα του Χάρκοβο να συμμετέχει σπασμωδικά στις κορυφαίες κατηγορίες του Σοβιετικού ποδοσφαίρου στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 και μόνο την δεκαετία του ’80 έμεινε για 10 συνεχόμενα χρόνια στην κορυφαία κατηγορία.
Μια φορά βρέθηκε στον τελικό του Κυπέλλου Σοβιετικής Ένωσης το 1983, χάνοντας το τρόπαιο από την Σαχτάρ Ντόνετσκ (1-0), ενώ το 1988 κατέκτησε τον μοναδικό τίτλο της ιστορίας της νικώντας με 2-0 την Τορπέντο Μόσχας στον τελικό της ίδιας διοργάνωσης. Με τον τίτλο αυτό εξασφάλισε και την παρθενική της συμμετοχή στο Κύπελλο Κυπελλούχων. Το 1992 έφτασε στον τελικό του πρώτου σύγχρονου ουκρανικού Κυπέλλου, όπου λύγισε στην παράταση από την Τσερνομόρετς (1-0).
Η Μέταλιστ συμμετείχε στο πρώτο ανεξάρτητο ουκρανικό πρωτάθλημα το 1992, τερματίζοντας στην 5η θέση, «κατόρθωμα» που κατάφερε να ξεπεράσει μόλις τη σεζόν 2006-2007, σεζόν που σηματοδότησε και την αναγέννησή της.
Από εκείνη τη σεζόν ως την 2011-12 κατείχε μόνιμα την 3η θέση στο πρωτάθλημα και η περυσινή σεζόν ήταν η πιο επιτυχημένη στην ιστορία της, αφού κατάφερε να σπάσει το «δίπολο» Σαχτάρ – Ντιναμό και να αφήσει την τελευταία στην 3η θέση, καταλαμβάνοντας τη 2η θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.
Στην Ευρωπαϊκή της ιστορία η Μέταλιστ έχει να επιδείξει μόνο πρόσφατα σχετικά επιτεύγματα. Τη σεζόν 2007-08 αποκλείστηκε από την Έβερτον, ενώ την επόμενη χρονιά έφτασε στους 16 του θεσμού, όπου αποκλείστηκε από την Ντιναμό Κιέβου, στον «εμφύλιο» του Κυπέλλου UEFA.
Ακόμη πιο επιτυχημένη ήταν η σεζόν 2011-12, όπου αποκλείοντας τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης» έφτασε στους 8 του Γιουρόπα, όπου αποκλείστηκε από την Σπόρτινγκ Λισαβώνας. Ο αγώνας της Τρίτης θα είναι ο πρώτος σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ για τους Ουκρανούς, έστω και σε προκριματική φάση.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Ο Μίρον Μάρκεβιτς είναι ο αρχιτέκτονας της σταθερά ανοδικής πορείας της Μέταλιστ την τελευταία 8ετία. Ο 62χρονος Ουκρανός, ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου το 2005 και από τότε είναι ο απόλυτος άρχοντας της ομάδας, οδηγώντας την στις καλύτερες θέσεις της ιστορίας της στο Ουκρανικό Πρωτάθλημα, αλλά και σε αξιοσημείωτες επιτυχίες στην Ευρώπη.
Νωρίτερα είχε δουλέψει στις Καρπάτι, Κρίβμπας, Μέταλουργκ Ζαπορίζια, Ανζί και για ένα διάστημα 6 μηνών το 2010 δούλεψε ως ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Ουκρανίας για 4 ματς.
ΔΥΝΑΜΙΚΟ

Η Μέταλιστ αντλεί τη δύναμή της κυρίως από την Λατινική Αμερική, καθώς στο δυναμικό της έχει 5 Βραζιλιάνους και 6 Αργεντίνους ποδοσφαιριστές.
Μεγάλο της αστέρι, αλλά και μεγάλος άτυχος την περυσινή σεζόν, ο 30χρονος Βραζιλιάνος επιθετικός χαφ,Κλέιτον Ξαβιέ, που αντιμετωπίζει μυϊκό τραυματισμό που αναμένεται να τον αφήσει εκτός μέχρι τον Οκτώβριο. ΟιΧοσέ ΣόζαΜάρλοςΝτιέγκο Σόουζα και Σεμπαστιάν Μπλάνκο στο κέντρο και οι Τζόναθαν Κριστάλντο,Μάρκο Ντέβιτς στην επίθεση, είναι εκείνοι που δίνουν τη μεγαλύτερη ποιότητα στην επιθετική λειτουργία της Μέταλιστ, που αποτελεί το μεγάλο της όπλο.
Παράλληλα κανείς δεν μπορεί να πει ότι υπολείπεται αμυντικά, όπου δεσπόζουν με την παρουσία τους οι Γκουέι(Σενεγάλη) και Μπερεζόβτσουκ και Μολέδο (Βραζιλία) στο κέντρο της άμυνας, ο Αζεβέδο αριστερά και οΒιγιάγρα στο δεξί άκρο.
Η αποστολή της Μέταλιστ για τους δυο αγώνες με τον ΠΑΟΚ αποτελείται από 27 παίκτες και συγκεκριμένα:
Τερματοφύλακες: Ντεντσούκ, Ντισλένκοβιτς, Γκορτζαίνοβ
Αμυντικοί: Μπερεζόβτσουκ, Αζεβέντο, Πόπε Γκουγιέ, Μολέδο, Γουίτ, Σοπίν, Βιλάγκρα
Μέσοι: Μπλάνκο, Ντιέγκο Σόουζα, Εντμαρ, Κρασνοπιόροβ, Νόιοκ, Χαβιέ, Μάρλος, Σελάεβ, Σόσα, Τόρες
Επιθετικοί: Κριστάλντο, Ντέβιτς
Λίστα Β
Αντριέβσκι, Αζάτσκι, Μπαρίλκο, Μπρινκς, Ραντσένκο
ΓΗΠΕΔΟ


Το OSK Metalist είναι το τεσσάρων αστέρων (σύμφωνα με την αξιολόγηση της ΟΥΕΦΑ) γήπεδο της Μέταλιστ. Το στάδιο κατασκευάστηκε το 1926, αλλά ανακαινίστηκε το 2010 για να φιλοξενήσει αγώνες του EURO Ουκρανίας-Πολωνίας. Χωράει 38.685 θεατές, όλους καθήμενους. Ο θερμαινόμενος αγωνιστικός χώρος έχει διαστάσεις 105Χ68, ενώ γύρω του υπάρχει ταρτάν για αγώνες στίβου.
Η ΠΟΛΗ

Η έδρα της Μέταλιστ, είναι το Χάρκοβο, μια εξαιρετικά ιστορική πόλη στη βορειοανατολική Ουκρανία. Με περίπου 1,5 εκατομμύριο κατοίκους, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας και ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Σοβιετικής Ουκρανίας.
Το Χάρκοβο βρίσκεται ανάμεσα στον ομώνυμο ποταμό και τον ποταμό Λόπαν και ιδρύθηκε το 1654. Σήμερα η πόλη φιλοξενεί μερικά από τα πιο γνωστά πανεπιστήμια της Ευρώπης στον τομέα της μηχανικής, ενώ μπορεί να θεωρηθεί από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές πόλεις της ανατολικής Ευρώπης.
Tο Χάρκοβο έχει πάνω από 20 Μουσεία και 10 μεγάλες σκηνές θεάτρου, ενώ έχει μεγάλη παράδοση στον αθλητισμό, εκτός από τη Μέταλιστ. Οι FC Kharkiv, FC Helios και Arsenal Kharkiv, είναι επίσης ποδοσφαιρικοί σύλλογοι με έδρα το Χάρκοβο. Η Zhytlobud-1, είναι η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου της πόλης, σχεδόν μόνιμη πρωταθλήτρια Ουκρανίας, ενώ υπάρχουν επίσης ομάδες χόκεϊ και ράγκμπι.
Η βιετναμέζικη κοινότητα της πόλης, έχτισε το 2007 τον μεγαλύτερο Βουδιστικό ναό που υπάρχει σε χώρα της Ευρώπης.
Από το 1975 λειτουργεί το μετρό στην πόλη, ενώ στο αεροδρόμιο του Χάρκοβο, πραγματοποιούνται περίπου 200 πτήσεις καθημερινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: