Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Το μακιαβελικό τέλος του Γιόβετιτς!!

Μόνο τα τυπικά απομένουν για την ολοκλήρωση της μεταγραφής του Στέβαν Γιόβετιτς στην Μάντσεστερ Σίτι και ο Θοδωρής Βασίλης γράφει για το είδωλο της Φλωρεντίας που έγινε το μαύρο πρόβατο.
Η Φλωρεντία δεν είναι μία οποιαδήποτε πόλη. Κουβαλάει την δική της ιστορία στο παγκόσμιο χάρτη και όποιος την επισκέπτεται καταλαβαίνει από πρώτο χέρι πόσο ξεχωριστή είναι. Η πόλη κουβαλάει τις δικές της θεωρίες, δοξασίες με έναν αέρα μυστηρίου και μυστικισμού όπως φαίνεται μέσα από τα έργα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, του Ραφαήλ, του Μποτιτσέλι, και άλλων μεγάλων καλλιτεχνών.
Η επίδραση αυτή δεν έχει εξαλειφθεί ακόμα και μετά από 500 χρόνια και φαίνεται ακόμα και τώρα στην πόλη και στους κατοίκους της. Όσο εύκολα ανέβαζαν στην εξουσία άρχοντες και δικτάτορες, άλλο τόσα στεγνά και μακιαβελικά (εφαρμογή μεθόδων που καταργούν κάθε ηθική αναστολή κι επιδιώκουν με κάθε μέσο να πετύχουν τον σκοπό τους), τους έριχναν στην πυρά όπως ο μεταρρυθμιστής Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα.
Έρωτας με την πρώτη ματιά
Μία τέτοια μακιαβελική περίπτωση είναι ο Στέβαν Γιοόβετιτς. Το απόλυτο είδωλο για ολόκληρη την Φλωρεντία που πλέον θεωρείται persona non grata και όλοι περιμένουν από μέρα σε μέρα να αποχωρήσει για το Μάντσετσερ. Ο 23χρονος άσος έβγαζε μάτια με την Παρτιζάν Βελιγραδίου αναγκάζοντας τον τότε τεχνικό διευθυντή της Φιορεντίνα, Πανταλέο Κορβίνο να δώσει μάχη με τις Ρεάλ και Γιουνάιτεντ, για να τον φέρει το 2008 στην Ιταλία σε ηλικία 19 ετών έναντι του ποσού των 8 εκατ. λιρών.
Ο Τσέζαρε Πραντέλι δεν διστάζει να τον ρίξει με την πρώτη στα βαθιά και ο ίδιος τον δικαιώνει. 71 συμμετοχές τα δύο πρώτα χρόνια με τα γκολ του να στέλνουν αρχικά την ομάδα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και στη συνέχεια στους 16 της διοργάνωσης αφήνοντας εκτός ομάδες όπως η Λίβερπουλ και η Λιόν.
Το αμούστακο αυτό παιδάκι με το κατσαρό το μαλλί είχε γίνει το απόλυτο είδωλο. Ήταν ο άνθρωπος που ενσάρκωνε τις ελπίδες και τα όνειρα όλης της Φλωρεντίας, ο κόσμος είχε ταυτιστεί μαζί  του πιστεύοντας ότι είχε έρθει η ώρα η ομάδα να ξαναζήσει τις εποχές του Μπατιστούτα και του Ρούι Κόστα φτάνοντας στην κατάκτηση κάποιου τίτλου. Κάπου εκεί όμως, αρχίζουν και φαίνονται τα πρώτα σύννεφα στην σχέση και να αχνοφαίνεται η αρχή του τέλους.
Η αρχή του τέλους
Ο Πραντέλι αποχωρεί για την εθνική Ιταλίας ενώ τα μεταγραφικά σενάρια είναι καθημερινά στο Τύπο της Ιταλίας. Ο ίδιος παθαίνει ρήξη χιαστού στο δεξί γόνατο με συνέπεια να χάσει όλη την σεζόν. Ο ίδιος δείχνει ανήσυχος ενώ και η πτωτική πορεία με τον Σίνισα Μιχαϊλοβιτς στο πάγκο που δεν θυμίζει σε τίποτα την ομάδα του Πραντέλι τον βάζει σε σκέψεις για το αν ήρθε η ώρα να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του.
Τον Οκτώβριο του 2011 κι έχοντας επιστρέψει γερός και δυνατός από τον σοβαρό του τραυματισμό βάζει την υπογραφή του σε νέο συμβόλαιο μέχρι το 2016 που τον κάνει τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη της ομάδας, ενώ και ο ίδιος καταλαβαίνει ότι μετά τον τραυματισμό του δεν ήταν απόλυτα έτοιμος να φύγει από το Αρτέμιο Φράνκι. Η χρονιά όμως είναι τραγική οι Βιόλα φτάνουν στο σημείο να κινδυνέψουν ακόμα και με υποβιβασμό.
Πλέον η Φλωρεντία δεν τον χωρούσε και εκφράζει δημόσια τάσεις φυγής βάζοντας την Γιουβέντους στο παιχνίδι η οποία δεν έχει κρύψει μέσω του Κόντε ότι ο παίκτης αποτελεί την μεγάλη του καψούρα. Οι Ντέλα Βάλε έστω και με τα χίλια ζόρια τον πείθουν να παραμείνει στη νέα προσπάθεια αναγέννησης με τον Μοντέλα στο πάγκο.
Η ομάδα παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ιταλία εντυπωσιάζει χάνοντας το Τσάμπιονς Λιγκ την τελευταία αγωνιστική. Το μυαλό του Γιόβετιτς όμως είναι αλλού πιο βόρεια προς Τορίνο μεριά. Από τον Φεβρουάριο ξεκινάνε τα δημοσιεύματα κυρίως της Tuttosport που κάνουν λόγο για συμφωνία των μπιανκονέρι με τον παίκτη. Στην Φλωρεντία η λέξη Γιουβέντους είναι απαγορευμένη και το να ακούς και να διαβάζεις ότι το είδωλό σου τα έχει βρει σε όλα με τον μισητό σου αντίπαλο δεν είναι ότι καλύτερο.
Δεν τα βάζεις με την Φλωρεντία
Η αγάπη και ο πλούτος συναισθημάτων που είχε αυτή η πόλη για τον πιτσιρικά από το Τίτογκραντ μετατρέπεται σε μίσος. Οι εξέδρες του Αρτέμιο Φράνκι γεμίζουν με πανό κατά του παίκτη ενώ ο ίδιος ο Ντέλα Βάλε στυλώνει τα πόδια σε οποιαδήποτε προσέγγιση της Γιουβέντους. 30 εκατ. ευρώ ακατέβατα αλλιώς ο παίκτης θα παραμείνει στην ομάδα ακόμα και αν δεν παίζει.
Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα έλεγε ο Νικολο Μακιαβέλι και ο πρόεδρος των Βιόλα δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί από τον μεγάλο πολιτικό. Δεν κάνει βήμα πίσω και ας γνώριζε ότι οι προτάσεις ήταν ιδιαίτερα συμφέρουσες. Τελικά η λύση έρχεται από το Μάντσεστερ με την Σίτι να κλείνει με τις ευλογίες όχι μόνο της Φιορεντίνα, αλλά όλης της Τοσκάνης καλύπτοντας και το ποσό των 30 εκατ. ευρώ που ζητούσε η ομάδα (27-28 εκατ. στο χέρι που μαζί με τα μπόνους θα φτάσουν τα 30).
Μπορεί η μεταγραφή να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμα αλλά ο Γιόβετιτς αποτελεί ήδη παρελθόν τουλάχιστον από τις καρδιές του κόσμου με τον Μάριο Γκόμες να έχει πάρει ήδη την θέση του και να ενσαρκώνει τη νέα ελπίδα. Φαίνεται απίστευτο και αληθινό ο Μαυροβούνιος φεύγει χωρίς πραγματικά να αφήνει καμία λύπη ή κανένα δάκρυ για μία σχέση που ξεκίνησε με έναν έρωτα από την πρώτη ματιά και τελειώνει έτσι απότομα και σκληρά με μεγάλο ηττημένο τον 23χρονο ο οποίος μάλλον με βαριά καρδιά πάει στην Αγγλία, αφού στόχος του ήταν να μείνει στην Ιταλία και στην Γιουβέντους.
Ο πατέρας της σύγχρονης πολιτικής επιστήμης, Νικολο Μακιαβέλι είχε πει: «Ο πόλεμος αρχίζει όταν θέλεις, αλλά δεν τελειώνει όταν θέλεις», και ο Γιόβετιτς το κατάλαβε καλά με την Φιορεντίνα να εφαρμόζει απόλυτα το απόφθεγμα του άξιου τέκνου της.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: